Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτο δήμο Πύργο: Δυσχέρειες στην υλοποίηση σημαντικών έργων

Στο δήμο Πύργο: Δυσχέρειες στην υλοποίηση σημαντικών έργων

Από  το «πάγωμα» πληρωμών   σε δημόσια έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, μεταξύ των οποίων η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

Στον «αέρα» το κολυμβητήριο και η αερογέφυρα Σκαφιδιάς,  εξαιτίας της  αύξησης της τιμής των πρώτων υλών

Δυσχέρειες στην ομαλή εκτέλεση έργων και στο δήμο Πύργου, προκαλεί το πάγωμα πληρωμών σε δημόσια έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ,  μεταξύ των οποίων είναι και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης.

Ωστόσο παρά τις δυσχέρειες που υπάρχουν, η ανάδοχος εταιρεία προχωράει κανονικά τις εργασίες στην κεντρική πλατεία Πύργου, που πέρα από την ανάπλαση περιλαμβάνουν  και έργα «θωράκισης»  του Επαρχείου.

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης του σημαντικού αυτού έργου για την πρωτεύουσα του Νομού, την ερχόμενη Τετάρτη  έχει προγραμματιστεί να γίνει σύσκεψη στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή των  αρμοδίων εμπλεκόμενων πλευρών του δήμου Πύργου, καθώς και της αναδόχου εταιρείας.

«Θα πρέπει να υπάρξει άμεση απεμπλοκή των  διαδικασιών προκειμένου να  γίνει  η κατανομή των χρημάτων και να  πληρωθούν τα έργα του ΕΣΠΑ, που παραμένουν απλήρωτα» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γιαν. Αργυρόπουλος.

Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Πύργου είναι  έργο που χρηματοδοτείται από την ΟΧΕ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, που το συμβατικό του αντικείμενο φτάνει περίπου στα 1,8 εκ. ευρώ.

Όπως έχει αναφέρει η «ΠΡΩΤΗ», από τους πρώτους που χτύπησαν το καμπανάκι για στάση πληρωμών ήταν ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών με επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και τον γεν. γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκο, τονίζοντας ότι η κατάσταση γίνεται ασφυκτική και οδηγεί «στην εξόντωση υγιών εργοληπτικών επιχειρήσεων που καλούνται να συνεχίσουν να υλοποιούν έργα χωρίς να πληρώνονται, ενώ την ίδια στιγμή υφίστανται σημαντικότατες αυξήσεις στα υλικά, χωρίς να έχει προσδιορισθεί με ποιόν τρόπο θα αποζημιωθούν γι’ αυτές».

Αντίστοιχα, η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων επεσήμανε ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούν τα έργα σε διακοπή, υπαιτιότητα της αναθέτουσας αρχής και εν συνεχεία διαλυθούν οι εν λόγω συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην απορροφήσουν οι φορείς τα κονδύλια ΕΣΠΑ».

Στον «αέρα»

Στο μεταξύ πέρα από τις πληρωμές του ΕΣΠΑ,  σοβαρό πρόβλημα  για την υλοποίηση  σημαντικών έργων στο δήμο, έχει προκαλέσει η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών που σε γενικότερο επίπεδο  απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών μεγάλων έργων καθώς έχει αυξήσει το συνολικό κόστος τους κατά 22,2%. 

Όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Αργυρόπουλος, οι ανάδοχοι μεγάλων έργων όπως είναι το κολυμβητήριο Πύργου, η αερογέφυρα Σκαφιδιάς κ.α., δεν έρχονται προκειμένου να τα υλοποιήσουν εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου  των πρώτων υλών.

«Φως στο τούνελ» ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πύργου, αποτελεί η δέσμευση των αρμοδίων της κυβέρνησης για την αναθεώρηση των τιμών των υλικών σε ποσοστό 8-10%, κάτι που  θα πρέπει να υλοποιηθεί και στην πράξη…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ