Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜε δίκτυο μοβ κάδων: Ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο Πύργου

Με δίκτυο μοβ κάδων: Ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο Πύργου

*Στόχος η μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς το εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς και η επανεκκίνηση της ανακύκλωσης

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Δίκτυο μοβ κάδων για τη συγκέντρωση ρούχων, παπουτσιών και λευκών ειδών, τοποθετείται από χθες στον Δήμο Πύργου.  Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την εταιρεία Recycom, ξεκίνησε και ολοκληρώνεται άμεσα, η τοποθέτηση των μοβ κάδων σε 22 σημεία του Δήμου.

Έτσι, ο Δήμος Πύργου συμμετέχει στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης κλωστοϋφαντουργικών (επανάχρηση- ανακύκλωση) δίνοντας έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Στους μοβ κάδους οι πολίτες μπορούν να αφήνουν μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης που δεν χρειάζονται πλέον, όπως καθαρά ρούχα, ζευγαρωμένα παπούτσια καθώς και λευκά είδη (μαξιλάρια, σεντόνια κλπ). Τα ρούχα που συγκεντρώνονται και βρίσκονται σε καλή κατάσταση, μετά από διαλογή, θα προσφέρονται δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς. Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται ,όποτε χρειαστεί, για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές. Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση σε κέντρα Ανακύκλωσης. Μέρος του υλικού,  όπως τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων κτλ.

Η δράση θα έχει μηδενικό κόστος για τον Δήμο τόσο για την προμήθεια και την τοποθέτηση των κάδων, τους όσο και για την αποκομιδή που θα πραγματοποιεί η εταιρεία Recycom. Παράλληλα, στόχος είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς το εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς με την ανάλογη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης για τον Δήμο.

Ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, καθώς και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας-Ανακύκλωσης και Πρασίνου Βασίλης Φάμελος, ήταν παρόντες στην παραλαβή και τοποθέτηση των κάδων, μαζί με στελέχη της εταιρίας Recycom.

Στ. Καννής:

«Θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της κοινωνίας»

«Μια καινούργια δράση ανακύκλωσης ξεκινά στην πόλη μας. Μία δράση η οποία βοηθάει οικονομικά τον Πύργο, εμπεδώνεται το αίσθημα της ανακύκλωσης στους συμπολίτες μας σε όλα τα επίπεδα. Μια υπηρεσία που θα μπορέσει να ανασάνει οικονομικά ο Δήμος, μη πηγαίνοντας αυτά τα αντικείμενα στη μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά.  Σύντομα θα ακολουθήσει και η ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων ειδών στους μπλε κάδους η οποία είχε εγκαταλειφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και πλέον η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας θα περάσει σε νέα εποχή.  Είμαι αισιόδοξος ότι οι συμπολίτες μας θα πειθαρχήσουν, θα αισθανθούν τα θετικά της ανακύκλωσης σε όλους τους τομείς και είμαι σίγουρος ότι ήδη έχει εμπεδωθεί αυτό το αίσθημα στα νέα παιδιά τα οποία με επισκέπτονται διαρκώς στο Δημαρχείο και αναζητούν γιατί δεν γίνεται ανακύκλωση στην πόλη μας. Εμείς θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της κοινωνίας». 

Β. Φάμελος:

«Να ξεκινήσουμε ξανά σταδιακά την ανακύκλωση»

«Ο Δήμος Πύργου προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρεία Recycom για την ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων κ.α. Έχουμε ξεκινήσει με την τοποθέτηση κάδου σε διάφορα σημεία όπως στο πάρκο ΣΠΚ, στο Ξυστρή, στην πλατεία Νικάκη, στο 1ο Δημοτικό, στα Χαλικιάτικα και σε άλλα σημεία που θα ανακοινώσουμε σύντομα. Κάδοι επίσης θα τοποθετηθούν στο Κατάκολο και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων, (Επιτάλιο, Βούναργο, Καράτουλα. Σκοπός μας είναι να ξεκινήσουμε ξανά σταδιακά την ανακύκλωση, τμηματικά με παρεμβάσεις. Ο Δήμος θα έχει πολλαπλά οφέλη, όπως τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που σημαίνει λιγότερα σκουπίδια στο εργοστάσιο, λιγότερη οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες. Επιπλέον μέσω της εταιρείας μπορεί να βοηθηθούν οικογένειες, κοινωνικές δομές κ.α.  Θα συνεχίσουμε όπως έχουμε πει με σταθερά βήματα και ουσιαστικές παρεμβάσεις να ξαναφέρουμε το Δήμο Πύργου στα επίπεδα της ανακύκλωσης που του αρμόζει».

Γ. Αράπης (CEO της εταιρείας Recycom):

«Υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη για τους δημότες»

«Έχουμε τοποθετήσει πάνω από 3.150 κάδους σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα που πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη για τους δημότες. Να ξεκινήσουμε από τα περιβαλλοντικά, όλος αυτός ο όγκος που συλλέγεται και θα συλλεχθεί στο Δήμο Πύργου δεν πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής με τα όποια οικονομικά έξοδα επιβάλλονται. Έχουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον καθώς όπως καλά γνωρίζουμε, πολλά ρούχα βλέπαμε πεταμένα είτε στους δρόμους είτε στους κάδους κοινών απορριμμάτων. Επίσης ο κόσμος ευαισθητοποιείται και θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με την δράση και τα οφέλη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ