«Πρωτόγνωρη για τα χρονικά της ελληνικής παραγωγής»

Πρόεδρος του ΕΛΓΑ για καταστροφή στις καλλιέργειες από τον παγετό

Επικοινωνία είχε χθες ο Ανδρ. Λυκουρέντζος με τον πρόεδρο τη Ο.Π. Αμαλιάδας,  αναφορικά με τις ζημιές στην Ηλεία

Για «πρωτόγνωρη για τα χρονικά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας καταστροφή από τον παγετό» έκανε λόγο με δήλωσή του ο  πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο οποίος είχε χθες επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ο.Π. Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτο, σχετικά με τις ζημιές που έπληξαν το Νομό Ηλείας.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο κ. Λυκουρέντζος υπογράμμισε προς τον επικεφαλής της Ο.Π. ότι είναι γνώστης της κατάστασης που διαμορφώθηκε. Μετά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έπληξαν σε μεγάλη ακτίνα τις καλλιέργειες στην Ηλεία.

Ταυτόχρονα γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις εκτιμήσεις των καταστροφών. Για τις οποίες εκ μέρους των παραγωγών θα πρέπει να γίνουν αναγγελίες στα δημοτικά καταστήματα.

Ο κ. Βαλιανάτος από την πλευρά του έδωσε την πλήρη εικόνα των ζημιών από τον παγετό. Ενώ κατά την επικοινωνία αναφέρθηκε πως θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση γύρω από τα προβλήματα που αφορούν τις καταστροφές στις καλλιέργειες.

Δήλωση Ανδρ. Λυκουρέντζου

Εξάλλου μέσω γραπτής ανακοίνωσης,  ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ  απευθύνθηκε  προς τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον παγετό.

Αναλυτικότερα  ο κ. Λυκουρέντζος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«O παγετός των τελευταίων ημερών, ο οποίος εκδηλώθηκε σε πέντε κύματα, έχει προκαλέσει εκτεταμένες και βαρύτατες ζημίες στην αγροτική παραγωγή. Έπληξε σημαντικές εκτάσεις καλλιεργειών από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο.

Στις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. έχει σημάνει συναγερμός και συνεργεία του Οργανισμού με έμπειρους εκτιμητές επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για να οριοθετήσουν την έκταση των ζημιών και να προσδιορίσουν το κόστος των αποζημιώσεων.

Έχουν ανοίξει οι διαδικασίες των αναγγελιών των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν, της υποβολής δηλώσεων εκ μέρους των αγροτών και με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού έχει δοθεί επαρκής χρόνος για να υποβληθούν αυτές οι δηλώσεις μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου.

Με σημερινή μου απόφαση προσλαμβάνεται αμέσως το σύνολο των διαθέσιμων μέσω της τελευταίες προκήρυξης του ΑΣΕΠ εκτάκτων γεωπόνων, για να τεθούν στη διάθεση των Υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. και να προωθήσουν με αμεσότητα το εκτιμητικό έργο.

Είμαστε απέναντι σε μία πρωτόγνωρη για τα χρονικά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας καταστροφή. Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου αλλά και σε κάθε αγροτικό νοικοκυριό. Διαβεβαιώνω ότι θα καταβληθούν με τη συνδρομή της Κυβέρνησης στο ακέραιο οι αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται οι αγρότες, που έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους στον ΕΛ.Γ.Α.».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ