Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Πρεμιέρα» αντιπυρικής περιόδου με φωτιές και πρόστιμα

«Πρεμιέρα» αντιπυρικής περιόδου με φωτιές και πρόστιμα

«Πρεμιέρα» αντιπυρικής περιόδου χθες -1η Μαΐου και δυστυχώς στην Ηλεία έως αργά το απόγευμα της Τετάρτης, είχαν καταγραφεί τρία συμβάντα τα οποία επέφεραν και ιδιαίτερα «τσουχτερά» πρόστιμα, αλλά και μία σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφόρου. Ειδικότερα συναγερμός σήμανε χθες στην Π.Υ. Πύργου από φωτιά που ξέσπασε στις 1:22 μετά το μεσημέρι στην περιοχή του Κολυρίου. Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής « Συνελήφθη, 01 Μαΐου  2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς διότι είχε προβεί σε καύση υπολειμμάτων καλλιέργειών σε υπαίθριο χώρο κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας στον δήμο Πύργου Ηλείας. Στον ανωτέρω επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αξίας 3867€». Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε σε ξερά χόρτα ενώ επεκτάθηκε και σε δέντρα. Το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής προχώρησε σε αυτόφωρη διαδικασία, ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.867€.

Λίγη ώρα αργότερα και ειδικότερα στις 2:08 μετά το μεσημέρι, σήμανε και πάλι συναγερμός στις δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας για νέα φωτιά στη περιοχή της Βαρβάσαινας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος «Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1875€, τη 1 Μαΐου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου σε αλλοδαπό, ο οποίος είχε προβεί σε καύση υπολειμμάτων καλλιέργειών σε υπαίθριο χώρο κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας,  στη θέση «Βαρβάσαινα»  του δήμου Πύργου Ηλείας».

Μία ώρα αργότερα στις 3:32 μετά το μεσημέρι και πάλι στην περιοχή της Βαρβάσαινας οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κλήθηκαν να παρέμβουν σε φωτιά που είχε τοποθετηθεί για την καύση κλαδεμάτων και ξερών χόρτων, ενώ και σε αυτή τη περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1.875€. 

Οι συστάσεις της Πυροσβεστικής

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών, το Πυροσβεστικό Σώμα  υπενθυμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκίνησε επίσημα τη 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου.

 Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας:

 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
 • Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με:

-τις απαγορευτικές ή/και επιτρεπόμενες υπό όρους και προϋποθέσεις, ενέργειες, δραστηριότητες και εργασίες στην ύπαιθρο,

-τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας,

-την κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς,

καθώς και για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία.

 • Να παρακολουθούν σχετικές ανακοινώσεις για τις δασικές πυρκαγιές στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fireservice.gr
 • Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

 Γνωστοποιείται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των προβλεπόμενων στη νέα Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 9/2024 (Τεύχος B’ 2387/22.04.2024) με θέμα: «Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους». Επισημαίνεται ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στην ανωτέρω Πυροσβεστική Διάταξη, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην νέα Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 19/2024 (Τεύχος B’ 2550/30.04.2024) με θέμα: «Καθορισμός του τρόπου, του τύπου και της διαδικασίας επιβολής και είσπραξης του διοικητικού προστίμου, της διαδικασίας ένστασης επί αυτού, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 167 του ν. 4662/2020 (Α΄ 27), περί των παραβάσεων των κανονιστικών διατάξεων πυροπροστασίας αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος».

Τονίζεται ότι πλέον, προβλέπονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νέο ποινικό κώδικα.

Υπενθυμίζεται η υποχρέωση, των ιδιοκτητών, επικαρπωτών, μισθωτών ή υπομισθωτών των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, για τον καθαρισμό και την συντήρησή τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Αν δείτε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:

 • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
 • την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε
 • το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
 • την ένταση του ανέμου στην περιοχή και
 • το είδος της βλάστησης που καίγεται
 • Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών
 • Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ