Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΤον επόμενο μήνα οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα αερίου σε Πύργο, Πάτρα,...

Τον επόμενο μήνα οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα αερίου σε Πύργο, Πάτρα, Αγρίνιο

ΔΆΔΑ: Πρεμιέρα των εικονικών αγωγών LNG

Υπόθεση λίγων εβδομάδων είναι η προκήρυξη από τη ΔΕΔΑ των έργων που θα «φέρουν» το φυσικό αέριο στην Πάτρα, τον Πύργο και το Αγρίνιο. Ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάδειξη των αναδόχων που θα αναλάβουν την κατασκευή των δικτύων διανομής στις 3 πόλεις. Έτσι, καθώς η μόνη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή είναι η έγκριση του τεχνικού δελτίου από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, εκτιμάται πως μέσα στον Μάιο θα «βγουν στον αέρα» οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των προβλεπόμενων υποδομών.

Η κατασκευή των δικτύων προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Με δεδομένο ότι και στη συγκεκριμένη Περιφέρεια τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014 -2020. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Δεκέμβριο του 2023, με τη λήξη της Προγραμματικής Περιόδου.

Για την «άφιξη» του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, προβλέπεται να αναπτυχθούν δίκτυα διανομής 208 χιλιομέτρων. Από αυτά, τα 120 χλμ θα κατασκευαστούν στην Πάτρα, τα 72 χλμ στο Αγρίνιο και 16 στον Πύργο. Στα δίκτυα  αυτά, εκτιμάται ότι σε ορίζοντα 5ετίας θα συνδεθούν κατ΄ ελάχιστον 10.318 οικιακοί, 568 εμπορικοί και 23 βιομηχανικοί τελικοί πελάτες.

Η μερίδα του λέοντος αφορά την Αχαϊκή πρωτεύουσα. Όπου έως το 2025 προβλέπεται να αποκτήσουν πρόσβαση τουλάχιστον 6.670 οικιακοί, 218 εμπορικοί και 20 βιομηχανικοί τελικοί πελάτες. Στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 73.940 Μεγαβατώρες για τους οικιακούς, 36.307 Μεγαβατώρες για τους εμπορικούς και 111.757 Μεγαβατώρες για τους βιομηχανικούς τελικούς πελάτες.

Τροφοδοσία μέσω βυτιοφόρων LNG

Η «άφιξη» του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα αποτελεί ορόσημο στο αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΔΑ. Καθώς πρόκειται για την πρώτη περιφέρεια όπου σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι την κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ. Ο ανεφοδιασμός των δικτύων διανομής θα γίνεται μέσω εικονικού αγωγού LNG. Γι΄ αυτό τον σκοπό, θα χρησιμοποιούνται βυτιοφόρα LNG. Τα οποία θα ξεκινούν από τη σχετική υποδομή φόρτωσης (truck loading) υγροποιημένου φυσικού αερίου. Που βρίσκεται υπό κατασκευή στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Πέρα από το γεγονός ότι με τη Δυτική Ελλάδα η ΔΕΔΑ κάνει την «πρεμιέρα» στη χώρα μας των εικονικών αγωγών LNG. Ο ανεφοδιασμός της δικής μας Περιφέρειας αποτελεί πρωτοποριακό πρότζεκτ και για τα δεδομένα της νότιας Ευρώπης. Καθώς ελάχιστες πόλεις αυτού του μεγέθους τροφοδοτούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο μεταφέρεται οδικώς.

Στην υλοποίηση όλων των τεχνικών παραμέτρων τροφοδοσίας με LNG, η ΔΕΔΑ θα συνεργαστεί με την ιταλική Tecnoimpianti. Εταιρεία που διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία σε ανάλογες εφαρμογές. Αρωγός επίσης της θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών θα είναι και ο ΔΕΣΦΑ. 

«Στον ορίζοντα» ο αγωγός υψηλής πίεσης προς Πάτρα

Ο εικονικός αγωγός LNG αναμένεται να δώσει τη θέση του το 2026 στον συμβατικό αγωγό που σχεδιάζει ο ΔΕΣΦΑ, για την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου μέχρι την πόλη της Πάτρας και την τοπική ΒΙ.ΠΕ. Το έργο περιλαμβάνεται στο δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής του ΔΕΣΦΑ (ΔΠΑ 2021-2030), το οποίο εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ.

Πρόκειται για επένδυση 85 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη και για την κατασκευή μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδοσία άλλων πόλεων της Περιφέρειας, όπως ο Πύργος και το Αγρίνιο. Μάλιστα, η ΡΑΕ καλεί τον ΔΕΣΦΑ να παράσχει εντός τριμήνου επιπλέον στοιχεία σχετικά με το κόστος του αγωγού και την εκτιμώμενη ζήτηση φυσικού αερίου, ώστε να εξετάσει περαιτέρω από πλευράς της την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, με σκοπό τη διερεύνηση της επίσπευσης του παρόντος χρονοδιαγράμματος υλοποίησής του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ