Για άμεσες αποζημιώσεις για τις ζημίες στην πατάτα, τη σταφίδα, τα κηπευτικά και το καρπούζι

216

Επικοινωνία Αυγερινοπούλου – Λυκουρέντζου

Με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, επικοινώνησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στον οποίο έθεσε την ανάγκη άμεσης καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου και προ ολίγων ημερών στις καλλιέργειες πατάτας, σταφίδας, κηπευτικών και καρπουζιού, κ.α., λόγω παγετού, ώστε η αποζημίωση να είναι άμεση, αλλά και να αποτυπώνει τη σημαντική ζημία που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στο νομό μας. Η Βουλευτής μετέφερε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τη «φωνή» των αγροτών σχετικά με την έκταση των ζημιών, ενώ σημείωσε ότι έχει επηρεάσει πάνω από 50 χωριά.

Ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε την κα Αυγερινοπούλου ότι τα συνεργεία ήδη κινούνται για την καταγραφή των εκτεταμένων καταστροφών και ανοίγουν οι αιτήσεις για υποβολή της ζημίας, ενώ θα υπάρξει άμεση εκτίμηση και τάχιστα θα κινηθεί η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων. Προγραμμάτισαν δε τη δια ζώσης συνάντηση τους μέσα στις επόμενες ημέρες για να συντονίσουν και τη συνεργασία τους στο πεδίο της υποβολής πρότασης, εκ μέρους της Ελλάδος, για πρόσθετη στήριξη των αγροτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των επιδεινούμενων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας και δη στην αγροτική παραγωγή, αλλά και την ανάγκη «χαλάρωσης» των προϋποθέσεων, ώστε να μπορούν να ενταχθούν και μικροί αγρότες σε προγράμματα ενεργητικής προστασίας.

Η επικοινωνία της με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ έρχεται σε συνέχεια της αναφοράς που κατέθεσε στη Βουλή, δια μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Παραγωγής για τις καταστροφές των καλλιεργειών από τον παγετό, ζητώντας την άμεση και πλήρη αποζημίωσή τους. Στο πλαίσιο της συντονισμένης της παρέμβασης, η κα Βουλευτής, στο πλαίσιο της συντονισμένης παρέμβασής της, επικοινώνησε με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού Σοπίου, κ. Παναγιωτόπουλο, αλλά και αγρότες στην περιοχή.