Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαρουσία της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως τα εγκαίνια του νέου ΓΕΛ Λεχαινών:...

Παρουσία της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως τα εγκαίνια του νέου ΓΕΛ Λεχαινών: «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή»

Ένα πραγματικό «στολίδι» για τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

 «’Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή’, έχει γράψει ο Βίκτορ Ουγκό. Με μία λιτή φράση καταφέρνει να μας δώσει την σημασία της εκπαίδευσης. Για να υπάρχει εκπαίδευση, εκτός από τους κατάλληλους παιδαγωγούς, χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές. Σήμερα με τα εγκαίνια του Γενικού Λυκείου Λεχαινών, παραδίδεται στην τοπική κοινωνία ένα υπερσύγχρονο κτίριο που παρέχει ασφάλεια, άνεση, και τις κατάλληλες συνθήκες, σε μαθητές και καθηγητές για ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία.  Πρόκειται για ένα πραγματικό «στολίδι» για τον Δήμο μας και ειλικρινά είμαι υπερήφανος που καταφέραμε να παραδώσουμε το έργο μέσα στην θητεία μας».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων του νέου Γενικού Λυκείου Λεχαινών που πραγματοποιήθηκαν χθες, παρουσία της Υπουργού  Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως.

Τον αγιασμό της νέας σχολικής μονάδας τέλεσε ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος στην πρώτη του επίσημη τελετή από την ενθρόνισή του.

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου. Το Υπουργείο Παιδείας και προσωπικά την Υπουργό, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, του προηγούμενους Δημάρχους του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και του πρώην Δήμου Λεχαινών, τους αρμοδίους Αντιδημάρχους, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τις  «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», την ανάδοχο εταιρία και την Διεύθυνση του σχολείου.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Γιάννης Λέντζας: «Οφείλω ακόμα δύο ευχαριστίες προς το Υπουργείο και εσάς κυρία Υπουργέ. Η πρώτη αφορά την κατασκευή μίας ακόμα υπερσύγχρονης σχολικής μονάδας στον Δήμο μας: το νέο Δημοτικό Σχολειό Νέας Μανολάδας. Η δεύτερη αφορά τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν πλέον το Δημοτικό Σχολείο Ανδραβίδας, το οποίο επλήγη το 2019 από τους σεισμούς που συγκλόνισαν την περιοχή μας. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς».

Τέλος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης έθεσε δημόσια και ένα αίτημα προς την Υπουργό Παιδείας, στο οποίο, όπως τόνισε πιστεύει πως θα ανταποκριθεί σύντομα το Υπουργείο. «Όραμά μας είναι η κατασκευή  νέου Βιοκλιματικού Δημοτικού Σχολειού στην Ανδραβίδα, για το οποίο έχουμε ήδη συγκροτήσει επιτροπής εκτίμησης και καταμέτρησης ακινήτου.  Φιλοδοξούμε να κατασκευάσουμε από κοινού ένα νέο 12θέσιο σχολείο, σύγχρονο, που να ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές προκλήσεις του μέλλοντος. Σας ζητούμε να μοιραστείτε μαζί μας αυτό το όραμα και να μας στηρίξετε! Σας ζητούμε τα στηρίξετε το μέλλον αυτού του τόπου, τα παιδιά μας!

Ας ανοίξει ακόμα ένα σχολείο, και ας κλείσει ακόμα μία φυλακή…», ανέφερε ο Γιάννης Λέντζας.

Ν. Κεραμέως: «Ένα πραγματικό σχολείο-στολίδι»

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας τόνισε πως το νέο Γενικό Λύκειο Λεχαινών είναι «ένα πραγματικό σχολείο-στολίδι, το οποίο είναι ο ορισμός της έννοιας συνέργεια». Όπως ανέφερε η κα Κεραμέως: «Για αυτό στολίδι έχουν εργαστεί πάρα πολλοί άνθρωποι. Έχει εργαστεί πολύ σκληρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αξίζουν συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη. Έχει εργαστεί πολύ σκληρά η τοπική αυτοδιοίκηση και ο Δήμαρχος. Έχει εργαστεί η ΚΤΥΠ, το Υπουργείο Υποδομών, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας, πάνω από όλα όμως έχει εργαστεί η εκπαιδευτική κοινότητα. Οι καθηγητές, τα στελέχη εκπαίδευσης και βεβαίως οι μαθητές μας. Είναι πάρα πολύ μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ, το είχαμε υποσχεθεί πως θα έρθουμε για τα εγκαίνια αυτού του υπέροχου σχολείου». Η Υπουργός Παιδείας ευχήθηκε καλορίζικο το νέο σχολείο και τόνισε πως η θα σταθεί αρωγός σε κάθε νέα προσπάθεια. «Ο στόχος μας είναι ένας: πως η επόμενη γενιά θα είναι καλύτερη από τη δική μας!», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

Σε Ν. Μανολάδα και Ανδραβίδα

Πριν τα εγκαίνια του Γενικού Λυκείου Λεχαινών, η Υπουργός Παιδείας συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, επισκέφθηκε το νέο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μανολάδας που ετοιμάζεται να παραδοθεί και αυτό, καθώς και τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν πλέον το Δημοτικό Σχολείο Ανδραβίδας.

«Το Γενικό Λύκειο Λεχαινών προστίθεται σε μία σειρά ουσιαστικών αναβαθμίσεων που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή. Επισκεφθήκαμε δύο δημοτικά σχολεία και βλέπουμε πως συνολικά η περιοχή αναβαθμίζεται σημαντικά σε επίπεδο υποδομών και κυρίως σε ότι αφορά την σχολική στέγη. Κάνουμε από την πλευρά μας ότι περνά από το χέρι μας για έχουν τα παιδιά μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Επενδύουμε στην παιδεία και επενδύουμε όλοι μαζί. Όταν συμπράττουμε όλοι μαζί, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε καλύτερο», ανέφερε η  Υπουργός Παιδείας.

Ν. Φαρμάκης: «Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τόνισε: «Για εμάς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ότι σε τρία μόλις χρόνια καταφέραμε να δημοπρατήσουμε, να συμβασιοποιήσουμε και να ολοκληρώσουμε ένα υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα στα Λεχαινά, που ήδη λειτουργεί κανονικά από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Και ο αγώνας μας για τη σχολική στέγη στην Ηλεία συνεχίζεται. Μέσα από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα, χρηματοδοτείται με 3,1 εκ. ευρώ το Δημοτικό Σχολείο Νέας Μανολάδας και με 8 εκ. ευρώ το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, ενώ κρατήσαμε και την υπόσχεσή μας για μετεγκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Ανδραβίδας σε ασφαλές περιβάλλον με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι υποχρεώσεις μας απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα δεν τελειώνουν ποτέ. Αλλά κάθε επένδυση στην εκπαίδευση είναι ανεκτίμητης αξίας γιατί αφορά τα παιδιά και το μέλλον του τόπου μας».

Τοποθετήσεις

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει πιο ευτυχισμένη στιγμή για ένα στέλεχος της εκπαίδευσης από το να βρίσκεται στα εγκαίνια ενός νέου σχολικού κτιρίου».

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ανδρέας Ζέρβας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη σημερινή ημέρα, ευχαριστώ όλους όσοι συνετέλεσαν στη δημιουργία του νέου σχολείου. Δεν είναι απλά ένα νέο ευαγές περιβάλλον, αλλά η δημιουργία ενός νέου σχολείου σηματοδοτεί και νέα στοχοθεσία, υψηλοτέρους στόχους για τους μαθητές, για τις οικογένειές τους, για τους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι απλά ένα κτιριακό βήμα, αλλά ένα βήμα για καλύτερη εκπαίδευση που μακροχρόνια οδηγεί στο τελικό ζητούμενο: μια καλύτερη παιδεία».

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία από την Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Λεχαινών Παναγιώτα Σπυροπούλου και χορευτικά που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του ΓΕΛ Λεχαινών.

Κεραμέως για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας

«Λείπουν οι εφαρμοσμένες επιστήμες»

Η Υπουργός Παιδείας δεν θα γινόταν να μην ερωτηθεί για την κατάργηση των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας, κατά την χθεσινή της επίσκεψη. Στην απάντησή της άφησε να εννοηθεί πως εξετάζει την ίδρυση Τμήματος Εφαρμοσμένων Επιστημών, τριετούς διάρκειας σπουδών.

Αναλυτικά η Νίκη Κεραμέως ανέφερε τα εξής:

«Αναφέρεστε σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, που ήταν πρόταση ακαδημαϊκής αναδιάρθρωσης του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών. Αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές. Συνολικά είναι 53 τμήματα που έχουν καταργηθεί ή έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είχαν βασικές δυσλειτουργίες. Ο στόχος μας είναι να φέρουμε πιο κοντά την εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας πώς δηλαδή θα μπορέσει η πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και η επαγγελματική εκπαίδευση να ανταποκριθεί σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας της χώρας. Η εκπαίδευση έχει μια αυταξία, δίχως αμφιβολία. Επιπλέον αυτής, όμως, είναι σημαντικό η εκπαίδευση και τα εφόδια που δίνουμε στα παιδιά να είναι όσο πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Το μεγάλο λάθος σήμερα είναι ότι δεν έχουμε εφαρμοσμένες επιστήμες στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Λείπει αυτό. Τις έχουμε σε επίπεδο δημοσίων ΙΕΚ αλλά όχι σε επίπεδο ΑΕΙ. Για αυτό το λόγο, στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, προβλέφθηκε η δυνατότητα ίδρυσης πανεπιστημιακών τμημάτων με κατεύθυνση εφαρμοσμένων επιστημών με διαφορετικά χαρακτηριστικά: είναι τριετείς οι σπουδές και είναι υποχρεωτική η πρακτική άσκηση. Στόχος είναι να καλύψουμε ακριβώς το κενό που έχει δημιουργηθεί σε ότι αφορά τις εφαρμοσμένες επιστήμες αλλά σε επίπεδο πανεπιστημιακό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ