Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΔιονύσης Καλαματιανός: Δεν ξεχνάμε τον ακρωτηριασμό των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας

Διονύσης Καλαματιανός: Δεν ξεχνάμε τον ακρωτηριασμό των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας

Η προσπάθεια σπίλωσης και αποδόμησης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που λειτουργούν στην Ηλεία είναι ισχυρή και συντονισμένη. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού μας, δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται έναν έντονο επικοινωνιακό πόλεμο από στελέχη της Κυβέρνησης, αλλά και από μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μείνουν τα Τμήματα της Ηλείας δίχως εισακτέους τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, έχει συνοδευτεί από σειρά δημοσιευμάτων και τοποθετήσεων, που έχουν ως στόχο να επαινέσουν και να ενισχύσουν αυτή την καταδικαστική απόφαση για το νομό μας. Κάτι ανάλογο, αλλά σε μικρότερη έκταση, είχε συμβεί και με την αναστολή έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στον Πύργο το 2020.

Για την Κυβέρνηση και για συγκεκριμένους αρθρογράφους, το πρόβλημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκεται στην Ηλεία. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η αποκοπή του νομού από τα ακαδημαϊκά δρώμενα της Χώρας, είναι μια δίκαιη πράξη, που αποκαθιστά την τάξη και βοηθά σημαντικά την πρόοδο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα!!!

Όλο αυτό το διάστημα έχουμε ακούσει και διαβάσει παντελώς ανυπόστατες θεωρίες και έωλες κρίσεις, που κάνουν το άσπρο-μαύρο. Σε λίγο, όλοι αυτοί θα απαιτήσουν να ζητήσουμε και «συγνώμη», επειδή αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια ν΄ αποτρέψουμε την εξαφάνιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το νομό μας.

Ακούσαμε και διαβάσαμε, λοιπόν, για «ρουσφετολογικά» Τμήματα. Αλήθεια, πόσο «ρουσφετολογικό» Τμήμα μπορεί να είναι η Μουσειολογία, που βρίσκεται δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία, το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και αθλητισμού; Πόσο «ρουσφετολογικό» Τμήμα μπορεί να είναι το ΤΕΦΑΑ, στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ή το Τμήμα Γεωπονίας, που εδρεύει σ’ έναν από τους μεγαλύτερους αρδευόμενους κάμπους της χώρας και έχει συνδεθεί με την παραγωγική διαδικασία ενός κατ’ εξοχήν αγροτικού νομού, όπως είναι η Ηλεία;

Ακούσαμε και διαβάσαμε ότι το Τμήμα Μουσειολογίας έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα. Μα, η ίδια η κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Πατρών υπονόμευσαν την ορθή λειτουργία του. Το 2019 δόθηκαν 38 θέσεις καθηγητών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο, από τις οποίες το Τμήμα δεν έλαβε καμία. Επίσης, εκκρεμεί και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάταξης εκπαιδευτικών σε θέσεις ΕΔΙΠ του Τμήματος. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι Κυβέρνηση και Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έκαναν απολύτως τίποτα, ώστε το Τμήμα να λειτουργήσει ομαλά. Αντίθετα, το Υπουργείο Παιδείας, όλο αυτό το διάστημα, «σφύριζε αδιάφορα», παρακολουθώντας σπουδαστές, γονείς και καθηγητές να εκπέμπουν σήματα κινδύνου για χαμένα μαθήματα και χαμένες εξεταστικές. Ουσιαστικά, εγκατέλειψε το Τμήμα, ώστε να οδηγηθεί σε αργό θάνατο.

Ακούσαμε και διαβάσαμε για έλλειψη ενδιαφέροντος για σπουδές στη Μουσειολογία και στη Γεωπονία. Ισχυρίζονται ότι δεν τα επιλέγουν οι μαθητές για να φοιτήσουν. Όμως, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Αυτή τη στιγμή το Τμήμα Μουσειολογίας απαριθμεί 500 φοιτητές, μαζί με άλλους 1.600 φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων. Το δε Τμήμα Γεωπονίας, έχει 900 συνολικά φοιτητές. Και θα είχαν πολλούς παραπάνω αν δεν υπήρχε η βούληση της Κυβέρνησης να τα κλείσει και να τα μεταφέρει. Επιπλέον, μας λένε ότι η βάση εισαγωγής των Τμημάτων της Ηλείας είναι πολύ χαμηλή. Όμως, υπάρχουν δεκάδες και πλέον άλλα Τμήματα που έχουν χαμηλότερη βάση από αυτά της Ηλείας. Με ποια κριτήρια, λοιπόν, ξεκινούν το κλείσιμο των Τμημάτων του τόπου μας;

Ακούσαμε και διαβάσαμε ότι αντίστοιχα προπτυχιακά τμήματα, όπως αυτό της Μουσειολογίας, δεν υφίστανται πουθενά αλλού στον κόσμο. Ουδέν αναληθέστερο. Μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι υπάρχουν 30, τουλάχιστον, τέτοια τμήματα σε χώρες της Ευρώπης και αλλού.

Ακούσαμε και διαβάσαμε ότι η εξαφάνιση της Ηλείας από τον πανεπιστημιακό χάρτη γίνεται στα πλαίσια του εξορθολογισμού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η αλήθεια είναι ότι ο νομός μας υπήρξε, δυστυχώς, η απαρχή για παρόμοιες περιπτώσεις και σε άλλους νομούς στο μέλλον. Η συρρίκνωση του Δημοσίου Πανεπιστημίου ξεκινά από την Ηλεία, χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για όλη τη Χώρα. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που πρόκειται ν’ αφήσει 25.000 υποψηφίους εκτός Πανεπιστημίων, η εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με εκείνα των Δημοσίων Πανεπιστημίων και η αναστολή λειτουργίας 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, συνθέτουν ένα ακραία σκληρό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που εξαναγκάζει μαθητές και τις οικογένειές τους ν’ αναζητήσουν άλλες λύσεις, εκτός των Δημοσίων Πανεπιστημίων.

Δυστυχώς, η Ηλεία συνεχίζει να πληγώνεται από τις κυβερνητικές επιλογές. Να γνωρίζουν, όμως, ότι, σε κάθε περίπτωση, όλοι οι πολίτες του τόπου μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε για ν΄ ανατρέψουμε την επιστημονική, ερευνητική, οικονομική και κοινωνική υποβάθμισή του. Να μη λησμονούν ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα για να συνεχίσουν να λειτουργούν στο νομό μας Πανεπιστημιακά Τμήματα και Σχολές, που θα συνδέονται και θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του. Που θα είναι βιώσιμα, ισχυρά, δυναμικά και με ξεχωριστή θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας.

Η σημερινή Κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από εκδότες και αρθρογράφους, επιλέγει να σταθεί απέναντι και σε αυτή την προοπτική για τον τόπο μας. Την απάντηση θα τους τη δώσουν οι πολίτες, επιλέγοντας μια άλλη Κυβέρνηση, μια προοδευτική Κυβέρνηση, η οποία θα ξαναχτίσει όλα όσα με τόσο θράσος και ευκολία ξηλώνουν και γκρεμίζουν. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ