Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΧρήστος Γιαννικούλης - Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας:«Επανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη της ...

Χρήστος Γιαννικούλης – Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας:«Επανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας σε ορθολογικότερη βάση»

Είναι γνωστό ότι το Ε.Σ.Υ. στην Ηλεία πάσχει παρά τις ευσυνείδητες , φιλότιμες και εργώδεις προσπάθειες των  λειτουργών της δημόσιας υγείας που το στελεχώνουν, ιδίως των ιατρών, ώστε να διατηρηθεί εν ζωή. Τα αίτια είναι πολλαπλά τόσο γενικότερα, πανελλαδικής ισχύος, όπως η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Ε.Σ.Υ., η έλλειψη νέων ιατρών λόγω της  μετανάστευσής τους στο εξωτερικό κ.λ.π.  όσο και ειδικά τοπικά αίτια όπως ο δυσπρόσιτος, από λειτουργικής άποψης, χαρακτήρας της περιοχής μας παρότι βρίσκεται αρκετά κοντά στην Αθήνα (βλέπε κακό οδικό δίκτυο), η ανορθολογική κατανομή δυνάμεων, δηλαδή ανθρώπινου δυναμικού, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και υποδομών   του τοπικού Ε.Σ.Υ., ακόμη και άστοχες διοικητικές πρακτικές κατά το πρόσφατο διάστημα. Τα ανωτέρω προβλήματα αναδείχθηκαν  οξύτερα  με την έλευση της πανδημίας ενώ οι μαζικές προκηρύξεις από το Υπ.Υγείας για την αντιμετώπισή της, εφόσον δεν υπήρξε η μέριμνα να τεθεί ως αντικίνητρο για την υποβολή αίτησης πρόσληψης η  κατοχή θέσης στο ΕΣΥ κατά την ημέρα της προκήρυξης ή  και λίγο πριν, τελικά αφαίρεσαν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό από νοσηλευτικές μονάδας της επαρχίας,  όπως της Ηλείας, και το μετάφεραν σε νοσηλευτικές μονάδες των μεγάλων αστικών κέντρων. 

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση της μόνης πλέον Παθολογικής Κλινικής της Ηλείας, αυτής της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, η οποία έχουσα απομείνει με έναν μόνο μόνιμο παθολόγο-και αυτόν ακόμη με μετακίνηση από την Ν.Μ. Αμαλιάδας όπου έχει οργανική θέση- αναγκαστικά λειτουργεί με μονοήμερες μετακινήσεις παθολόγων απ΄ όλη την περιοχή ευθύνης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κυρίως από την Πάτρα αλλά και από άλλες περιοχές όπως η Τρίπολη. Ωστόσο χωρίς μόνιμο ιατρικό προσωπικό το οποίο να έχει τη  συνεχή καθημερινή εποπτεία  των ασθενών καμία κλινική δεν λειτουργεί, πόσο μάλλον παθολογική κλινική. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι η Παθολογική Κλινική έχει κομβικό ρόλο στην λειτουργία όλου του νοσοκομείου, αποτελεί την ‘’καρδιά’’ κάθε νοσηλευτική μονάδας,  συνεπώς η όποια δυσλειτουργία της  υπονομεύει την λειτουργία όλου του νοσηλευτικού ιδρύματος. Αξίζει να σημειωθεί εδώ  ότι η  διοίκηση  της 6ης Υ.ΠΕ.  είχε υποσχεθεί  την κάλυψη των κενών της Παθολογικής Κλινικής με τρίμηνες αποσπάσεις παθολόγων από δημόσιες δομές εκτός Ηλείας, κάτι το οποίο παρότι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση  οριστική  ούτε βεβαίως ιδανική λύση, ωστόσο εξασφαλίζει μια στοιχειωδώς ομαλότερη λειτουργία της παθολογικής κλινικής από την κατάσταση που βιώνουμε τώρα. Όμως η υπόσχεση αυτή έως τώρα δεν τηρήθηκε.

Επειδή μάλιστα ‘’ενός κακού μύρια έπονται’’, προκειμένου να λυθεί, πρόχειρα και ανεπαρκώς βέβαια, το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών και από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών νοσηλευτικών μονάδων, μετακινούνται ιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία προς το νοσοκομείο, με συνέπεια οι κάτοικοι της υπαίθρου στην Ηλεία να στερούνται τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Επιπλέον πάντα παραμένει η ανάγκη ενίσχυσης της Μ.Ε.Θ. Πύργου με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Προκειμένου να δοθεί λύση απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις τόσο επείγουσες και άμεσης απόδοσης όσο και μακροπρόθεσμης προοπτικής. Στην 1η κατηγορία ανήκει η νομοθετική ένταξη της Ηλείας στις δυσπρόσιτες περιοχές ώστε να δοθούν ισχυρά κίνητρα σε νέους ιατρούς για να στελεχώσουν τις δομές της άμεσα  όπως τονίσθηκε  και στην πρόσφατη (11/7/2021)  συνδιάσκεψη φορέων που οργάνωσε ο Σύλλογός μας για το ζήτημα αυτό. Επ΄αυτού υπάρχει σχετική δέσμευση του Υπουργού Υγείας και μένει να δούμε αν θα φανεί συνεπής. Στην 2η κατηγορία ανήκει ο επανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη της  Ηλείας σε ορθολογικότερη βάση, ο οποίος βέβαια στη συνέχεια πρέπει να τεθεί υπ΄ όψιν των φορέων ώστε να τοποθετηθούμε και εμείς ανάλογα.   

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ