SOS για πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις των ιδιοκτητών

Τα βαριά και ανέφικτα προς πληρωμή πρόστιμα της ακίνητης περιουσίας , τα οποία ενεργοποιούν μια σειρά διατάξεις, οι οποίες επανέρχονται εν ισχύ μετά τη λήξη λειτουργίας της πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών, θέτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κάνοντας λόγο για αστρονομικά ποσά, τα οποία η απαίτησή τους, ισοδυναμεί με δήμευση των ακινήτων χιλιάδων ιδιοκτητών.

Τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν εκκρεμή  θέματα της ακίνητης περιουσίας τα οποία επισείουν σειρά μεγάλων οικονομικών απαιτήσεων από τους ΟΤΑ, έθεσε με επιστολή της προς τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, υπουργό κ. Μάκη Βορίδη & τον αν. υπουργό κ. Στέλιο Πέτσα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρο κ. Στράτο Παραδιά και τον γ.γ δικηγόρο κ. Τάσο Βάππα.

Εντονότατες διαμαρτυρίες  ιδιοκτητών για αστρονομικά ποσά

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται και προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου & τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της ΚΕΔΕ κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρεται, μέσα σε ένα κλίμα εντονότατων διαμαρτυριών ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, πολλοί ιδιοκτήτες  δεν γνώριζαν και δεν επωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές διατάξεις που ίσχυσαν μέχρι προσφάτως μέσω της δήλωσης υποβολής αδήλωτων τετραγωνικών στη σχετική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, την οποία η ΠΟΜΙΔΑ στήριξε ενθέρμως και σταθερά προτείνει τη μόνιμη επαναλειτουργία της. Με την παύση λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σήμερα οι  Δήμοι ζητούν από τους χιλιάδες ιδιοκτήτες αστρονομικά ποσά μετά προστίμων για αναδρομικά δημοτικά τέλη καθαριότητας, φωτισμού και ΤΑΠ 12ετίας, για αδήλωτα εμβαδά και για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. «Εξ αιτίας του ότι οι διατάξεις που επανήλθαν αυτόματα σε ισχύ είναι «δρακόντειες» και πλήρως ανεφάρμοστες, και χρήζουν άμεσης τροποποίησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ.

Τι καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα

Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, εξ αγνοίας θεωρούν ότι η διακοπή ρεύματος σε ένα ακίνητο, διακόπτει και την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών, εφόσον θεωρούν καλόπιστα ότι με την διακοπή του ρεύματος ενημερώνονται αυτόματα οι ταμειακές υπηρεσίες του εκάστοτε αρμόδιου Δήμου, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει και όπως άλλωστε προβλέπεται. Όμως στην πραγματικότητα σήμερα η δήλωση απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας & φωτισμού μόνον από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος.

«Σε αντίθεση με την προϊσχύσασα διάταξη του 2005, για την οποία είχε προηγηθεί 20ετής αγώνας μας, η οποία απήλλασσε τον πολίτη αναδρομικά και ανεξάρτητα από το χρόνο κατάθεσης της υπεύθυνης δήλωσης, όπως είχε γνωμοδοτήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ.

Ποια είναι η λύση

Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, είναι ο εξής: «Με δεδομένο ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν συνδεθεί ή έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με την ON LINE εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ για τα δημοτικά τέλη, θα πρέπει να νομοθετηθεί επί τέλους ότι η διακοπή του ρεύματος  διακόπτει και τη χρέωση δημοτικών τελών, εφόσον ο αντίστοιχος μη ηλεκτροδοτούμενος χώρος δεν χρησιμοποιείται, και αν χρησιμοποιείται χωρίς ρεύμα, ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης θα υποχρεούται να το δηλώσει από την έναρξη της χρησιμοποίησης, για να του χρεώνονται τα αντίστοιχα τέλη.

Οι υπηρεσίες των Δήμων μπορούν να ελέγξουν την τήρηση της παραπάνω υποχρέωσης, διενεργώντας αυτοψίες σε κάθε χώρο που φέρεται στο τερματικό του ΔΕΔΔΗΕ ως μη ρευματοδοτούμενος, ή και ζητώντας την προσκόμιση αναδρομικών φορολογικών και μισθωτικών ή άλλων στοιχείων πενταετίας.

Συνεπώς στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα πρέπει να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών, και από τον χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, γνωστό στους Δήμους από την OnLine σύνδεση με το ΔΕΔΔΗΕ), να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά».

Τα πρόστιμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Η ανακριβής δήλωσή τους για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού (συνήθως πενταπλάσιων στην επαγγελματική χρήση από την οικιακή!) επισύρει πρόστιμο 60%. Η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής! Παρά την επί λίγους μήνες και εν μέσω πανδημίας και καραντίνας λειτουργία της πλατφόρμας, τεράστιο μέρος των δομημένων εμβαδών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, παραμένει αδήλωτο εξ αιτίας του ότι δεν έγινε ενημερωτική καμπάνια βασισμένη στην αποστολή  emails από την ΑΑΔΕ στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την δυνατότητα της εκ νέου δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων, με επιβολή προσαύξησης επί των οφειλών από 1.1.2020, ποσοστού +20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης, και + 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με ανώτατο όριο το +50%.

Οι ιδιοκτήτες ζητούν επαναλειτουργία της πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της προς το ΥΠΕΣ, «οι πολίτες διαμαρτύρονται γιατί λόγω του ισχύοντος lockdown για οποιαδήποτε νέα δήλωση οι πολίτες χρειάζονται μήνες για να κλείσουν τηλεφωνικά ραντεβού με τις υπηρεσίες εσόδων των Δήμων. Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την άμεση και μόνιμη επαναλειτουργία της διαδικτυακής εφαρμογής (πλατφόρμας), στα πλαίσια βεβαίως της πλατφόρμας GOV.GR, ως μόνιμου διαύλου επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού με τους Δήμους όπου ευρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία τους». Αναφέρουν ακόμη, ότι κρίνεται αναγκαίο «να προστεθούν και όσες άλλες υπηρεσίες είναι δυνατή η διαδικτυακή λειτουργία τους. Επί του ζητήματος αυτού θα πρέπει να τονίσουμε ότι ενώ γίνεται μία υπεράνθρωπη προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, αποτελεί οπισθοδρόμηση και πρωτοφανή ανακολουθία, η διακοπή της λειτουργίας της διαδικτυακής  εφαρμογής για την ηλεκτρονική δήλωση αδήλωτων επιφανειών και μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων, και η επαναφορά της δήλωσης με φυσική παρουσία στις ταμειακές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α».

Τα θεσμικά ζητήματα

Χρόνος παραγραφής αξιώσεων προς ΟΤΑ. Οι ιδιοκτήτες καταγράφουν στην επιστολή τους όλο το ιστορικό και τις βαριές συνέπειες του φλέγοντος ζητήματος:  «Υπό την πίεση της «τρόικας», λίγο πριν από την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, νομοθετήθηκε το πλέον απίστευτο: Ενώ το Δημόσιο είχε αρχίσει να μειώνει σταδιακά τα έτη παραγραφής των φορολογικών αξιώσεών του στην πενταετία, με πρόσφατη την απόφαση του ΣτΕ και για τα τέλη κυκλοφορίας, για τους ΟΤΑ νομοθετήθηκε η επαύξηση της πενταετούς παραγραφής των αξιώσεών τους σε εικοσαετή, όταν πρόκειται περί φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών προς τους ΟΤΑ που προκύπτουν «εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωση τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών», προσαυξημένα με τα πρόστιμα επί των οφειλών της τελευταίας πενταετίας (όπως ορίζει η γνωστή διάταξη –«καρμανιόλα» του άρθρου 32 Ν.4304/2014!!!). Αυτό συνιστά μια νομοθετική ανωμαλία, η οποία αντίκειται πλήρως στη φιλοσοφία και τις αρχές του Κράτους Δικαίου! Δεν μπορεί ο χρόνος παραγραφής των υποχρεώσεων των πολιτών, ενώ είναι πενταετής για οφειλές στο Δημόσιο, να είναι εικοσαετής για τις οφειλές στους ΟΤΑ, δηλαδή τετραπλάσιος χρόνος παραγραφής!

Γι’ αυτό ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ που θα φθάσει την 20ετία το 2030, πρέπει να επανέλθει νομοθετικά στην πενταετία, όπως ισχύει σήμερα πλέον και για τις φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε σύντομα σε διογκωμένα χρέη, μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων από τους ΟΤΑ, ιδιαίτερα των κατοίκων της περιφέρειας και του Απόδημου Ελληνισμού.

Μεταβίβαση ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ χωρίς συμπληρωματικό φόρο. Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, «η μεταβίβαση του ετήσιου φόρου ακινήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, και τη γνωστή Μελέτη του ΙΟΒΕ, αλλά και τη γραμμή της κυβέρνησης για σταδιακή μείωση του βάρους αυτού, ως ένα ετήσιο οριζόντιο τέλος και χωρίς τον «συμπληρωματικό φόρο»  ο οποίος είναι ο ολετήρας της κτηματαγοράς, της οικοδομής, αλλά κυρίως της «κατεδάφισης» της αξίας της αστικής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας! Δεν νοείται «τέλος» που να επιβάλλεται με αυξητική κλίμακα ή να επιβαρύνεται πολλαπλάσια με έναν τέτοιο δημευτικό τρόπο.

Η  κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα φέρει στο Κράτος υγιή φορολογικά έσοδα και απασχόληση και τζίρο σε τεράστιους κλάδους της βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εμπορίου και ελευθέρων επαγγελμάτων και θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικοδομής, αλλά και ολόκληρης της οικονομίας μας! Τα περίπου 500 εκ. που αποδίδει ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ μπορούν ευκολότατα να καλυφθούν από την ορθολογική φορολόγηση της εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας, κυρίως αυτής που λόγω θέσης και εμβαδού έχει ή μπορεί να δομηθεί για οικιστική και τουριστική αξιοποίηση.

Η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αναιρεθεί από αυξήσεις αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οι οποίες θα οδηγήσουν σε άνοδο του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών και θα την καταστήσουν δώρον – άδωρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας!».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ