Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΝΙΚΟΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ:  «Η ισχύς εν τη ενώσει για την Ηλεία μας»

ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ:  «Η ισχύς εν τη ενώσει για την Ηλεία μας»

*Με επιτυχία η σημαντική ημερίδα για την Πολιτική Προστασία που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε χθες το απόγευμα η σημαντική ημερίδα για την Πολιτική Προστασία με θέμα «Εμπλεκόμενοι φορείς – Ο ρόλος και ο συντονισμός με σκοπότην πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο, έπειτα από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Νίκου Κοροβέση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας στην εισήγησή του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν μπορούσα να δώσω ένα τίτλο στην σημερινή μας ημερίδα αυτός θα ήταν η ισχύς εν τη ενώσει. Η ισχύς εν τη ενώσει για την Ηλεία μας. Η ισχύς εν τη ενώσει για την προστασία και τη θωράκιση του τόπου μας από τις φυσικές καταστροφές και πιο συγκεκριμένα τις πυρκαγιές που τόσο έχουν πληγώσει τον νομό μας τελευταία χρόνια. Και ευχή αλλά κυρίως χρέος όλων μας είναι να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας – ο καθένας από την θέση του – προκειμένου ο νομός μας να μην ζήσει ξανά τις άσχημες και μαύρες στιγμές του παρελθόντος. H Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας αντιλαμβανόμενη τη σημασία τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης πήρε την αποψινή πρωτοβουλία. Την πρωτοβουλία να ενώσει τις δυνάμεις του τόπου μας. Να ενώσει τις φωνές μας, την αγωνία μας, τη γνώση μας, τις ικανότητες και τις αρμοδιότητες μας. Με στόχο να συντονίσουμε τις ενέργειες μας και να βρούμε ένα κοινό βηματισμό ώστε ο καθένας και η καθεμία από εμάς μέσα από τις διακριτές του αρμοδιότητες, να βρει το πρόσφορο έδαφος και να αποδώσει τα μέγιστα. Με σκοπό να ελαχιστοποίησουμε και γιατί όχι να εκμηδενίσουμε τους κινδύνους που εγκυμονούν κάθε αντιπυρική περίοδο και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. […].

Έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, ότι σε πολλές περιπτώσεις αρκεί ένα ανθρώπινο χέρι, μια απροσεξία ή ένα λάθος της στιγμής να κοστίσει ακριβά. Εδώ εμπίπτει η ατομική ευθύνη και πρόθεση μας είναι να την καλλιεργήσουμε σε όλους τους πολίτες.

Ωστόσο, μετά βεβαιότητας, αυτό που δεν αμφισβητείται είναι πως η κλιματική κρίση είναι εδώ και αναμένεται – σύμφωνα με μελέτες – να επηρεάσει κάθε πτυχή της δραστηριότητας στην Δυτική Ελλάδα. Παίρνουμε τα μέτρα μας  και γι’ αυτό. Όμως οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, καθιστούν σήμερα την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας σημαντικότερη από ποτέ.  Στόχος μας είναι να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις του τόπου μας για να σχεδιάσουμε ωφέλιμες και αποτελεσματικές δράσεις και να ενεργοποιήσουμε όλους τους φορείς για να τις υλοποιήσουμε.Βήματα έχουν γίνει. Πολλά και σημαντικά. Στόχος μας η συνέχεια, η συνέπεια και η βελτίωση.

Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και στοχεύουμε μεταξύ άλλων στην άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και όλων των φορέων για θέματα πολιτικής προστασίας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους. […].

Σε αυτόν τόπο έχουμε διδαχτεί πλέον πως στα θέματα πολιτικής προστασίας δεν χωρούν ολιγωρίες.

Είναι η ώρα της δράσης και της ευθύνης. Και όλοι εμείς εδώ αναλαμβάνουμε δράση αλλά και την ευθύνη.

Για να προστατεύσουμε τη φύση, το περιβάλλον, τις περιουσίες μας, την ίδια μας την ζωή… Την Ηλεία!».

Η ημερίδα

Στην ημερίδα συμμετείχαν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας, η Πυροσβεστική και η Διεύθυνση Δασών ως κεντρικοί ομιλητές, οι Δήμαρχοι Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι,  Δασαρχεία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, Νοσοκομεία, Ερυθρός Σταυρός , Αστυνομία, Δήμαρχοι καιΠρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων , Ομάδες εθελοντών πυροπροστασίας, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών και Καταστροφών και άλλοι. 

Από πλευράς της Πυροσβεστικής ο Αν. Προϊστάμενος Γραφείου Προληπτικής & Κατασταλτικής Πυρασφάλειας ΔΙ. Π.Υ. Ν. Ηλείας, Πυραγός, Γεώργιος Παπακοσμάςανέλυσε την Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 20/2023: «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα», ενώ ο Αν. Προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Ανθυποπυραγός, Ανδρέας Αρτζανίδης, μίλησε για την Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 9/2021: «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» και για τη Πυροσβεστική Διάταξη 19/2020: «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Δασών αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ