Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ: Διεθνής Διάκριση για την...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ: Διεθνής Διάκριση για την καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Σοφία Λαμπροπούλου

Στο πλαίσιο του 8ου Ευρωπαϊκού Κογκρέσου Μαθηματικών (ECM), που έγινε 20 – 26 Ιουνίου 2021 στο Portorož της Σλοβενίας, εγκαινιάσθηκε η διεθνής έκθεση «Womeninmathematicsthroughout Europe», η οποία αποσκοπεί στην επικαιροποίηση της αναγκαιότητας ανάπτυξης σύγχρονων μορφών αλληλεπίδρασης των Μαθηματικών στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ενθάρρυνσης για τις νεότερες γυναίκες μαθηματικούς και ένα στιβαρό πόλο αναφοράς για αυτές.

Η Καθηγήτρια της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π.κ. Σοφία Λαμπροπούλου επελέγη να αποτελέσει ένα από τα έξι πορτραίτα γυναικών μαθηματικών Ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου που συμπεριλήφθηκαν στη σύνθεση της παραπάνω έκθεσης. Η διάκριση της κ. Λαμπροπούλου αναδεικνύει το επιστημονικό έργο στα Μαθηματικά που γίνεται στη χώρα και ιδιαίτερα στο Ε.Μ.Π.

Η κ.Σοφία Λαμπροπούλου  κατάγεται από τη Ζαχάρω Ηλείας. Σπούδασε Μαθηματικάστο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε διδακτορικό στο Παν/μιο του Warwickτης Μ. Βρετανίας, ως υπότροφος του Ι.Ωνάση και του Ι.Κ.Υ.,και ακολούθως μεταδιδακτορικό στο Παν/μιο του Cambridge, ως υπότροφος της Ε.Ε. Έχει εργαστεί στο Παν/μιο του Göttingen της Γερμανίαςκαι στο Παν/μιο της Caen της Γαλλίας. Από το 2000 εργάζεται, πρώτα ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και στη συνέχεια ως Καθηγήτρια, στον Τομέα Μαθηματικών της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π.,του οποίου και διετέλεσε διευθύντρια κατά τα 2 τελευταία έτη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα βρίσκονται στην Τοπολογία, την Άλγεβρα και τα Συνδυαστικά Μαθηματικά, ιδιαιτέρως στην Τοπολογία Χαμηλών Διαστάσεων, τη Θεωρία Κόμβων και Πλεξίδων, και σε εφαρμογές στη Βιολογία, στη Φυσική και στη Χημεία. Έχει (συν-)συγγράψει πάνω από 75 επιστημονικές δημοσιεύσειςκαι έχει υπάρξει Επιστημονικός Υπεύθυνος πολλών ερευνητικών έργων, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού προγράμματος αριστείας Θαλής `Αλγεβρική ΜοντελοποίησηΤοπολογικών και Υπολογιστικών Δομών και Εφαρμογών’, στο οποίο συμμετείχαν 56 ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιβλέπουσαδεκάδων διπλωματικών εργασιών, διδακτορικών διατριβών και μεταδιδακτόρων και μέλος των συντακτικών επιτροπών τριών επιστημονικών περιοδικών και πολλών ειδικών τευχών και τόμων. Έχει στο ενεργητικό της αναρίθμητες ερευνητικές επισκέψεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού και προσκεκλημένες εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια σε όλον τον κόσμο. Έχει (συν-)διοργανώσει πολλά συνέδρια, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων γεγονότων-ορόσημων `Knots in Hellas 2016’, στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, και `First Congress of Greek Mathematicians’ το 2018 (ως μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής).Έχει συνεργαστεί σε επιστημονικές δράσεις με εμβληματικές προσωπικότητες της επιστημονικής της περιοχής, όπως με τον διάσημο Καθηγητή VaughanF.R. Jones, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Βραβείο Fields -το αντίστοιχο του Βραβείου Nobel για μαθηματικούς-, και τον διάσημο Καθηγητή ColinAdams του WilliamsCollege των Η.Π.Α., ενώ έχει σταθερή, πολυετή συνεργασία με τον διάσημο Καθηγητή LouisH. Kauffman του Παν/μίου του Illinois στο Chicago.

Είναι διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ε.Μ.Π. `Μαθηματική Προτυποποίηση σε Σύγχρονες Τεχνολογίες και τη ΧρηματοοικονομικήκαιΑντιπρόεδρος της Συγκλητικής Επιτροπής Βασικής Έρευνας του Ε.Μ.Π. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίαςκαι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Τη διετία 2017-2019 ήταν μέλος του Δ/Σ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και τον Αύγουστο του 2018 συν-διοργάνωσε με το Παράρτημα της Ε.Μ.Ε Ν.ΗΛΕΙΑΣ , το Δ.Ζαχάρως και το Σύλλογος Φιλοπροόδων Ζαχάρωςημερίδα με τίτλο :

«Το έργο και το παιδαγωγικό αποτύπωμα διακεκριμένων Μαθηματικών του τόπου μας»προς τιμήν των σπουδαίων Ηλείων ΜαθηματικώνΑριστείδη Φ. Πάλλα  και Ποθητού Σταυρόπουλου.

Η Δ.Ε του Παραρτήματος Ε.Μ.Ε Ν.Ηλείας«ΙΠΠΙΑΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ» συγχαίρει την κ.Λαμπροπούλου Σοφία για την διάκρισή της αυτή και ευχόμαστε ολόψυχα και άλλες παρόμοιες διακρίσεις στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ