Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤρόφιμα: Ράλι τιμών …στο χωράφι, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Τρόφιμα: Ράλι τιμών …στο χωράφι, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία αυξήθηκε φέτος τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 18,2%.

Με υψηλές πτήσεις συνεχίζονται οι αυξήσεις των τιμών στο χωράφι, παρά την επιβράδυνση που σημειώνουν σε σχέση με την εκρηκτική άνοδό τους στη διάρκεια του 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία αυξήθηκε φέτος τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 18,2% έναντι αύξησης 20,2% τον Φεβρουάριο και 31,6% τον Αύγουστο του 2023, όταν κορυφώθηκαν οι ανατιμήσεις.

Οι ετήσιες αυξήσεις τιμών είχαν επιβραδυνθεί σημαντικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, έχοντας υποχωρήσει σε μονοψήφια επίπεδα, αλλά η εκτίναξή τους μέσα στον Ιανουάριο οδήγησε ξανά σε διψήφιες αυξήσεις.

Τα στοιχεία αυτά είναι συνεπή με τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, από τα οποία προκύπτει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα αφορά κυρίως τα νωπά προϊόντα.

Αυξήσεις 27,9% στη γεωργία

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι ο γενικός δείκτης τιμών στη γεωργία αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 27,9% σε ετήσια βάση, ενώ για τα κτηνοτροφικά προϊόντα αυξήθηκε κατά 1%.

Το ελαιόλαδο και τα φρούτα διαμόρφωσαν σε σημαντικά βαθμό τον δείκτη καθώς η τιμή του πρώτου αυξήθηκε 79,7% σε ετήσια βάση, αν και μειώθηκε 1,4% σε μηνιαία βάση (σε σύγκριση δηλαδή με τον Φεβρουάριο), και των δεύτερων κατά 31,9% καταγράφοντας και μηνιαία αύξηση 6,8%.

Διψήφιες ήταν και οι αυξήσεις στις τιμές της πατάτας και των σπόρων (13,7%, με αύξηση 0,7% μέσα στον μήνα) καθώς και στα λαχανικά -κηπευτικά (5,6% με μείωση 0,9% σε μηνιαία βάση).

Η μόνη κατηγορία γεωργικών προϊόντων που οι τιμές στο χωράφι μειώθηκαν οριακά ήταν τα δημητριακά (-0,3%).

Στα κτηνοτροφικά προϊόντα, οι τιμές για τα κρέατα στις οποίες πωλούσαν τον Μάρτιο ήταν αυξημένες 2,2% σε ετήσια βάση και οριακά μειωμένες (-0,1%) σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές των ζωïκών προϊόντων ήταν αυξημένες 0,4% (-0,3% σε μηνιαία βάση).

Οι αυξημένες τιμές από τους παραγωγούς σημειώθηκαν, ενώ μειώθηκε, έστω και οριακά, το κόστος παραγωγής τους. Ο δείκτης τιμών εισροών, που αντανακλά το κόστος αυτό, υποχώρησε 0,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο καθώς μειώθηκαν ιδιαίτερα οι τιμές των λιπασμάτων (-15,6%) και των ζωοτροφών (-5%).

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ