Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑπολιθώματα γιγάντιου ρινόκερου αποκαλύπτουν ότι ήταν ψηλότερος από καμηλοπάρδαλη

Απολιθώματα γιγάντιου ρινόκερου αποκαλύπτουν ότι ήταν ψηλότερος από καμηλοπάρδαλη [EIKONA]

Τα απολιθώματα ανακαλύφθηκαν στη Κίνα.

Ένα νέο είδος προϊστορικού γιγάντιου ρινόκερου ανακαλύφθηκε στη βορειοδυτική Κίνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Paraceratherium linxiaense, ο οποίος έζησε πριν από περίπου 26,5 εκατομμύρια χρόνια, ζύγιζε 21 τόνους, όσο δηλαδή τέσσερις μεγάλοι αφρικανικοί ελέφαντες.

Το ύψος του πλάσματος αυτού, που δεν είχε κέρατα, υπολογίζεται ότι έφτανε τα 7 μέτρα, προκειμένου να τραφεί από τα δέντρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό το καθιστά ψηλότερο και από μια καμηλοπάρδαλη.

Τα νέα ευρήματα προκύπτουν από απολιθώματα, που ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Gansu.

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Biology την Πέμπτη, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η ανάλυση των απολιθωμάτων, που βρέθηκαν κοντά στο χωριό Wangjiachuan το 2015, έδειξε ένα εντελώς νέο είδος διαφορετικό από τους άλλους γνωστούς προϊστορικούς ρινόκερους.

Ένα πλήρως διατηρημένο κρανίο και ένα οστό από τη γνάθο, για παράδειγμα, έδειξαν ότι το ζώο είχε ένα λεπτό κρανίο, καθώς και έναν κορμό μύτης παρόμοιο με αυτόν του σύγχρονου τάπιρου, όπως αποκαλύπτει η μελέτη που διεξήγαγε o δρ Deng Tao του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών στο Πεκίνο.

Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε επίσης ότι το νέο είδος συνδέεται στενά με τους γιγάντιους ρινόκερους, που κάποτε ζούσαν στο Πακιστάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το είδος αυτό είχε ταξιδέψει σε όλη την Κεντρική Ασία.

«Οι τροπικές συνθήκες επέτρεψαν στον γιγάντιο ρινόκερο να επιστρέψει προς τα βόρεια στην Κεντρική Ασία, δείχνοντας ότι η περιοχή του Θιβέτ δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί ως οροπέδιο μεγάλου υψόμετρου», ανέφερε o δρ. Deng.Nature

Με πληροφορίες του BBC

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ