“Τέλος στην έμφυλη διάκριση σε βάρος των γυναικών”

416

Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας δήμου Πύργου Ανδρέας Βγενόπουλος

Χρειάστηκε μια στιγμή θάρρους για να ειπωθούν αλήθειες ετών, καλά κρυμμένες στα τούνελ των φοβισμένων ψυχών και να φέρουν την κοινωνία αντιμέτωπη με τις ευθύνες της. Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε… Ακολούθησαν κι άλλες αποκαλύψεις, και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες. Η βία απέναντι στις γυναίκες καραδοκεί σε όλους τους χώρους: στο σπίτι, στο γραφείο, στο στάδιο, στο δρόμο, στα Πανεπιστήμια….

Στο Δήμο Πύργου, η στήριξη και η προστασία της γυναίκας απέναντι σε κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης αποτελεί προτεραιότητά μας. Και αυτό αποδείχθηκε εμπράκτως και με τις ενέργειες του Δημάρχου μας Παναγιώτη Αντωνακόπουλου. Οφείλουμε όλοι να βάλουμε ένα τέλος στην έμφυλη διάκριση σε βάρος των γυναικών.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν διάφορες “οπισθοφυλακές” ενός πρωτογονισμού όσον αφορά την προσέγγιση της σχέσης αντρών-γυναικών σε όλες τις πτυχές της ζωής. Ακόμη και στην αυτοδιοίκηση, παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, θέλω να πιστεύω σε μικρή διάσταση. Ένας εύκολος τρόπος απαξίωσης και μείωσης των γυναικών είναι ο περιορισμός της υπόστασης της μόνο στη φυλογενετική της διάσταση. Όταν δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν στα ίσα, προσπαθούν να δημιουργήσουν “κίτρινο” ή “ροζ” περιβάλλον στο χώρο δράση της.

Δεν θα ήταν υπερβολή να παραδεχτούμε ότι τα φαινόμενα βίας και  σεξουαλικής κακοποίησης κατά των γυναικών, σύμφωνα και με μελέτες παγκόσμιων οργανισμών, αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές μάστιγες του αιώνα μας καθώς μια στις τρεις γυναίκες πέφτει θύμα κακοποίησης.

Η κακοποίηση των γυναικών δεν είναι ένα πρόβλημα ατομικό και δεν αγγίζει μόνο το θύμα. Έχει πολλαπλές κοινωνικές προεκτάσεις και συνέπειες. Και μια κοινωνία δεν δικαιούται να μιλά για δικαιοσύνη και ισονομία αν δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους αδύναμους.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου, που λειτουργεί επιτυχώς τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα καταφύγιο όλων αυτών των γυναικών που θέλουν να “σπάσουν” τη σιωπή τους. Να σταθούν στα πόδια τους και να διεκδικήσουν πίσω τη ζωή τους. Απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας ή εκμετάλλευσης όπως σωματική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική και οικονομική βία, σεξουαλική παρενόχληση, θύματα πορνείας ή εμπορίας και διακίνησης, βιασμό ή απόπειρα βιασμού. Επίσης σε γυναίκες που χρίζουν ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης λόγω των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων.

Το Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό: ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, κοινωνιολόγο και παρέχει:

•       Εξατομικευμένη και εξειδικευμένη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη

•       Κοινωνική υποστήριξη μέσω διασύνδεσης με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και φορείς, παραπομπή και συνοδεία όποτε αυτό απαιτείται (πρόνοια, νοσοκομεία, ξενώνες φιλοξενίας, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές)

•       Νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση

•       Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Στις παραπάνω υπηρεσίες προστίθεται και η ΔΩΡΕΑΝ εκπροσώπηση γυναικών-θυμάτων βίας σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πύργου, είτε εξωδικαστικά είτε ενώπιον δικαστηρίου.

Στο Δήμο Πύργου το σύνθημά μας είναι ένα: “Σπάσε τη σιωπή. Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη”.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου παρέχει τις υπηρεσίες του καθημερινά στη διεύθυνση Γυμνασιάρχου Δούκα & Ξάνθου (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) με ωράριο λειτουργίας 07:00 – 16:00, τηλέφωνο 2621020532, e-mail [email protected] και facebook«ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ».