Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚατά ΡιπάςΚατά ριπάς 29 Απριλίου

Κατά ριπάς 29 Απριλίου

Βλέποντας το αύριο… σήμερα
Πολλές φορές έχει επισημανθεί ότι τα παιδιά είναι το μέλλον ενός τόπου. Μόνο που τις τελευταίες ημέρες οι ειδήσεις που βλέπουν το «φως της δημοσιότητας» μόνο θετικές δεν είναι. Μετά τη διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία της Πάτρας άλλη μία είδηση που προκαλεί προβληματισμό. Ο λόγος για την εξάρθρωση συμμορίας, που αποτελούνταν κυρίως από ανήλικους και διακινούσε ναρκωτικά σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής… Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία για την παραβατικότητα των ανηλίκων μόνο «τρόμο» προκαλούν.

Μπόνους παραγωγικότητας
Κίνητρα προκειμένου να είναι… παραγωγικοί οι δημόσιοι υπάλληλοι ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση. Η επέκταση του μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο, με όρους αγοράς εργασίας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη θα παρουσιάσουν νομοσχέδιο για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων. Στο νομοσχέδιο θα καθορίζονται δείκτες μέτρησης αποδοτικότητας και ανάλογα οι προϊστάμενοι κάθε υπηρεσίας θα προτείνουν τους δικαιούχους για το μπόνους.

Ας το σκεφτούμε λίγο
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, υπήρξε αύξηση 1,8% των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα το 2023 αλλά και αύξηση φόρων κατά 2,5% (!).Συγκεκριμένα, ο ακαθάριστος μισθός για έναν εργαζόμενο χωρίς παιδιά που πληρώνεται με τον μέσο μισθό αυξήθηκε κατά 6,2% πέρυσι, ενώ ο πραγματικός μισθός του μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού 4,3% αυξήθηκε κατά 1,8%. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκε κατά 2,5% η επιβάρυνσή του λόγω αύξησης της φορολογίας.

Δύο φαντάσματα
Δύο φαντάσματα πλανώνται πάνω από την πολιτική μας ζωή μπροστά στις ευρωεκλογές. Το φάντασμα του 33%, που «πρέπει» να κατακτήσει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και το φάντασμα της δεύτερης θέσης, που «πρέπει» να κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Τι θα συμβεί αν ο ένας ή και οι δύο στόχοι δεν κατακτηθούν; Τότε όλα αλλάζουν. Δεν θα γίνει απλώς «λίγο πιο δύσκολη η ζωή μας», όπως είπε στην τελευταία συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. Η «κυριαρχία» της ΝΔ και του ίδιου προσωπικά θα αμφισβητηθούν έντονα. Ταυτόχρονα, θα αρχίσουν διεργασίες στην αντιπολίτευση, με στόχο να αλλάξουν τη σημερινή μίζερη κατάσταση και να αναδείξουν αντίπαλο που θα ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τη ΝΔ.

Εχθρικό το κλίμα
Εχθρικό ήταν το κλίμα κατά της κυβέρνησης στο Μεσολόγγι κατά την διάρκεια του εορτασμού της Εξόδου, όπως έμαθα. Ο λόγος η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου της πόλης. Η Χριστίνα Αλεξοπούλου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση άκουσε «σχολιανά», ενώ ο Δήμαρχος Μεσολογγίου ήταν άκρως επικριτικός στον λόγο που εκφώνησε.

Τα δεδομένα
Τα δεδομένα που παρουσίασαν οι Financial Times δείχνουν τα δομικά προβλήματα της οικονομίας και τη δύσκολη θέση στην οποία παραμένει η κοινωνία. Η πραγματικότητα απέχει πολύ από την προπαγανδιστική εικόνα που δημιουργεί τη κυβέρνηση. Πίσω από το success story κρύβεται η φτώχεια και η έλλειψη προοπτικής. Σύντομα ενδέχεται να μας περάσει και η Βουλγαρία…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ