Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Φτωχός συγγενής» και στα έργα ΕΣΠΑ αποδεικνύεται ξανά η Ηλεία

«Φτωχός συγγενής» και στα έργα ΕΣΠΑ αποδεικνύεται ξανά η Ηλεία

μετά την κατανομή ποσού μόλις 8 εκατ. ευρώ  από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος…

Στον «αέρα» είναι πολλά έργα  που  οι χρηματοδοτήσεις για το 2022 είναι περιορισμένες έως μηδενικές

Πιστώσεις μόλις 70 εκατ. ευρώ διατέθηκαν στους τρεις Νομούς της Περιφέρειάς μας

«Γινόμαστε θεατές λόγων  και ακροατές έργων» ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου Παν. Αντωνακόπουλος

Ξανά  η Ηλεία αποδεικνύεται ο «φτωχός συγγενής» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, αυτή τη φορά όσον αφορά την κατανομή των πολύ μειωμένων ποσών για τα έργα  που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2022, στα πλαίσια του Περιφερειακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πρόκειται συγκεκριμένα για έργα που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο προϋπολογισμός τους  ξεπερνά τα 826 εκατ. ευρώ, από  τα οποία  μέχρι το τέλος του 2021 είχαν πληρωθεί  περίπου 255 εκατ. ευρώ και οι πιστώσεις για όλη την Περιφέρεια για το τρέχον έτος ανέρχονται σε 70.130. 501 ευρώ!

Ωστόσο από το ποσό των 70 εκατ. ευρώ η Ηλεία  λαμβάνει περίπου 8 εκατ. ενώ τα υπόλοιπα  κατανέμονται  στους Νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας…

Εξάλλου  από τα 8 εκατ.  ευρώ  σημαντικό ποσό διατίθεται για κοινωνικές δράσεις (κέντρα κοινότητας, κοινωνικά παντοπωλεία κλπ.), ενώ  οι χρηματοδοτήσεις είναι πολύ περιορισμένες έως μηδενικές όσον αφορά σημαντικά έργα  σε δήμους του Νομού.

Χαρακτηριστικά είναι έργα όπως η κεντρική πλατεία Πύργου, το έργο  ύδρευσης της ΔΕΥΑΠ, το λιμάνι Κατακόλου, η ΟΧΕ κ.α., τα οποία χρηματοδοτούνται  με λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ οι αρχικοί προϋπολογισμοί τους ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

«Κάτι τέτοιο  γίνεται διότι  δεν υπάρχουν χρήματα  προφανώς , αλλά και πάλι τη φτώχεια δεν τη μοιραζόμαστε στα ίσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος» ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος.

Τα χρήματα που υπολείπονται  μετά την 31-12-2021 είναι 571 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο είναι αμφίβολο τελικά εάν θα δοθούν για την ολοκλήρωση των έργων ή είναι απλώς …λογιστικά που  θα πηγαίνουν  σε χρήση τα επόμενα χρόνια!

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία στους δήμους που υλοποιούνται  τα  έργα από το ΠΔΕ, πολλά εκ των οποίων κυριολεκτικά βρίσκονται στον «αέρα» και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση  τους κόστους εκτέλεσής τους,  δημιουργούν  μεγάλο αδιέξοδο   σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Βέβαια  «κερασάκι στην τούρτα»  αποτελεί  για μια ακόμα φορά η ανισόρροπη κατανομή σε επίπεδο Περιφέρειας, φαινόμενο που  έχει παρατηρηθεί από το παρελθόν και δυστυχώς εξακολουθεί να συνεχίζεται με το διαρκές  «ρίξιμο» της Ηλείας…

«Γινόμαστε θεατές λόγων  και ακροατές έργων» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ