Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαράλληλη έδρα η Αμαλιάδα με νόμο του κράτους

Παράλληλη έδρα η Αμαλιάδα με νόμο του κράτους

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας

Χωρίς αλλαγές ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, και για τις αρμοδιότητες της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 158 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ναι, ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης όχι, σε σύνολο 299 ψηφισάντων. Εξαίρεση απετέλεσε το άρθρο 12, που συγκέντρωσε πλειοψηφία 190 βουλευτών (της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ανεξάρτητου Μπ. Μπαράν), και αφορούσε στη «μεταφορά διαχειριστικών αρμοδιοτήτων από τους προϊσταμένους πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και εισαγγελιών στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων».

Την ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 1-14, για την «ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας» είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είχε ζητήσει επίσης να τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία και τα άρθρα 36-39 για τη «διαδικασία εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και τη ρύθμιση πλημμελημάτων αρμοδιότητας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας».

Πλέον και με νόμο του κράτους το Πρωτοδικείο Ηλείας με έδρα τον Πύργο ορίζεται ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας και το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας ορίζεται ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας. Σύμφωνα με τον νόμο δεν αφαιρούνται οι αρμοδιότητες από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, ούτε καταργείται. Η διαφοροποίηση έχει να κάνει με τις οργανικές θέσεις δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι τυπικά θα ανήκουν στο Πρωτοδικείο Ηλείας, ωστόσο ουσιαστικά θα παραμείνουν στις θέσεις. Παράλληλα, καταργούνται όλα τα Ειρηνοδικείο της Ηλείας, όπως και όλης της χώρας, με τους δικαστικούς και τους υπαλλήλους να εντάσσονται στην δύναμη του Πρωτοδικείου Ηλείας. Επίσης, δεν καταργείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Άρθρο 6

ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νοµός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως έδρα πρωτοδικείου και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, µε έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εµπίπτουν οι Δήµοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Πύργου και Αρχαίας Ολυµπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αµαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυµπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αµαλιάδα, στην κατά τόπον αρµοδιότητα της οποίας εµπίπτουν οι Δήµοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού.

Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως:

α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: µηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε εξήντα οκτώ (68) και της παράλληλης έδρας Αµαλιάδας σε είκοσι επτά (27).

Άρθρο 4

1. Τα ειρηνοδικεία καταργούνται και επέρχεται ενοποίηση του πρώτου βαθµού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης. Οι έδρες των υφισταµένων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, πρωτοδικείων που βρίσκονται στην ίδια περιφερειακή ενότητα µε την έδρα πρωτοδικείου ορίζονται ως παράλληλες έδρες του πρωτοδικείου αυτού, κατά τα οριζόµενα στο άρθρο 6.

2. Στην έδρα πρωτοδικείου υπάγονται οι οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών και εισαγγελέων.

3. Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε µετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, µεταφέρονται στην έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται. Οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν σε εισαγγελία παράλληλης έδρας πρωτοδικείου, µεταφέρονται στην εισαγγελία της έδρας του πρωτοδικείου.

4. Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων διατηρούνται στις έδρες πρωτοδικείων, καθώς και στις παράλληλες και περιφερειακές έδρες αυτών, πλην εκείνων που ανήκουν σε καταργούµενα ειρηνοδικεία, οι οποίες µεταφέρονται στην έδρα πρωτοδικείου.

Άρθρο 5

1. Οι έδρες πρωτοδικείων, καθώς και οι παράλληλες έδρες αυτών, διατηρούν πλήρη καθ’ ύλην αρµοδιότητα.

2. Στην καθ’ ύλην αρµοδιότητα των περιφερειακών εδρών των πρωτοδικείων ανήκουν: α) η εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων αρµοδιότητας µονοµελούς πρωτοδικείου και β) η εκδίκαση ποινικών υποθέσεων αρµοδιότητας µονοµελούς πληµµελειοδικείου, πλην των υποθέσεων που εισάγονται κατά τη διαδικασία των άρθρων 417 έως 427 του Κώδικα Ποινικής Δικονοµίας (ν. 4620/2019, Α΄ 96), αποκλειστικά στις περιφερειακές έδρες πρωτοδικείων που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος λειτουργούν ως µεταβατικές ποινικές έδρες ακόµα και αν δεν διατηρούνται µε το παρόν ως περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου.

3. Προκαταρκτική εξέταση και προανάκριση, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, διενεργούνται σε ειδικά προανακριτικά τµήµατα, που συστήνονται στις έδρες πρωτοδικείων και στις παράλληλες έδρες αυτών, όπου λειτουργούσαν πταισµατοδικεία, και µε αρµοδιότητα αντίστοιχη των πταισµατοδικείων που λειτουργούσαν στα καταργούµενα ειρηνοδικεία. Προκαταρκτική εξέταση και προανάκριση δύναται, επίσης, να διενεργούνται στις έδρες πρωτοδικείων, όπου δεν λειτουργούσαν πταισµατοδικεία, καθώς και σε περιφερειακές έδρες.

4. Όπου κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος λειτουργούν µεταβατικές πολιτικές ή ποινικές έδρες πρωτοδικείων διατηρούνται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ