Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΘέμα ημερών ή και ωρών η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Θέμα ημερών ή και ωρών η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

«Λευκή επιταγή» στην πολιτική της κυβέρνησης από τους οίκους αξιολόγησης – Συνεχή βελτίωση, αντοχή, και υπέρβαση των δυσκολιών λόγω Ουκρανίας «βλέπει» η Standard and Poor’s για Ελλάδα – Τα νέα δεδομένα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κάνει σχέδια και για έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου

Την επόμενη κίνηση αναμένουν από την Αθήνα πλέον οι αγορές, μετά και την ηχηρή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τη Μ. Παρασκευή από την Standard and Poor’s που φέρνει τη χώρα μας μια ανάσα πριν την επενδυτική βαθμίδα, στην κατάταξη του αμερικανικού Οίκου αξιολόγησης (σε BB+ από ΒΒ).

Μετά την εξέλιξη αυτή, θέμα ημερών -ή και ωρών ακόμα- θεωρούν παράγοντες με γνώση της αγοράς, την έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου. Τα νέα δεδομένα επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να κάνει σχέδια και για έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου ενδεχομένως, ύψους προκειμένου να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα και να καλύψει ανάγκες για έκτακτα μέτρα στήριξης, έως και 3 δισ. ευρώ -εφόσον ευνοήσουν βεβαίως και οι διεθνείς συνθήκες.

Το σημαντικότερο όλων για το παρόν και το μέλλον πάντως, πέραν από καθαυτό το γεγονός της αναβάθμισης της χώρας, είναι το μήνυμα εμπιστοσύνης που η S&P εκπέμπει για την χώρα υπό την παρούσα διακυβέρνηση. Παρότι δεν είθισται να γίνονται αναβαθμίσεις εν καιρώ πολέμου όπου τα πάντα αλλάζουν ή καταρρέουν, η ανακοίνωση της αναβάθμισης τονίζει ότι «αντανακλά την προσδοκία μας ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής της Ελλάδας, θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τον έμμεσο αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της».

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ