Συντονισμός για τη ψηφιακή ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Τηλεδιάσκεψη Αυγερινοπούλου με Microsoftγια την Αρχαία Ολυμπία  

Επί της ουσίας τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Υπεύθυνο Κυβερνητικών Σχέσεων της Microsoft, κ. Τηλέμαχο Μωραΐτη, και τη Διευθύντρια Νομικών και Εταιρικών Υποθέσεων της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, κα Αντιγόνη Παπανικολάου. Για την περαιτέρω προώθηση του έργου της Microsoft για την ψηφιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας. Ενός έργου το οποίο ανέλαβε η εταιρία να πραγματοποιήσει δωρεάν, μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Θυμίζουμε ότι η εν λόγω πρόταση είχε συζητηθεί κατ’ αρχάς στο Νταβός της Ελβετίας στη συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της εταιρίας Microsoft, κ. Brad Smith, ήδη από τον Ιανουάριο του 2020. Ενώ εν συνεχεία με επιμέλεια του ιδίου του Πρωθυπουργού εμπεδώθηκε η εν λόγω συνεργασία προς όφελος της Ολυμπίας.  

Η τηλεδιάσκεψη είχε ενημερωτικό και συντονιστικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την συνδρομή της ψηφιακής τεχνολογίας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας. Ενώ υπήρξε πλούσια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στελεχών της Microsoft και της κα Αυγερινοπούλου για την περαιτέρω ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της Αρχαίας Ολυμπίας, την περαιτέρω προβολή της περιοχής στο εξωτερικό, αλλά και την εκ νέου νοηματοδότηση των αξιών των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία και την έννοια της βιωσιμότητας. Η κα Αυγερινοπούλου ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες και το σχεδιασμό του έργου και παρέθεσε, με την σειρά της, περισσότερες πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο. Ενώ έθεσε στο τραπέζι την σημασία της ψηφιακής αναστήλωσης του ναού του Διός στην Ολυμπία, τμήματα του οποίου βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου και όχι στην Ελλάδα. Τίθεται δε η ανάγκη αποκατάστασης της ακεραιότητας του μνημείου. 

Η κα Αυγερινοπούλου ενημέρωσε δε για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για την ίδρυση Κέντρου Διεθνούς Πανεπιστημιακής Συνεργασίας στην Αρχαία Ολυμπία και αιτήθηκε την αρωγή της Microsoft. Για την πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας σε βιβλιοθήκες ξένων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αλλά και τον συμβουλευτικό ρόλο της Microsoft στο εν λόγω έργο. 

Η κα Αυγερινοπούλου, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, προέβην στην ακόλουθη δήλωση:

«Κοινός στόχος είναι να προχωρήσει, απρόσκοπτα και κατά το συντομότερο δυνατό χρόνο, η πρωτοβουλία του κ. Πρωθυπουργού μας για την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου της Ηλείας και μέσα από την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Το εν λόγω έργο θα προσφέρει πολλαπλαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Ως τοπικοί φορείς θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την υλοποίησή του και να συνδράμουμε στην ταχύτερη ολοκλήρωση και προβολή του».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ