Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠροσυμπληρωμένες δηλώσεις: Ποιες είναι οι «παγίδες» για μισθωτούς – συνταξιούχους

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις: Ποιες είναι οι «παγίδες» για μισθωτούς – συνταξιούχους

Τα ποσά του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν ή την επιστροφή που θα εισπράξουν, έχουν την δυνατότητα να δουν πριν καν υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Με το νέο σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων εμφανίζονται όλα τα ποσά που έχει στην διάθεσή της η Εφορία είτε για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν ή για τους τόκους των τραπεζών ακόμη και για τις δαπάνες που έχουν γίνει ηλεκτρονικά και βάσει αυτών διαμορφώνεται και το «προσωρινό» εκκαθαριστικό.

Βεβαίως, ο κάθε πολίτης μπορεί να διαφωνήσει με αυτά τα στοιχεία –εφόσον διαπιστώσει ανακρίβειες- και να προχωρήσει σε διορθώσεις.

Άλλωστε, υπάρχουν «κενά» όπως για παράδειγμα τα ποσά των ενοικίων που κάποιος τυχόν εισπράττει και τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν από τον ίδιο τον φορολογούμενο.

Εκ των προτέρων θα γνωρίζουν οι υπόχρεοι τι φόρο θα πληρώσουν
Η ΑΑΔΕ μάλιστα, όπως επισημαίνει σε σχετικό της μήνυμα, έχει στην διάθεση των πολιτών και τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, όπως αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία για τα οποία είναι ενήμερη, ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει εκ των προτέρων και πριν την υποβολή της δήλωσης, τι θα πληρώσει ή τι θα λάβει ως επιστροφή.

Έτσι, στις περιπτώσεις που τα πράγματα είναι «εύκολα» αρκεί ένα κλικ από τον υπόχρεο για να υποβληθεί «αυτόματα» η δήλωση.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια διευκόλυνση, ειδικά εάν ο φορολογούμενος έχει συγκεκριμένα εισοδήματα είτε από μισθούς ή από συντάξεις και εφόσον είναι βέβαιος ότι έχουν περάσει στο σύστημα τα σωστά νούμερα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η διαδικασία δεν κρύβει και «παγίδες».

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 27η Ιουλίου, όμως εκείνοι που θα επιλέξουν την «αυτόματη» υποβολή,πρέπει να προσέξουν συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός των οποίων θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους πριν πατήσουνenter.

Διαφορετικά θα «μπλέξουν» και θα χρειαστεί να υποβάλουν εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ενημερώνει ότι «έχουμε προβεί σε προσυμπλήρωση της Δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων, που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας, και υπολογίσαμε τη φορολογική σας υποχρέωση».

Δηλαδή, η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρώσει τους κωδικούς των δηλώσεων και μάλιστα έχει εκδώσει και ένα πρόχειρο εκκαθαριστικό, όπου αναγράφεται ο φόρος εισοδήματος ή η επιστροφή φόρου που αναλογεί στον υπόχρεο.

Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος εφόσον ελέγξει και διαπιστώσει ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, ακόμη και αν δεν υποβάλλει την δήλωση, δεν χρειάζεται να κάνει καμία άλλη ενέργεια.

Ποιες είναι οι «παγίδες» στην διαδικασία υποβολής της δήλωσης
Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ: «Η δήλωση θα οριστικοποιηθεί από την υπηρεσία μας, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλετε νωρίτερα τη δήλωσή σας», αναφέρει το μήνυμα της ΑΑΔΕ.

Και εδώ βεβαίως κρύβεται η «παγίδα» και η γνώση που πρέπει να έχει ο φορολογούμενος για τις κρίσιμες ημερομηνίες της σχετικής διαδικασίας: Αν κάποιος το αμελήσει ενδεχομένως να βρεθεί προ εκπλήξεων, καθώς εάν τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν κάποια (πχ ενοίκια), ο φορολογούμενος υποχρεούται να τροποποιήσει ή/και να συμπληρώσει τα ορθά στοιχεία και να υποβάλει ο ίδιος τη δήλωσή του μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Συγκεκριμένα:

Έως την Δευτέρα 1/7/2024 μπορεί να υποβληθεί η αρχική δήλωση
Από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 υπάρχει δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, χωρίς κυρώσεις (καθώς επέχει θέση αρχικής δήλωσης).
Εφόσον μεταβληθούν τα στοιχεία που έχει η ΑΑΔΕ στα αρχεία της για τον υπόχρεο, εκείνος θα ειδοποιηθεί προκειμένου να επισκεφθεί εκ νέου την εφαρμογή, να δει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τη φορολογική του υποχρέωση και, ανάλογα με το χρόνο στον οποίο επήλθε η μεταβολή, να προβεί στις κατά περίπτωση αναγκαίες ενέργειες.
Διευκρινίσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Για αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν η ΑΑΔΕ διευκρινίζει πως:

«Εάν η μεταβολή επέλθει πριν η δήλωσή σας υποβληθεί, είτε από εσάς, είτε από την υπηρεσία μας με την παραπάνω εσωτερική διαδικασία, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, δεν θα χρειαστεί να προβείτε σε κάποια ενέργεια. Εμείς θα λάβουμε υπόψη μας τα νεότερα δεδομένα και θα υπολογίζουμε τη φορολογική σας υποχρέωση με βάση αυτά.
Εάν η μεταβολή επέλθει μετά την υποβολή της δήλωσής σας, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, υποχρεούστε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση.
Εφόσον δεν συμφωνείτε με τη μεταβολή, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον φορολογικό σας σύμβουλο για τις ενέργειες, στις οποίες θα χρειαστεί να προβείτε».

enikonomia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ