Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαταγγέλλει ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Κράλλης: «Ματαίωση κατασκευής ανατολικής εισόδου Αμαλιάδας από...

Καταγγέλλει ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Κράλλης: «Ματαίωση κατασκευής ανατολικής εισόδου Αμαλιάδας από τον Υπουργό Υποδομών Χ. Σταϊκουρα»

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απάντησε εγγράφως πως επιλέγει την σύνδεση με τον νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου μέσω κοινοτικής οδού Γερακίου

Εκτός σχεδιασμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η σύνδεση της Αμαλιάδας με τον νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου, μέσω της ανατολικής εισόδου της πόλης, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πρώην Δήμαρχος Αμαλιάδας Δημήτρης Κράλλης. Αντιθέτως το Υπουργείο επιλέγει την σύνδεση μέσω κοινοτικής οδού Γερακίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Ήλιδας απέστειλε αίτημα εγγράφως προς το Υπουργείο προκειμένου να εξεταστεί η επιλογή του κόμβου με προαίρεση στην ανατολική είσοδο της πόλης, ωστόσο η απάντηση ήταν πως η διασύνδεση με τον νέο αυτοκινητόδρομο θα γίνει μέσω Γερακίου.
Η ανακοίνωση του Δημήτρη Κράλλη για το θέμα έχει ως εξής:

Πολίτες της Ήλιδας,
Ο Υπουργός Υποδομών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, διαβεβαιώνει στον δημόσιο λόγο του, ότι ο δρόμος ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ με την ολοκλήρωση των εργασιών στο σύνολο του δρόμου, μήκους 75 χλμ., θα δοθεί σε κυκλοφορία στο τέλος του 2025. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υποδομών σε πρόσφατο έγγραφό του προς τον Δήμο Ήλιδας γνωστοποιεί την κυβερνητική βούληση για οριστική ματαίωση του έργου «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ», επιλέγοντας τη σύνδεση της Αμαλιάδας με το νέο τμήμα της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου μέσω της κοινοτικής οδού Γερακίου, η οποία συγκεντρώνει πλήρως τα χαρακτηριστικά ενός ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΓΑΪΔΟΥΡΟΔΡΟΜΟΥ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η κατασκευή της Ανατολικής Εισόδου Αμαλιάδας εντάχθηκε στη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών με την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ στις 25/5/2019. Το έργο εντάχθηκε ως έργο προαίρεσης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ειδικό λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δεσμευμένους πόρους έξω από το χρηματοδοτικό πλαίσιο του δρόμου ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ.
Το έργο απεντάχθηκε, συμπαρασύροντας σε απένταξη -ως ομοειδή έργα προαίρεσης- την κατασκευή Ανατολικών Εισόδων για τις πόλεις ΓΑΣΤΟΥΝΗ, ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ, ΛΕΧΑΙΝΑ, ΒΑΡΔΑ, Κ. ΑΧΑΪΑ με εγκεκριμένο προϋπολογισμό συνολικά 40.000.000 ευρώ. Η απένταξη των έργων έγινε με σκοπό στη συνέχεια να προχωρήσει ανάθεση του έργου ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ από το Υπουργείο Υποδομών στην Κοινοπραξία της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ.
Το έργο της Ανατολικής Εισόδου Αμαλιάδας, με βάση την υπάρχουσα μελέτη, ακολουθεί πλήρως τα γεωμετρικά στοιχεία της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ: δύο λωρίδες κυκλοφορίες ανά ρεύμα, στηθαίο ασφαλείας, ηλεκτροφωτισμό, πεζοδρόμια, σύγχρονες υποστηρικτικές λειτουργίες. Η Ανατολική Είσοδος έχει προβλεπόμενο μήκος 1,2 χλμ. και ακολουθεί όδευση νότια της Σοχιάς, καταλήγοντας στο Ανατολικό τμήμα εισόδου της Σοχιάς και 3ου Δημοτικού. Παράλληλα, προβλέπεται κατασκευή κόμβου διανομής της κυκλοφορίας στο υπάρχον οδικό δίκτυο της πόλης και μελλοντικής σύνδεσης με την περιφερειακή οδό Αμαλιάδας, η οποία έχει μήκος 9.367μ.
Επίσης, το έργο διαθέτει δύο πλεονεκτήματα: α)δεν χρειάζεται νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε), γιατί καλύπτεται από την Μ.Π.Ε. της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ, β) δεν απαιτείται συμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο βάση του άρθρου 9 της Σύμβασης του Υπουργείου Υποδομών που υπεγράφη στις 25/5/2019.
Το καθοριστικότερο, όμως, πλεονέκτημα του έργου είναι η ωριμότητα κατασκευής, γιατί έχουν συντελεστεί οι προβλεπόμενες απαλλοτριώσεις, όπως περιγράφονται στο ΦΕΚ/ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ/16-2-2018. Επισημαίνεται ότι τα χρήματα έχουν κατατεθεί στους δικαιούχους ιδιοκτήτες.

Πολίτες της Ήλιδας,
Η επερχόμενη αρνητική εξέλιξη για το μέλλον της Αμαλιάδας επιβάλλεται να ανατραπεί. Η Αμαλιάδα συνεχίζει να αθροίζει σταθερά γεγονότα συρρίκνωσης και υποβάθμισης. Κατάργηση Γεωπονικού Πανεπιστημίου, διάλυση νοσοκομείου, επερχόμενος αφανισμός του Πρωτοδικείου μεταμορφώνοντας το ιστορικό ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ σε κουφάρι και κρανίου τόπο. Η υποβάθμιση της πόλης δεν έχει τέλος!
Η κυβέρνηση με την νέα επιλογή της καθιστά σαφές ότι για την Αμαλιάδα αξίζει μόνο ο τιμωρητικός ρόλος της απομόνωσης, για να μην μπορεί να γευθεί το αγαθό της εξέλιξης, την αυτονόητη σύνδεσή της με τη νέα Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ.

Πολίτες της Ήλιδας,
Ήρθε η ώρα να διαμορφώσουμε γενικευμένες συνθήκες αντίδρασης με πρωτοπόρους τον Δήμο και το υγιές θεσμικό εποικοδόμημα της πόλης, αφήνοντας στο περιθώριο τους μόνιμα ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΝΤΕΣ και ακουμπώντας σταθερά στον ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ, που αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση νικηφόρας έκβασης στο ΑΜΑΛΙΑΔΙΤΙΚΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΑΙΤΗΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΛΛΗΣ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ