Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΓια το εάν και πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια

Για το εάν και πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια

Την Παρασκευή θα συζητηθεί στην Επιτροπή  του υπουργείου Υγείας, εάν από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, στη χθεσινή  τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου.

Δημοσιογράφος: Κύριε Εκπρόσωπε, εξετάζετε το ενδεχόμενο να ανοίξει από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μόνο η Γ’ Λυκείου; Αν συμβεί αυτό, πώς σκοπεύετε να ξεπεράσετε το θέμα ότι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στην Γ’ Λυκείου, διδάσκουν και σε άλλες τάξεις; Είναι εφικτό να κάνουν δια ζώσης μάθημα και παράλληλα τηλεκπαίδευση;

Χρήστος Ταραντίλης:   Παίρνουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι αναλύουν τα δεδομένα, μέρα με τη μέρα, την Παρασκευή θα ανακοινώνονται οι αποφάσεις και θα προχωρούμε.

Δημοσιογράφος: Κύριε Εκπρόσωπε, λοιμωξιολόγοι και επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, μπορεί το επόμενο διάστημα να αποφασιστεί και ο τερματισμός λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων που άνοιξαν σήμερα. Υπάρχει κάποια εικόνα γι’ αυτό, όπως, επίσης, και για Γυμνάσια και Λύκεια; Ακόμα, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τα μπουφάν και τις κουβέρτες με τα οποία θα επιδιωχθεί να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους τα παιδιά. Αν αγριέψει ο καιρός, θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία ή έχετε και άλλες λύσεις;

Χρήστος Ταραντίλης: Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας έχω απαντήσει για οτιδήποτε αφορά το άνοιγμα σχολείων, καταστημάτων, οτιδήποτε. Ακούμε την εισήγηση των ειδικών που αναλύουν τα δεδομένα και αποφασίζουμε. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, νομίζω ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Θα διερευνηθεί από το Υπουργείο.

Τα “σενάρια”

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα θέσει στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας δύο  εκδοχές για το άνοιγμα των σχολείων από 18 Ιανουαρίου:

Α. Να ανοίξουν, οριζόντια,όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας

Β. Να ανοίξουν μόνο τα Λύκεια

Η επιλογή μία από τις παραπάνω  εκδοχές θα εξαρτηθεί από την αύξηση ή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Εφόσον δεν σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται βέβαιο ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθεί το άνοιγμα τόσο των Γυμνασίων , όσο και των Λυκείων για τις 18 Ιανουαρίου.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί μικρή αύξηση αριθμού κρουσμάτων εκτιμάται ότι η απόφαση για δια ζώσης εκπαίδευση θα αφορά μόνο τα Λύκεια, και τις τρεις τάξεις.

Το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει μόνο η Γ΄ Λυκείου,   “προσκρούει” σε αντικειμενικά λειτουργικά προβλήματα.

Αποτελεί “ρίσκο” για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως μια τέτοια απόφαση, δεδομένου ότι οι καθηγητές που διδάσκουν στη Γ’ Λυκείου ταυτόχρονα την ίδια ημέρα στις ώρες διδασκαλίας τους περιλαμβάνονται και οι άλλες δύο τάξεις του Λυκείου που ταυτόχρονα θα κάνουν τηλεκπαίδευση.

Επειδή οι καθηγητές θα βρίσκονται στο Λύκειο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα πρέπει το σχολείο να του διαθέτει Ίντερνετ, εδικό χώρο και εξοπλισμό για να κάνουν την τηλεκπαίδευση, κάτι που στις περισσότερες σχολικές μονάδες μάλλον θεωρείται αδύνατο.

 Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιθυμεί να λειτουργήσουν και οι τρεις τάξεις Λυκείου, διότι αποτελεί πλέον ειλημμένη απόφαση να εφαρμοστεί από φέτος η Τράπεζα Θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου.

Γι αυτό και θέλει να δώσει το ίδιο βάρος στη δια ζώσης διδασκαλία για τους μαθητές της Α’ Λυκείου, όπως και με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Το “τοπίο” θα  ξεκαθαριστεί μετά την Τετάρτη και η απόφαση θα ληφθεί  στην προγραμματισμένη σύσκεψη της  Παρασκευής.

Πηγή: esos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ