Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Εξαφανίζονται» τα φάρμακα από την αγορά

«Εξαφανίζονται» τα φάρμακα από την αγορά

Ελλείψεις σε εκατοντάδες σκευάσματα καταγράφει ο ΕΟΦ

*Σπ. Λιβαδάς: «Οι ελλείψεις έχουν ως συνέπεια είναι οι ασθενείς ν’ αλλάζουν συνεχώς θεραπείες ή να μη λαμβάνουν τα φάρμακά τους, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία τους»

Ελλείψεις σε φάρμακα διαβήτη, αναπνευστικά, αντιβιώσεις, καρδιολογικά, γαστρεντερολογικά, οφθαλμικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά παρουσιάζονται καθημερινά στα ράφια των φαρμακείων. Μέρα με την ημέρα, η λίστα των υπό έλλειψη φαρμάκων μεγαλώνει σημαντικά οδηγώντας σε απόγνωση τους ίδιους τους ασθενείς, που γυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εντοπίσουν το φάρμακο που χρειάζονται. Η απάντηση των φαρμακοποιών «συγνώμη αλλά είναι σε έλλειψη» αποτελεί μέρος της καθημερινότητας τους εδώ και μήνες, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να μπορούν να κάνουν κάτι για τις σημαντικές αυτές ελλείψεις.  Την ίδια στιγμή αρκετοί είναι οι ασθενείς οι οποίοι αναζητούν περιφερειακά φαρμακεία ακόμα και της Ηλείας, με την «ελπίδα» ότι θα υπάρχει ως «απόθεμα» στο συρτάρι το φάρμακο το οποίο πρέπει να λάβουν, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να ζητήσουν από το γιατρό τους να αλλάξουν φάρμακα θεραπείας- με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία της υγείας των ασθενών. Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΕΟΦ, σήμερα απουσιάζουν περίπου 150 φάρμακα από την ελληνική αγορά, ενώ όπως είχε καταγγείλει πρόσφατα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής οι ελλείψεις είναι πολύ περισσότερες και φθάνουν τα 400 φάρμακα.

Οι ελλείψεις σε φάρμακα ωστόσο δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο. Από την αρχή της πανδημίας του covid μέχρι και σήμερα υπάρχει σημαντική αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών.

Δίνουν αγώνα

Ερωτηθείς από την «Πρώτη» για τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων ο απερχόμενος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρος Λιβαδάς σημείωσε: «Οι πολλαπλές ελλείψεις πολλών και βασικών  φαρμάκων είναι τα τελευταία χρόνια το σημαντικότερο πρόβλημα του ελληνικού φαρμακείου και το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα της δημόσιας υγείας μετά τη διάλυση των νοσοκομείων.

Ελλείψεις σε φάρμακα διαβήτη, αναπνευστικά, αντιβιώσεις, καρδιολογικά, γαστρεντερολογικά, οφθαλμικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά, σχεδόν στα πάντα. Οι φαρμακοποιοί δίνουμε καθημερινό αγώνα να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τα φάρμακα μιας συνταγής κι αυτό πολλές φορές δεν το καταφέρνουμε. Η συνέπεια είναι οι ασθενείς ν’ αλλάζουν συνεχώς θεραπείες ή να μη λαμβάνουν τα φάρμακά τους, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία τους.

Ελάχιστες από τις ελλείψεις αυτές  οφείλονται σε αντικειμενικούς παράγοντες (πανδημία, πρώτες ύλες, πόλεμος στην Ουκρανία). Το συντριπτικό ποσοστό των ελλείψεων οφείλεται σε μια ατυχή εφαρμογή του ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Έτσι κυρίως φαρμακαποθήκες εκμεταλλεύονται τις πολύ χαμηλές τιμές της φθηνής ελληνικής διατίμησης κι επανεξάγουν τα εισαγόμενα φάρμακα σε χώρες με πιο ακριβή διατίμηση. Κάτι σαν το σενάριο της ταινίας Βαλκανιζατέρ δηλαδή, μόνο που εδώ το κόλπο πιάνει.

Το υπουργείο υγείας φυσικά και μπορεί να δώσει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη λύση, απαγορεύοντας τις εξαγωγές για ένα τουλάχιστον χρόνο, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε το έχει υποσχεθεί ο κος Πλεύρης σε εκπροσώπους μας, από την αρχή της υπουργίας του. Αλλά δυστυχώς δεν το κάνει.

Η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει αν τελικά είναι με το μέρος του Έλληνα ασθενή, ή με τους δείκτες εισαγωγών –εξαγωγών και τα ισοζύγια. Αν την ενδιαφέρει να έχουν υπερκέρδη κάποιες ελάχιστες επιχειρήσεις ή να παρέχει στοιχειωδώς αξιοπρεπή περίθαλψη στους πολίτες της. Και για αργότερα η ΕΕ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι είδους ελεύθερο εμπόριο μπορεί να γίνεται με διατιμημένα είδη».

«Το υπουργείο υγείας φυσικά και μπορεί να δώσει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη λύση, απαγορεύοντας τις εξαγωγές για ένα τουλάχιστον χρόνο, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρος Λιβαδάς.

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ