Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑστυνομικάΧειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες - Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην...

Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες – Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα

Oι συλληφθέντες δρούσαν τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο – Εντόπιζαν τους στόχους τους και με τη μέθοδο του ριφιφί άδειαζαν τα καταστήματα

Χειροπέδες σε δύο Σέρβους που στο παρελθόν αποτελούσαν μέλη της οργάνωσης «Ροζ Πάνθηρες» και διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας με τη μέθοδο του «ριφιφί» πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες δρούσαν τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί δύο περιπτώσεις διαρρήξεων που έγιναν σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Ως προς την δράση τους, οι κατηγορούμενοι εντόπιζαν τα καταστήματα -στόχους, πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις και ακολούθως, κατάστρωναν το σχέδιο δράσης τους προκειμένου να εισέλθουν σε αυτά και να αφαιρέσουν κοσμήματα και χρυσαφικά. Εν συνεχεία, προφανώς διέθεταν το κατάλληλο δίκτυο διοχέτευσης των κλοπιμαίων αντικειμένων, αποκομίζοντας κέρδος μεγαλύτερο των 315.000 ευρώ.

elas_diariktes___1_

Ένα από τα χτυπήματά τους ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 όταν άνοιξαν με ριφιφί το κοσμηματοπωλείο «Πριγκιπώ» στο κέντρο της Αθήνας..

Πώς χτυπούσαν τα κοσμηματοπωλεία

Η προσέγγιση στα κοσμηματοπωλεία γινόταν βραδινές ώρες. Στην μία περίπτωση κινούμενοι πεζή, ενώ στην άλλη, προσέγγισαν την περιοχή με αυτοκίνητο, το οποίο στάθμευσαν αρκετά μέτρα πιο μακριά, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τη σύνδεσή τους με το αυτοκίνητο και την ανακάλυψή τους.

Η επιλογή των κοσμηματοπωλείων δεν ήταν τυχαία, καθότι και στις δύο περιπτώσεις ακριβώς δίπλα υπήρχε κενό – εγκαταλελειμμένο κτίριο, στο οποίο αρχικά εισέρχονταν οι δράστες, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να γίνουν αντιληπτοί από οποιοδήποτε άτομο, αφού επρόκειτο για κτίρια στα οποία δεν υπήρχε επισκεψιμότητα.

Πολύ βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ομάδας ήταν ο τρόπος διάρρηξης. Συγκεκριμένα, τα άτομα προέβαιναν στη διάρρηξη των κοσμηματοπωλείων με τη μέθοδο του «ριφιφί», ανοίγοντας δηλαδή οπή στον τοίχο μεταξύ του εγκαταλελειμμένου κτιρίου και του κοσμηματοπωλείου, από την οποία εισέρχονταν στο κατάστημα.

Στο εσωτερικό των καταστημάτων εισερχόταν ένας μόνο εκ των δραστών, ο οποίος έρποντας αρχικά στο πάτωμα, κατάφερνε με αυτό τον τρόπο να μην ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές κίνησης του συναγερμού και αφαιρούσε τα κοσμήματα-χρυσαφικά.

Τέλος, και στις δυο περιπτώσεις, στο σημείο των παρακείμενων των κοσμηματοπωλείων καταστημάτων όπου άνοιγαν την οπή οι δράστες, τοποθετούσαν στο πάτωμα κομμάτια ύφασμα, προφανώς για να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος από τα κομμάτια του τοίχου που έπεφταν στο πάτωμα. Αφού ολοκλήρωναν τις ενέργειές τους, εξέρχονταν από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και απομακρύνονταν πεζή, φέροντας μαζί τους τις τσάντες με τα κλοπιμαία.

Χαρακτηριστικό της προσοχής που επιδείκνυαν αλλά και του επαγγελματισμού που τους διακρίνει, είναι η επαναλαμβανόμενη κατόπτευση των κοσμηματοπωλείων – στόχων τα οποία ήθελαν να διαρρήξουν. Με αυτό τον τρόπο, παρατηρούσαν τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ελαχιστοποιώντας έτσι το ενδεχόμενο να γίνουν αντιληπτοί. Επίσης, όλες οι κατοπτεύσεις τους γινόταν βραδινές ώρες κατά τις οποίες τα καταστήματα ήταν κλειστά και η εμπορική κίνηση περιορισμένη.

Για τις μετακινήσεις τους, χρησιμοποιούν πλαστά ή πλαστογραφημένα έγγραφα, ενώ ταξιδεύουν ξεχωριστά και με διαφορετικούς τρόπους για να αποφύγουν το ενδεχόμενο της από κοινού σύλληψής τους. Για τις οδικές μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν είτε οχήματα με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας διαφόρων χωρών είτε οχήματα της εκάστοτε χώρας, τα οποία είναι καταχωρημένα στα ονόματα άλλων ατόμων, συνήθως με καθαρό ποινικό παρελθόν.

Μετά από έρευνες στην κατοχή και στις οικίες τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

· Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,

· 3 ρολόγια,

· Κοσμήματα,

· 190 ευρώ,

· πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης,

· 3 κινητά τηλέφωνα και

· Προσωπικά τους αντικείμενα.

Κατασχέθηκαν επιπλέον μοτοσυκλέτα και αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους.

elas_diariktes___3_
elas_diariktes___2_

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ