Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας: Ποτόκι, Καϊάφας, Άραξος, ελλείψεις ιατρών και...

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας: Ποτόκι, Καϊάφας, Άραξος, ελλείψεις ιατρών και δασικές πυρκαγιές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την Ηλεία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο των επερωτήσεων που τέθηκαν. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η Επερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» κ. Διαμαντόπουλου Κων/νου, σχετικά με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην απομάκρυνση των δεμάτων στερεών αποβλήτων από την περιοχή «Ποτόκι» του Δήμου Πύργου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Λίνος Μπλέτσας αναφέρθηκε στο «ιστορικό» του Ποτοκίου με τις χιλιάδες μπάλες- δέματα υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχοντας διαπιστώσει το τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα για την περιοχή, αλλά και τον κίνδυνο για την πρόκληση φωτιάς έχει ήδη προχωρήσει σε επιχορήγηση μέσω του πράσινου ταμείου προκειμένου να μεταφερθούν τα δέματα του Ποτοκίου στην Τριανταφυλλιά. Όπως επισημάνθηκε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να προχωρήσει στη στήριξη του Δήμου Πύργου, εφόσον υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πύργου. Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης υπογράμμισε ότι δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από το Δήμο Πύργου προκειμένου η προχωρήσει η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ενώ θα πρέπει να εξεταστεί το ύψος της δαπάνης που θα ζητηθεί.

Για τον Καϊάφα

Ακολούθησε επερώτηση του Κώστα Διαμαντόπουλου, σχετικά με την αξιοποίηση του Καϊάφα και τον ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Λαμβάνοντας το λόγο ο Ν. Κοροβέσης σημείωσε ότι : Το πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί ο Καϊάφας δεν αφορούσε τη Διαχειριστική Αρχή. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε ΕΠΑΝΕΚ το οποίο αποτελεί τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας. Προφανώς, σχετική ανωριμότητα το έθεσε εκτός προγράμματος και απεντάχθηκε.
Η Διαχειριστική Αρχή δεν δύναται να χρηματοδοτήσει περιοχή χαρακτηρισμένη Natura. Αυτό είναι εφικτό μόνο από χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Προφανώς δεν γνωρίζει ο κ. Διαμαντόπουλος καθώς δεν ήταν μέλος στο ΠΣ της περασμένης θητείας, ότι ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, είχα κάνει επαφές με την τότε διευθύντρια της ΕΤΑΔ τα οποία έχουν δρομολογηθεί.
Είχαμε συζητήσει 2 θέματα:

  1. Να ενταχθεί ο Καϊάφας στα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό
  2. Ύστερα από πίεση το 2023 από την Περιφερειακή Αρχή και βουλευτές της Ηλείας, εκδόθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για το business plan του Καϊάφα
  3. Να αξιοποιηθεί το Παρά Θιν’ Αλός και η ευρύτερη περιοχή».

Ο Άραξος και η Τουριστική ανάπτυξη Ηλείας

Η τρίτη κατά σειρά επερώτηση του Κ. Διαμαντόπουλου, αφορούσε το αεροδρόμιο του Αράξου και ην τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας. Ο Κ. Διαμαντόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη τοποθέτηση του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το αεροδρόμιο του Αράξου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πάνος Σακελλαρόπουλος, που πρόσφατα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, εξήγησε ότι η Περιφερειακή Αρχή από την πρώτη στιγμή έχει αναγνωρίσει τη σημασία του αεροδρομίου στην τουριστική ανάπτυξη της Αχαΐας και της Ηλείας, γι’ αυτό βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Αερολιμενάρχη, τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο οποίο υπάγεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
«Στο πλαίσιο αυτών των επαφών έχουμε πολύ συχνά κληθεί να λύσουμε, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα μας όπως αντιλαμβάνεστε, διάφορα λειτουργικά μικροπροβλήματα, κυρίως αισθητικής φύσεως και πρόσβασης» εξήγησε ο κ. Σακελλαρόπουλος και σχολίασε ότι «το Αεροδρόμιο Αράξου αναβαθμίζεται, αλλά όχι με το ρυθμό και τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό σε γειτονικά αεροδρόμια, κυρίως αυτό της Καλαμάτας».
Συνεχίζοντας έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή για την προσέλκυση περισσότερων πτήσεων, κάτι που έπραξε μέσω του διαφημιστικού rebranding της Περιφέρειας με τη δημιουργία του νέου, ισχυρού σήματος – Olympian Land, αλλά και με στοχευμένες ειδικές δράσεις προβολής του ίδιου του αεροδρομίου. Μία από αυτές είναι η εκπόνηση «Μελέτης στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης αεροπορικών συνδέσεων στο αεροδρόμιο Αράξου» με τον καθηγητή Ιωάννη Μιχαηλίδη, ειδικού σε θέματα destination branding management. Στα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Ιούνιο, αναλύθηκαν τρόποι τόνωσης του εισερχόμενου τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα μέσω της ανάπτυξης αεροπορικών συνδέσεων με το αεροδρόμιο του Αράξου.
Επίσης, ο κ. Σακελλαρόπουλος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών μέσω άμεσης και έμμεσης διαφήμισης του Αεροδρομίου Αράξου. «Κατά την περίοδο 2022- 2023 σχεδιάσαμε πλάνο επαφών με μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, αλλά και Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες εξετάσαμε τις δυνατότητες νέων πτήσεων. Επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών μας ήταν η σημαντική συμφωνία του Αερολιμένα Αράξου με το δημοφιλές ταξιδιωτικό πρακτορείο tez.tour, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο καταξιωμένα ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη με το οποίο συμφωνήθηκε ότι από τον Μάιο του 2023 και για 2 έτη θα πραγματοποιεί πτήσεις charter από τις Βαλτικές χώρες, κάτι που αναμένεται να μετριάσει τις απώλειες της περιοχής μας από τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας. Επιπρόσθετα, κάθε θερινή περίοδο συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την διοίκηση του αεροδρομίου ως προς την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει στους ταξιδιώτες μέσω της λειτουργίας του γραφείου μας τουριστικής πληροφόρησης» συμπλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Κατέληξε επισημαίνοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή, μέσω της τουριστικής προβολής, επιχειρεί να προβάλει μία νέα εικόνα της Δυτικής Ελλάδας τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, κάτι για το οποίο βρίσκεται σε στενή επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία, αλλά και με τους επαγγελματίες της Δυτικής Ελλάδας.
Παρέμβαση για το ζήτημα του Αράξου πραγματοποίησε και ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης σημειώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία για απευθείας πτήσεις από το Τελ Αβίδ προς τον Άραξο, ωστόσο οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που άλλαξαν τα δεδομένα.

Ελλείψεις ιατρών

Ακολούθησε η Επερώτηση του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα – Ενωμένοι Μπορούμε» Διονύση Καπλάνη, σχετικά με την αποκατάσταση επίσκεψης αγροτικού ιατρού στην κοινότητα Γούμερο Ηλείας. Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης αναφέρθηκε στην σημαντική έλλειψη ιατρικού προσωπικού, όχι μόνο στην κοινότητα Γουμέρου αλλά και στα Κέντρα Υγείας αλλά και στα νοσοκομεία του Νομού. παράλληλα ο Ν. Κοροβέσης υπογράμμισε ότι το ζήτημα των ελλείψεων ιατρών, δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να επιλύσει η περιφέρεια, αλλά η 6η ΥΠΕ, με την οποία όπως επεσήμανε υπάρχει αγαστή συνεργασία. Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Παναγούλιας σημειώνοντας ότι αντίστοιχο και ίσως ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με το Κ.Υ. Ανδρίτσαινας, αλλά και με πολλά άλλα ΚΥ στην Ηλεία λόγω της σημαντικής έλλειψης ιατρών.

Ετοιμότητα για δασικές πυρκαγιές
Ο κύκλος των επερωτήσεων έκλεισε με την επερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» Νίκου Κοτρωνιά, σχετικά με την ετοιμότητα για τις δασικές πυρκαγιές στη Δυτική Ελλάδα. Οι αντιπεριφερειάρχες των Ενοτήτων κλήθηκαν να απαντήσουν διαδοχικά για την εικόνα κάθε Νομού, με τον Ν. Κοροβέση να επισημαίνει: «Η Π.Ε. Ηλείας έχει ήδη προβεί στην διενέργεια ημερίδας (21/04) με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των δημάρχων και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων ενώ έγινε ένα Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) (22/04)
Τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα αφορούν αρχικά τους καθαρισμούς που έχει κάνει η Διεύθυνση Δασών Ηλείας σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και άλλες περιοχές συνολικού εμβαδού 6.747 στρεμμάτων , έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη ως πιλοτικό πρόγραμμα στην Σμέρνα ενώ έχουν εγκριθεί και εντάσσονται μελέτες βελτίωσης και συντήρησης αντιπυρικών λωρίδων.
Για πυροσβεστικά εναέρια μέσα καθώς και για την ομάδα ΕΜΟΔΕ έχει αποσταλεί έγγραφο στο υπουργείο.
Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας είναι σε ετοιμότητα και έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την συντήρηση των μηχανημάτων που συμμετέχουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ενώ υπάρχει και σχέδιο έτοιμο προς υλοποίηση για τις δράσεις αυτές.
Οι πυροσβεστικοί κρουνοί και οι δεξαμενές έχουν ελεγχθεί από την Πυροσβεστική υπηρεσία.
Όσον αφορά τον καθαρισμό του οδικού δικτύου είναι σε εξέλιξη μια εργολαβία συντήρησης (καθαρισμός) του οδικού δικτύου, μια που αφορά των καθαρισμό των τάφρων ενώ παράλληλα τα μηχανήματα της Π.Ε. Ηλείας καθαρίζουν σε σημεία που είναι αναγκαίο.
Ο συντονισμός και η επικοινωνία είναι συνεχής με την διεξαγωγή ενημερώσεων των εμπλεκόμενων φορέων και με την συνεδρίαση των συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας. Είναι συνεχής η επικοινωνία κυρίως με την πυροσβεστική υπηρεσία
Τα υφιστάμενα σχέδια έχουν επικαιροποιηθεί».

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ