Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣυνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου, με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου, με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά

Στο επίκεντρο η κατανομή των αποστραγγιζόμενων γαιών στις αποξηραμένες Λίμνες

και η επέκταση του αεροδρομίου Επιταλίου

  Την ανάγκη τροποποίησης του Νόμου 4061/2012 που αφορά στην κατανομή των αποστραγγιζόμενων γαιών στις αποξηραμένες Λίμνες Αγουλινίτσας, Μουριάς και Κάστας, και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

   Η συνάντηση ήρθε σε συνέχεια πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο κ. Γιαννόπουλος για το ζήτημα αυτό, τόσο σε τοπικό επίπεδο και σε συναντήσεις με τους προέδρους και καλλιεργητές των παραλίμνιων Τ.Κ, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, με αλληλογραφία αλλά και συναντήσεις που είχε και με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και υψηλόβαθμα στελέχη του ιδίου Υπουργείου.

Ο ανεφάρμοστος Νόμος του 2012

   Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, παρουσιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση στον κ. Υπουργό, αναφέρθηκε στον τρόπο κατανομής των εκτάσεων, καθώς μέχρι σήμερα γίνεται με διαρκείς παρατάσεις, μολονότι υπάρχει ψηφισμένος Νόμος από το 2012, ο οποίος ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Εξήγησε πως η Π.Ε Ηλείας και οι υπηρεσίες της ΔΑΟΚ καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κάθε χρόνο, πλην όμως, θα πρέπει το ζήτημα να λυθεί οριστικά. Σημείωσε μάλιστα πως, επί της ουσίας, οι συνεχείς παρατάσεις του τρόπου διανομής γίνονται βάσει Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου του 1973 και, μολονότι έχουν επισημανθεί οι ανισότητες και αδικίες που θα μπορούσε να δημιουργήσει η εφαρμογή του 4061/2012, δεν έχει γίνει καμία τροποποίησή του μέχρι σήμερα. Όπως επεσήμανε – μεταξύ άλλων  – ο κ. Γιαννόπουλος, στον εν λόγω Νόμο για την εκμίσθωση των εκτάσεων, υπάρχει η προϋπόθεση για παραχώρησή τους σε ανέργους ενώ δεν έχει προβλεφθεί η μοριοδότηση της εντοπιότητας των καλλιεργητών. Αυτομάτως αυτά τα δυο, θα απέκλειαν από τη διαδικασία τους κατοίκους των παραλίμνιων περιοχών και αγρότες που για αρκετά χρόνια καλλιεργούν αυτές τις εκτάσεις, από τις οποίες μάλιστα εξασφαλίζουν το βασικό εισόδημα για τον βιοπορισμό των οικογενειών τους. Σημεία τα οποία αναφέρονται και στο υπόμνημα που παρέδωσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

   Ο κ. Υπουργός συμφώνησε απολύτως με τις επισημάνσεις αυτές, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τροποποίησή τους, και εξήγησε στον κ. Γιαννόπουλο ότι υπάρχει η βούληση, ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα υπάρξει σχετική πρόταση για την επίλυσή των προβλημάτων και την άρση κάθε άνισης/άδικης πρόβλεψης προς τους κατοίκους.

Το Αεροδρόμιο Επιταλίου

  Στο περιθώριο της συνάντησης, τέθηκε και το ζήτημα για παραχώρηση στην Π.Ε Ηλείας μέρους εκτάσεων που γειτνιάζουν με το Αεροδρόμιο Επιταλίου για τις οποίες μάλιστα οι Υπηρεσίες της ΠΕ Ηλείας – ΠΔΕ έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες Τοπογραφικής Αποτύπωσης. Όπως σημείωσε  ο κ. Γιαννόπουλος, μετά την έκδοση και της Υπουργικής Απόφασης για την επαναλειτουργία του ως Πεδίο προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών, με την ταυτόχρονη εγκατάσταση του Πρότυπου Αυτόματου Μετεωρολογικού Σταθμού (σ.σ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες), η Περιφερειακή Αρχή εργάζεται για την περαιτέρω αναβάθμισή του, και η παραχώρηση αυτών των τμημάτων θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη. Ο κ. Γεωργαντάς αναγνωρίζοντας τα τουριστικά και οικονομικά οφέλη για την περιοχή δεσμεύτηκε να βοηθήσει για την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ