Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΔημοτικά τέλη: «Φέσια» από παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος στους Δήμους

Δημοτικά τέλη: «Φέσια» από παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος στους Δήμους

Εισπράττουν δημοτικά τέλη αλλά δεν τα αποδίδουν στην ώρα τους. Ο λόγος για κάποιους εκ των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι δεν αποδίδουν σε εύλογο χρονικό διάστημα ως οφείλουν στους δήμους τα δημοτικά τέλη που καταβάλλονται από τους πολίτες μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτιμάται, ότι τα χρωστούμενα είναι πια πολλά εκατομμύρια ευρώ και αρκετοί δήμοι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το ζήτημα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ενώ ήδη κάποιοι δήμοι έχουν κινηθεί νομικά εναντίον συγκεκριμένων εταιρειών.

Η λογική του «δεν πληρώνω» δεν αφορά όλες τις εταιρείες, αλλά κάποιες εξ αυτών, φέρνοντας ωστόσο αρκετούς δήμους στο μη περαιτέρω, καθώς είναι πολύ δύσκολο να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι δημότες πληρώνουν τελικά τα δημοτικά τέλη.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Αρκετές δημοτικές αρχές σχεδιάζουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ενώ ήδη κάποιες άλλες έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες εναντίον συγκεκριμένων εταιρειών. Παράλληλα η ΚΕΔΕ, αναζητά λύση στο πρόβλημα μέσα από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα απελευθερώσει την απρόσκοπτη διοχέτευση των  δημοτικών τελών στους ΟΤΑ. Ταυτόχρονα, η τακτική αυτή, δημιουργεί και μία σειρά ευρύτερων δυσλειτουργιών, σε ΟΤΑ και πολίτες.  Έγγραφα όπως η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ που είναι απαραίτητη για τα μεταβιβαστικά συμβόλαια ακινήτων, τα οποία ειδικά αυτή την περίοδο βρίσκονται στο ζενίθ, εξαιτίας των επικείμενων αυξήσεων στις τιμές ζώνης των ακινήτων, ενδέχεται να μην εκδίδονται, καθώς μπορεί να παρουσιάζεται στρεβλή εικόνα στα μητρώα των δήμων.

Το σύστημα δεν είναι βιώσιμο και διάφανο

Το ζήτημα της συσσώρευσης οφειλών από κάποιους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας των χρημάτων που εισπράττουν για λογαριασμό των δήμων από τα δημοτικά τέλη, απασχόλησε πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Όπως εξηγεί  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, «Σήμερα πάρα πολλοί δήμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις καθυστερήσεις από ορισμένους, όχι από όλους, τους παρόχους με την απόδοση των δημοτικών τελών». Και προσθέτει: «Οι σκέψεις μας πάνε αναπόφευκτα χωρίς να σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες είναι τέτοιας ποιότητας, στις γνωστές περιπτώσεις όπου χάσαμε εκατομμύρια. Κάποιοι δήμοι ακόμη τα διεκδικούν,  κάποιοι πήραμε, κάποιοι θα πάρουμε».

Να μπει τάξη

Υπογραμμίζει ακόμη, ότι «Θα πρέπει να μπει μία τάξη και νομοθετικά, ούτω ώστε εντός τριμήνου να μας αποδίδουν τα τέλη, αλλά και μηχανογραφικά, γιατί την ώρα αυτή, μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε εικόνα ποιος δημότης έχει πληρώσει τι». Και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση το σύστημα αυτό όπως λειτουργεί δεν είναι σοβαρό, βιώσιμο και διάφανο». Ο κ. Παπαστεργίου προτείνει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση τέτοια που θα αναγκάζει τις εταιρείες – παρόχους να αποδίδουν τα χρήματα στους δήμους εντός του τριμήνου το αργότερο και δεύτερον, να υπάρξει μία ειδική κοινή  πλατφόρμα μέσω της οποίας « θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε ποιοι λογαριασμοί έχουν πληρωθεί, ποιοι είναι σε διακανονισμό, ποια χρήματα πάνε στους δήμους και ποια στην ενέργεια. Να έχουμε δηλαδή μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι γίνεται».

Αυτονόμηση είσπραξης

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε στην ίδια συνεδρίαση το μέλος του δ.σ της ΚΕΔΕ, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών του δήμου Βριλησσίων κ. Αλέξης Μαυραγάνης. Ο αντιδήμαρχος Βριλησσίων, προτάσσει ως βέλτιστη λύση την αυτονόμηση της είσπραξης των δημοτικών τελών, με πλήρη αποδέσμευση από τους προμηθευτές ηλεκτρική ενέργειας και εξηγεί το λόγο: «Όταν εισέρχονται χρήματα σε ένα λογιστήριο και πρέπει να αποδοθούν σε ένα  άλλο, ενδέχεται να υπάρξει μία μόχλευση. Πρέπει να υπάρξει μία θεσμική αντιμετώπιση, η οποία θα μας επιτρέψει να μην είμαστε άλλο δέσμιοι αυτής της μόχλευσης που μπορεί να γίνεται από τους παρόχους. Γι ΄ αυτό και θεωρώ, ότι πρέπει να πάμε σταδιακά σε μία ριζική αλλαγή». Και προσθέτει: «Πρέπει ως δήμοι,  να πάμε σε ένα σύστημα δικών μας λογαριασμών. Να καταφέρουμε να αυτονομηθούμε και να εισπράττουμε οι ίδιοι τα χρήματά μας. Όπως το πράττουμε με την  ύδρευση, μέσω των 126 ΔΕΥΑ, έτσι πρέπει να κάνουμε και με τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Πιθανώς  οι λογαριασμοί ύδρευσης, να είναι και ένας τρόπος.  Παλαιότερα υπήρξαν και εκεί προβλήματα εισπραξιμότητας.  Ωστόσο την τελευταία δεκαετία  και μέσα στο καθεστώς των μνημονίων, αναγκαστήκαμε να τα λύσουμε. Δεν είμαστε πια μόνο υπό τη σκέπη της πάλαι ποτέ κραταιάς ΔΕΗ, όπου τα χρήματά μας ως δήμοι μέσα από τους λογαριασμούς ήταν εξασφαλισμένα».

Αυξήσεις λόγω υστέρησης

Ενδεικτικές περιπτώσεις οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας,  είναι του δήμων Κηφισιάς και Βεροίας. Ειδικότερα  στους τέσσερις λόγους που ο δήμος Κηφισιάς προτάσσει για την αύξηση των δημοτικών τελών που ανακοίνωσε πρόσφατα, είναι η  «σοβαρή υστέρηση των εσόδων του Δήμου από τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας». Όπως αναφέρει για το ζήτημα στην ανακοίνωσή του, «οφείλουν 1.800.000 ευρώ, χρήματα που τους έχουν δώσει οι πολίτες μέσω των λογαριασμών τους και οι εταιρείες δεν τα έχουν καταβάλει στον Δήμο. Κινούνται οι νόμιμες διαδικασίες».

Εξώδικα

Εξώδικο σε δύο ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας έστειλε ο Δήμος Βέροιας, καθώς για μήνες δεν έχουν αποδώσει στον Δήμο τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Το θέμα, ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο  κ. Κώστας Βοργιαζίδη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021. Όπως αναφέρθηκε, ο δήμος αναμένει την απάντηση των εταιρειών και στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα προσφύγει δικαστικά.

Πηγή: ecopress.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ