Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΜετριασμό του τουρισμού για τη θαλάσσια χελώνα ζητάει με έγγραφό του το...

Μετριασμό του τουρισμού για τη θαλάσσια χελώνα ζητάει με έγγραφό του το υπουργείο Περιβάλλοντος, στα πλαίσια του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο:

Δήμαρχος Ζαχάρως: «Ευθεία επίπτωση στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής…»

Τη λήψη μέτρων μετριασμού κατά την τουριστική περίοδο,  για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ζητάει με έγγραφό του προς εμπλεκόμενους φορείς το υπουργείο Περιβάλλοντος, στα πλαίσια εφαρμογής του  Π.Δ.

Αναλυτικότερα στο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στους δήμους Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Τριφυλίας, στους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, καθώς και  στο Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, αναφέρονται τα εξής:

«Το Προεδρικό Διάταγμα με τίτλο «Χαρακτηρισμός του Κυπαρισσιακού κόλπου και της ευρύτερης περιοχής του ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης»,
καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης.» (ΦΕΚ 391/Δ73.10.2018)

Παρακαλούμε για τη άμεση λήψη από τις υπηρεσίες σας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, όλων των αναγκαίων μέτρων μετριασμού της τουριστικής πίεσης της καλοκαιρινής περιόδου για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο,
λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αναφερόμενα στο ως άνω σχετικό Π.Δ.

Επισημαίνεται ότι σχετική υπόδειξη απεύθυνε στην χώρα μας η Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης,  στο πλαίσιο του ανοικτού φάκελου/καταγγελίας που εκκρεμεί κατά της Ελλάδας στην εν λόγω Σύμβαση (αρ. 2010/5) με θέμα τις απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες στις θίνες Κυπαρισσίας».

Ο δήμαρχος Ζαχάρως

Σχετικά με  το συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος, με δηλώσεις του έκανε λόγο για ευθεία επίπτωση στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, με τη δέσμευση των περιουσιών των πολιτών, χωρίς η εν λόγω αναφορά  του υπουργείου να συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα διαπιστευτικού χαρακτήρα.

« Δεν υπάρχει καμία καταγγελία συγκεκριμένη για την περιοχή της Νότιας Ηλείας, αλλά αυτή μιλάει για το σύνολο της χώρας. Και κάνουν ζημιά στην περιοχή μας. Όλα τα έγγραφα μιλάνε από την Ελαία μέχρι την Κυπαρισσία, κανένα δεν μιλάει για το δήμο Ζαχάρως και τη Νότια Ηλεία.  Αυτό ισχύει ολόκληρη της περιοχή του Κυπαρισσιακού και δυστυχώς θα πληγεί η Ηλεία ολόκληρη, όπου ο  μέσος όρος και το χρήμα που κυκλοφορεί είναι ελάχιστο» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ