Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣωκράτης Σωτηρόπουλος – Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας:«H Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας έχει...

Σωκράτης Σωτηρόπουλος – Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας:«H Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας έχει ουσιαστικά καταργηθεί»

H Νοσηλευτική Μονάδα της Αμαλιάδας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, έχει ουσιαστικά καταργηθεί. Από την εποχή των μνημονίων άρχισε η σταδιακή υποβάθμιση.  Με την πανδημία covid  ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποδόμησης του νοσοκομείου. Οι υπεύθυνοι των νοσηλευτικών μονάδων αδιαφορούσαν στις συνεχείς εκκλήσεις μας, για ενεργοποίηση ενός μηχανισμού άμυνας  και ετοιμότητας στη  covid εποχή. Όταν τα κρούσματα άρχισαν να πληθαίνουν στην Ηλεία αντί να θωρακίσουν το νοσοκομείο   μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο όμορο νοσοκομείο του Πύργου . Η ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ με αναστολή λειτουργίας των κλινικών και μετατροπή του «πάλαι ποτέ» δυνατού νοσοκομείου σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. Όσοι λιγοστοί  ειδικευμένοι ιατροί παρέμειναν κλήθηκαν να  στελεχώσουν τις εμβολιαστικές γραμμές και στην επερχόμενη αξιολόγηση  (κατά τα λεγόμενα  του πρωθυπουργού,) το νοσοκομείο που σκόπιμα το υποβάθμισαν θα το χαρακτηρίσουν ως ανεπαρκές και θα ακολουθήσει το «λουκέτο». Ο οριστικός θάνατος. Μια διαδικασία που  θα στερήσει οριστικά από την Ηλεία άλλη  μια δημόσια δομή. Εδώ  και καιρό έχει μπει σε εφαρμογή   το επικίνδυνο  σχέδιο της κυβέρνησης  για κλειστά νοσοκομεία,  για  ερημωμένα κέντρα υγείας και συγκέντρωση  δυνάμεων στο κεντρικό νοσοκομείο.  Και όλα αυτά σε ένα πιεστικό περιβάλλον ενόψει του τέταρτου κύματος πανδημίας. Ο  κύριος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , άλλωστε, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα  δυο  φορές δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία και ειδικά αυτά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ,αναδιαμορφώνονται ριζικά και επί της ουσίας προανήγγελλε ,κλείσιμο μονάδων. Και δεν μιλάμε για συγχωνεύσεις και αλλαγή του ρόλου .Αναφερόμαστε σε πιο σκληρά  νεοφιλελεύθερα σχέδια που έρχονται  από την εποχή των μνημονίων περί  «λουκέτων». Άρα, από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη ξεκαθαρίζεται ότι το περιφερειακό νοσοκομείο της Αμαλιάδας όπως και αρκετά άλλα  στην χώρα μας  κλείνει τον κύκλο του.

Παράλληλη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θέλοντας να αποποιηθεί των τραγικών ευθυνών που έχει συνολικά στη διαχείριση της πανδημίας, επιδιώκει,  γι’ άλλη μια φορά, να διχάσει την ελληνική κοινωνία και να στοχοποιήσει εργαζόμενους, πολίτες και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, ότι πάλι εκείνοι είναι που ευθύνονται για την άσχημη κατάσταση που έρχεται. .Νομοθετεί υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών με τιμωρητικές και αυταρχικές πρακτικές θέλοντας να διχάσει την ελληνική κοινωνία σε μια λογική «διαίρει και βασίλευε». Το έλλειμμα εμβολιασμού δεν το λύνει η υποχρεωτικότητα αλλά η σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης και οι πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης της συλλογικής ευαισθητοποίησης απέναντι στο πρόβλημα.

Αντίθετα ο καταναγκασμός στον εμβολιασμό με ποινές, όπως την περικοπή μισθού ή την διαθεσιμότητα  θέτουν σε κίνδυνο τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία. Ταυτόχρονα ανοίγουν το δρόμο για μαζικά πογκρόμ απολύσεων με κάθε αιτία και αφορμή που θα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως “αντικοινωνική συμπεριφορά”.

Ως σωματείο συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στην ενθάρρυνση και προτροπή του κόσμου της εργασίας να εμβολιαστεί.

Ταυτόχρονα, δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει ούτε ένας εργαζόμενος να στερηθεί την εργασία του ή το μισθό του με το πρόσχημα που προβάλει η κυβέρνηση, τη μη συμμετοχή του στον εμβολιασμό.

Αναδεικνύουμε τις σοβαρές ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής για την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δημόσιες δομές υγείας του νομού μας και τονίζουμε για άλλη μια φορά,  την ανάγκη   ενεργοποίησης ενός βαθιά κοινωνικού μετώπου αντίστασης από συλλογικότητες και φορείς της περιοχής για την προάσπιση των νοσοκομείου και της δημοσίας υγείας .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ