Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε απελπιστική κατάσταση η αγροτοδασική οδοποιία: Η «κραυγή» των ορεινών του Δήμου...

Σε απελπιστική κατάσταση η αγροτοδασική οδοποιία: Η «κραυγή» των ορεινών του Δήμου Πύργου

Πρόεδροι και κάτοικοι μιλούν στην «ΠΡΩΤΗ» και τονίζουν με ένα στόμα, μία φωνή, πως εάν πιάσει πυρκαγιά «θα καούν σαν τα ποντίκια!»

Καταγγέλλουν πως λόγω των κατολισθήσεων και το κλείσιμο των αγροτικών δρόμων δεν μπορούν να πάνε στις περιουσίες τους!

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η αγροτοδασική οδοποιία των ορεινών κοινοτήτων του Δήμου Πύργου όπως καταγγέλλουν Πρόεδροι και κάτοικοι στην «ΠΡΩΤΗ».  Εν μέσω θέρους και με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων είναι απαγορευτική και όπως τονίζουν με ένα στόμα, μία φωνή, εάν πιάσει πυρκαγιά «θα καούν σαν τα ποντίκια!». Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι των ορεινών χωριών του πρ. Δήμου Ωλένης, λόγω των κατολισθήσεων και το κλείσιμο των αγροτικών δρόμων δεν μπορούν να πάνε στις περιουσίες τους!

ΚΛΙΝΔΙΑ

Θέμης Μπενάκης, Πρόεδρος

«Το χωριό μας έχει πολλά προβλήματα με κυριότερο την αγροτοδασική οδοποιία. Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να πάει στις δουλειές του, οι δρόμοι είναι τελείως αδιάβατοι και  κινδυνεύουμε από τις πυρκαγιές. Οι άνθρωποι του χωριού είναι αγανακτισμένοι, γιατί δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από το Δήμο. Τον περασμένο Δεκέμβριο που έγιναν οι καταπτώσεις, ο Δήμος έστειλε κάποια μηχανήματα για να γίνει μια προσωρινή διάνοιξη, αλλά το έργο δεν έγινε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μην καταφέρει να μαζέψει τις ελιές του και οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να πάνε στα ζώα τους. Μέσα στα τρία τελευταία χρόνια έχω ζητήσει επανειλημμένως να μπει ίντερνετ στο χωριό και να μας φέρουν έναν αγροτικό γιατρό κάθε 10 ημέρες για να γράφει καμιά συνταγή στα γεροντάκια του χωριού, τίποτα δεν έχει γίνει. Όλα αυτά τα έχω ζητήσει εγγράφως στον Δήμο. Το πιο πρόσφατο αίτημα αφορά την αγροτική οδοποιία και έχω ζητήσει να ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία, η Τεχνική Υπηρεσία, η Πυροσβεστική, το Δασαρχείο, γιατί το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Επίσης, έχουμε ζητήσει μαζί με τους κτηνοτρόφους μας να μπούμε σε πρόγραμμα για εξηλεκτρισμό των στάβλων, αλλά και αυτό απορρίφθηκε».

Γιώργος Γιαννακόπουλος, κάτοικος

«Από την ώρα που βγήκε η νέα δημοτική αρχή κανένας δεν ξαναπάτησε το πόδι του εδώ πέρα. Το χωριό έχει ερημώσει και οι δρόμοι είναι κλειστοί. Να έρθει εδώ ο Δήμαρχος να ακούσει τα προβλήματά μας. Αλλιώς, θα φτάσουμε μέχρι τα άκρα για να διεκδικήσουμε αυτά που θέλει το χωριό μας».

Γιώργος Μπαλάσκας, κάτοικος

«Έχω ένα λιοστάσι ανάμεσα στις δύο καταπτώσεις. Πέρυσι τις έχασα τις ελιές μου. Δεν θα είναι κρίμα να τις χάσω πάλι φέτος, αν δεν ανοίξει ο δρόμος;».

Γιώργος Παναγόπουλος, κάτοικος

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα: οι δρόμοι του χωριού που έχουν καταστραφεί και δεν μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας και η πρόληψη για πυρκαγιές. Δεν ζητάμε τίποτε άλλο. Όταν ήμασταν στον Δήμο Ωλένης, υπήρχαν μηχανήματα που έρχονταν συνέχεια εδώ και άνοιγαν τους δρόμους. Από τότε που μπήκαμε στον Δήμο Πύργου υπάρχει αδράνεια. Αν έρθει κάποιοι μηχάνημα, μένει για 3-4 ώρες και μετά φεύγει. Δεν θέλουμε να μας φέρουν θάλασσα, τους δρόμους ζητάμε να μας φτιάξουν!».

Νίκος Μαρατσόλας, κάτοικος

«Αγροτική οδοποιία μηδέν. Από εκεί ξεκινούν όλα. Το χειμώνα μαζεύαμε ελιές και για μία απόσταση 3-4 χιλιομέτρων κάναμε 45 χιλιόμετρα το πρωί και άλλα 45 το βράδυ. Κάναμε το γύρο μέσω Πανόπουλου. Σε περίπτωση φωτιάς, δεν περνάει πυροσβεστικό.  Η δημοτική αρχή είναι απούσα εδώ και τρία χρόνια. Το μηχάνημα της Πολιτικής Προστασίας έρχεται για 2-3 ώρες και φεύγει». 

Γιάννης Μπενάκης, κάτοικος

«Τα προβλήματα του χωριού μας ξεκίνησαν από τον περασμένο Νοέμβριο και έχουν παραμείνει τα ίδια μέχρι και σήμερα. Ότι έπεσε από τις κατολισθήσεις έχει μείνει εκεί. Δεν έγινε καμία αποκατάσταση, κανένα έργο. Δεν σημαίνει πως επειδή είμαστε μικρό χωριό θα μας εγκαταλείψουν, όποιος δεν μπορεί να πάει σπίτι του!».

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ

Αυγερινός Παπαδόπουλος, Πρόεδρος

«Το Δασαρχείο φέτος δεν έχει κάνει καμία ενέργεια σε όλο το ορεινό τμήμα και από ότι έχουμε ενημερωθεί τα χρήματα δεν φτάνουν και οι δασικοί δρόμοι δεν θα ανοίξουν, ενώ όλοι οι Πρόεδροι είχαμε ζητήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και είχαμε κάνει έγγραφα προς το αρμόδιο Υπουργείο. Όλοι οι δασικοί δρόμοι είναι ακαθάριστοι, κάποιοι είναι και εντελώς κλειστοί. Από την Πολιτική Προστασία του Δήμο Πύργου μέχρι στιγμής η τακτική που ακολουθείται είναι να στέλνει για μία ημέρα σε κάθε χωριό ένα γκρέιντερ, το οποίο προφανώς δεν φτάνει να καλύψει ούτε το 5% της αγροτικής οδοποιίας. Μάλιστα, από τον Δήμο Πύργου δεν έχει γίνει ούτε η συντήρηση που γινόταν κάθε χρόνο. Στην Αγία Άννα υπάρχει μια δεξαμενή πυρασφάλειας που ανήκει στο Δασαρχείο, αλλά η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Οι αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά του χωριού είναι κλειστές και αν πιάσει φωτιά καήκαμε ζωντανοί!».

Νίκος Παπαδόπουλος, κάτοικος

«Οι ανάγκες του χωριού είναι η αγροτική οδοποιία, η αποκατάσταση του οδοστρώματος στον κεντρικό δρόμο. Δεν βρίσκουμε άκρη, αυτή που είναι αρμόδιο δεν βλέπω να ενδιαφέρονται και πολύ, γιατί εάν ενδιαφέρονταν ένα μικρό κομμάτι δρόμου από τη διασταύρωση Γουμέρου που είναι επαρχιακός και ένα άλλο μικρό κομμάτι που είναι δημοτικός θα τα είχαν φτιάξει. Επίσης, αν δεν καθαριστούν αυτά που πρέπει θα καούμε και πάλι, όπως είχαμε ξανακαεί».

Αργύρης Γρηγορόπουλος, κάτοικος

«Οι αγροτικοί μας δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση, πρέπει να διανοιχτούν γιατί σε περίπτωση πυρκαγιάς θα έχουμε μεγάλο θέμα. Πάντα είχαμε προβλήματα, δυστυχώς».

Γιώργος Αναστόπουλος, κάτοικος

«Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν κλείσει όλοι και δεν μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας, σε περίπτωση πυρκαγιάς όλοι γνωρίζουν τι θα συμβεί!».

ΓΟΥΜΕΡΟ

Αριστείδης Γαβριλόπουλος, Πρόεδρος

«Φέτος το χειμώνα οι δρόμοι έκλεισαν στο Γούμερο. Υπήρξαν πάνω από 2 χιλιάδες κυβικά μέτρα καταπτώσεις. Το χειμώνα τα πέταξα εντελώς μόνος μου με ιδιωτικό μηχάνημα, δεν ήρθε κανένας από τον Δήμο και την Πολιτική Προστασία να βοηθήσει. Το καλοκαίρι μου έστειλαν ένα περιστρεφόμενο μηχάνημα, πέταξε δύο καταπτώσεις, ενώ έχω άλλες είκοσι. Μόνο φωτογραφίες τις τράβηξαν. Το Δασαρχείο δεν έχει βγάλει ακόμα εργολαβίες, τα χιλιόμετρα είναι πολλά, οι δρόμοι έχουν κλείσει από κλαδιά, αποψίλωση έχουν να κάνουν πάνω από 15 χρόνια. Η φωτιά του 2007 έκανε αποψίλωση. Ποιος περιμένουν να τα κάνει; Πότε περιμένουν να τα κάνουν, τον Σεπτέμβρη; Πέρυσι έγινε μόνο μία συντήρηση δικτύου για τρεις ημέρες σε ένα χωριό με 300 χιλιόμετρα αγροτική οδοποιία, για να πάμε σε δυο ξωκλήσια. Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στις περιουσίες του και αν πιάσει φωτιά θα καούμε σαν τα ποντίκια».

ΜΟΥΖΑΚΙ

Θανάσης Μπούρης, Πρόεδρος

«Αγροτική οδοποιία και αντιπυρικά είναι τα κύρια άλλα θέματα που απασχολούν το χωριό μας. Καλούμε με κάθε τρόπο τον Δήμο, το Δασαρχείο. Από το Δημαρχείο δεν έχουμε καμιά ανταπόκριση γιατί δεν είναι επανδρωμένο. Μας κοροϊδεύουν, τη μία μας λένε ναι και την άλλη όχι. Μας έστειλαν το μηχάνημα για τα αντιπυρικά για μία ημέρα, κάναμε 5-6 χιλιόμετρα και μέχρις εκεί. Το Δασαρχείο το περιμένουμε ακόμα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους. Είμαστε το μόνο χωριό στην ενότητα Ωλένης, που είναι περικυκλωμένο από παρθένο δάσος και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Το 2007 βάλαμε πλάτη μόνοι μας και σώσαμε το χωριό. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε με κάθε τρόπο, εγγράφως, με τους πολίτες, αλλά και πάλι δεν γίνεται τίποτα».

Νίκος Βούλγαρης, κάτοικος

«Έχω 50 γίδια και περάνω από το δάσος συνέχεια. Οι δρόμοι είναι όλοι εγκαταλελειμμένοι και κατεστραμμένοι, δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια. Πριν 30 χρόνια τα παιδιά μου για να πάνε στο σχολείο περνούσαν μέσα από την λάσπη και ακόμα ο δρόμος είναι ο ίδιος».

Γιώργος Γεωργακόπουλος, κάτοικος

«Το Μουζάκι υπό πλήρη εγκατάλειψη και αδιαφορία. Ήταν ένα από τα πιο προοδευτικά χωριά και έχει γίνει το έσχατο. Έχουμε χάσει τα πάντα. Την παιδική μας χαρά, το γήπεδό μας χάθηκε από αδιαφορία και ολιγωρία των υπευθύνων. Η οδοποιία μας δεν είναι καλή. Μέτρα προστασίας για τα δάση δεν έχουν παρθεί. Τα σκουπίδια μας είναι ανεξέλεγκτα. Δεν έχω παράπονο από το απορριμματοφόρο, έχω παράπονο από τον τρόπο που πετιούνται. Καταγγέλλω επίσης τις δημόσιες υπηρεσίες, που όταν περνούν από εδώ, πιάνουν τις μουριές και δεν μπορώ να καταλάβω ποιο καθήκον εκτελούν».

ΩΛΕΝΑ

Λύσανδρος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος

«Δυστυχώς σε αυτόν τον τόπο δεν έχουμε μάθει να δίνουμε προτεραιότητα σε βασικές ανάγκες της καθημερινότητας και αναλωνόμαστε σε ανούσια πράγματα που φέρνουν την διχόνοια και την αντιπαλότητα. Το θέμα των αγροτικών δρόμων είναι μία βασική ανάγκη των τοπικών κοινωνιών. Η Πολιτεία όμως δεν έχει πειστεί για αυτή την ανάγκη. Προσωπικά σαν Πρόεδρος εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί δεν δίνουν προτεραιότητα στην αγροτική οδοποιία, η οποία δεν εξυπηρετεί μόνο τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά συμβάλει και στην εξυπηρέτηση των επίγειων μονάδων καταστολής των πυρκαγιών.

Φέτος, στις αρχές του καλοκαιριού είχα καλεστεί σε δύο συσκέψεις που αφορούσαν την πυροπροστασία, στο Λάτσειο. Το τι θετικά άκουσα από τους αρμόδιους δεν λέγεται. Δεξαμενές πυρόσβεσης για ελικόπτερα, κρουνοί πυρόσβεσης σε κάθε κοινότητα. Πραγματικά χάρηκα και είπα πως φέτος τα πράγματα θα αλλάξουν. Σε εκείνες τις συσκέψεις σαν κύριο αίτημα είχα θέσει την κατάσταση των αγροτικών δρόμων και τους είπα πως θα πάτε να σβήσετε φωτιά από τη στιγμή που οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι; Τότε έδωσαν λύση σχεδόν σε όλα. Σήμερα που μιλάμε όμως δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως από αυτά που είχαμε πει σε αυτές τις συσκέψεις. Το μόνο που έγινε είναι πως στις αρχές Ιουλίου ήρθε ένα γκρέιντερ της Πολιτικής Προστασίας, εργάστηκε 5 ώρες και αποχώρησε. Γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά και πρέπει κάποια στιγμή, κάποιος δικαστικός λειτουργός να καλέσει ορισμένους για εξηγήσεις. Δεν γίνεται να καίγονται χωριά και αν μην έχει ευθύνη κανένας. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει!».

ΚΑΡΥΑ

Διονύσης Σοφιανός, Πρόεδρος

«Είμαστε ξεχασμένοι εδώ και ενάμιση χρόνο, η κατάσταση είναι δραματική, δεν μπορεί να πάει ο κόσμος στις δουλειές του. Τα χωράφια έχουν μείνουν χέρσα. Να κάνουμε τον σταυρό μας να μην πιάσει φωτιά. Σε επικοινωνία μου με τον Δασάρχη, ο κ. Λάττας μου είπε πως πήραν 10.000 ευρώ για τον Δήμο Πύργου και άλλα 10.00 ευρώ για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Αυτά τα χρήματα προφανώς φτάνουν για έναν, δύο δρόμους. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου έστειλε ένα γκρέιντερ, έφτιαξε δυόμιση χιλιόμετρα και έφυγε. Το χωριό μας έχει 60 χιλιόμετρα αγροτική οδοιπορία».

ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ

Δημήτρης Μητρόπουλος, Πρόεδρος

Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την αγροτοδασική οδοποιία, η οποία είναι πάνω από 200 χιλιόμετρα στο χωριό μας. Είναι τελείως ασυντήρητη, έχει κλείσει από κλαδιά και από τις βροχοπτώσεις είναι κατεστραμμένο το δίκτυο. Σε περίπτωση πυρκαγιά δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης από πυροσβεστικό όχημα. Θα καούμε σαν ατ ποντίκια. Έστειλαν για μία ημέρα ένα γκρέιντερ της Πολιτικής Προστασίας και έφτιαξε περίπου τρία χιλιόμετρα. Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στην περιούσια του, έχει διαλύσει τα αυτοκίνητα του.

ΧΕΙΜΑΔΙΟ

Χρήστος Μπουλούμπασης , Πρόεδρος

«Οι δρόμοι είναι διαλυμένοι, τα βάτα μας έβγαλαν τα μάτια. Το μηχάνημα του Δήμου έρχεται για μία, δύο ώρες και τέλος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ