Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας του Βαρκό παραδίδεται ξανά  στους πιστούς

Το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας του Βαρκό παραδίδεται ξανά  στους πιστούς

Στους κατοίκους του Δήμου Ζαχάρως και στους πιστούς που κάθε χρόνο συνέρρεαν για να προσκυνήσουν στην Παναγία του Βαρκό, αποδόθηκε και πάλι το ιστορικό εκκλησάκι της Καλίδονας, με την ολοκλήρωση των εργασιών άρσης της επικινδυνότητας βραχοπτώσεων. Τη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου 2024επισκέφθηκαν την περιοχή, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας ΝίκοςΚοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Βασίλης Γιαννόπουλος, και ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Μητρόπουλος, όπου συναντήθηκαν με φορείς και κατοίκους της Καλίδονας, η συμβολή των οποίων ήταν σημαντική για την υλοποίηση του έργου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο σπηλαιώδης ναός – η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε το 1883 «στεγάζοντας» την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στην περιοχή το 1845 – από το 2019 παρέμενε κλειστός για το κοινό, λόγω πτώσης βράχων. Η αγάπη των κατοίκων της περιοχής για την επαναλειτουργία του, οδήγησε στην εκπόνηση της αρχικής μελέτης αποκατάστασης, η οποία και παραδόθηκε στην Περιφερειακή Αρχή για την υλοποίηση του έργου. Ένα έργο ιδιαίτερα απαιτητικό – όπως εξήγησε ο κ.Γιαννόπουλος – λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής και της μεγάλης επικινδυνότητας που παρουσίαζε. Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης της γεωτεχνικής μελέτης, η οποία καθόρισε το είδος και το εύρος των παρεμβάσεων που έπρεπε να γίνουν, τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησαν και οι εργασίες.

Κατά την επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών, ο μελετητής Κώστας Παντελόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά τις εργασίες που έγιναν και αφορούσαν στον καθαρισμό των πρανών, στην απομάκρυνση των επικρεμάμενων βράχων και στην τοποθέτηση ειδικού αντιδιαβρωτικού γεωπλέγματος – συνολικού εμβαδού 1.600 τ.μ – το οποίο μειώνει την ταχύτητα διάβρωσης, χωρίς ωστόσο να εμποδίζει την ανάπτυξη βλάστησης στο σημείο.

Παρευρέθηκαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Υποδομών & Π.Π Θοδωρής Λώλος και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Συνοχής & Αλληλεγγύης Γιώργος Τριγάζης, οι πρόεδροι των Τ.Κ Καλίδονας Λάμπρος Αλεξόπουλος και Ζαχάρως Παναγιώτης Γκόγκας,ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σάρενα» Γιάννης Γιαννίκος και η πρώην πρόεδρος Τριανταφυλλιά Νιάρχου, από την οποία είχε ξεκινήσει η συγκέντρωση χρημάτων – με τις προσφορές των κατοίκων – για την εκπόνηση της αρχικής μελέτης.

 «Είμαστε χαρούμενοι για την ολοκλήρωση ενός εξαιρετικά απαιτητικού και σημαντικού έργου για την περιοχή, το οποίο αφορά στην αποκατάσταση λειτουργίας του ιστορικού ναού της Παναγίας του Βαρκό. Με την περάτωση των εργασιών, προστατεύεται το εκκλησάκι και διασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση επισκεπτών – προσκυνητών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Καλίδονας να συνεχίσει τις προσπάθειες του για την ανάδειξη της περιοχής, τη διατήρηση των θρησκευτικών και τοπικών παραδόσεων, αφού η δράση του είναι συνδεδεμένη με το εκκλησάκι και την γιορτή της Παναγίας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων κ.Γιαννόπουλος, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους κατοίκους, για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου. 

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ.Κοροβέσηςαπό την πλευρά του σχολίασε μεταξύ άλλων «Μια υπόσχεση της Περιφερειακής Αρχής προς όλους τους κατοίκους του Δήμου Ζαχάρως και της Τ.Κ Καλίδονας, γίνεται σήμερα πράξη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέραμε να δώσουμε ξανά σε λειτουργία το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας του Βαρκό. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας – Ολυμπίας, με τους φορείς & συλλόγους της περιοχής, αλλά και τους κατοίκους, και σήμερα είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα».

 Τέλος, ο Δήμαρχος Ζαχάρως  κ.Μητρόπουλος, δήλωσε «Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και ασφάλειας στην ιστορική εκκλησία του Βαρκό στη Καλίδονα, μας γεμίζει ιδιαίτερη χαρά. Μετά από αρκετά χρόνια, ο ιστορικός αυτός χώρος, με μεγάλη – όχι μόνο Θρησκευτική αλλά και – Πολιτιστική βαρύτητα για την περιοχή μας, γίνεται και πάλι επισκέψιμος. Μας καλεί όλους να ξαναζήσουμε όμορφες στιγμές κατάνυξης. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε την παραδοσιακή φυσιογνωμία της περιοχής μας. Το έργο αυτό ανοίγει ξανά ένα κεφάλαιο για τον Δήμο και τους επισκέπτες του. Συγχαρητήρια σε όσους μόχθησαν, ώστε να έχουμε ξανά σε χρήση και σε ασφάλεια αυτόν τον χώρο. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για την περαιτέρω ανάδειξή του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ