Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΔημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας: Σε δημιουργική, πρωτοπόρα και καινοτόμα τροχιά

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας: Σε δημιουργική, πρωτοπόρα και καινοτόμα τροχιά

Συμμετέχει σε πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες της εποχής του κορωνοϊού

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας διαγράφει μια δυναμική πορεία συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια και οργανώνοντας καινοτόμα  εκπαιδευτικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες της εποχής του κορωνοϊού, δια ζώσης ή διαδικτυακά ή συνδυασμός αυτών.

Συμμετείχε στο 27ο Διεθνές Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που έλαβε χώρα διαδικτυακά από 25 μέχρι 28 Οκτωβρίου παρουσιάζονταςτην εργασία με θέμα «Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και η Συλλογή Κωνσταντίνου-Αγαθόφρονα Νικολόπουλου: ένα διεθνές κέντρο του Διαφωτισμού σε ένα απόκεντρο σημείο του Ελληνικού Κόσμου»με εισηγητές τους: Γιώργο Κατσαμάκη, Παντελή Μπράτη, Κέλλυ Φατούρου, Αντωνία Βλαχούση και Σταματία Κοτρέτσου. Η εργασία, η οποία εισέπραξε κολακευτικά σχόλια από τους συμμετέχοντες συνέδρους,έγινε με αφορμή την πρόσφατη  οργάνωση και ψηφιοποίηση του υλικού της Βιβλιοθήκηςκαι συγκεκριμένα τη μεγάλη ιδιωτική συλλογή του λόγιου, βιβλιοθηκάριου και διαφωτιστή Κωνσταντίνου-Αγαθόφρονα Νικολόπουλου, που έζησε και πέθανε στο Παρίσι.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Εξάλλου η  Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας ξεκίνησε συνεργασία με σχολικές μονάδες.

Έτσι:

  1. υποδέχτηκε και ξενάγησε σε όλους τους χώρους τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ανδρίτσαινας και την Νηπιαγωγό κ. Χριστίνα Πρίνου. Όλοι είχαν την ευκαιρία να δουν τις μόνιμες συλλογές της Βιβλιοθήκης, τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, το δανειστικό τμήμα και τον πρόσφατο εξοπλισμό για την απολύμανση των βιβλίων.
  2. η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας υποδέχτηκε και ξενάγησε τους μαθητές/τριες του Γενικού Λυκείου Ανδρίτσαινας, τη Δ/ντρια κ. Στυλιανή Θάνου και τις καθηγήτριες κ. Θεώνη Δούρου και κ. Ζωή Μακρή. Η ομάδα του Λυκείου συμμετείχε στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Μουσείο;»με την Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Δρ Σταματία Κοτρέτσου.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας θα επανακυκλοφορήσει το επετειακό 4ο τεύχος του περιοδικού «Μέλισσα», 200 χρόνια μετά. Εκδότης του περιοδικού ήταν ο Κων/νος-Αγαθόφρων Νικολόπουλος και κυκλοφόρησαν συνολικά τρία τεύχη, ένα το 1819, ένα το 1820 και το τελευταίο το 1821, το οποίο αποτελεί μέρος της δωρεάς του και βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη.

Στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Μουσείο;» συμμετέχουν 9 σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας: 8oΓυμνάσιο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, 1ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 3ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 8ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 8ο Γενικό Λύκειο  Περιστερίου και από τον Νομό Ηλείας Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου, 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, Γενικό Λύκειο Κρεστένων και Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας.

Σημαντικές δραστηριότητες

Στο πλαίσιο υλοποίησης του παραπάνω εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί τα παρακάτω:

  • πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση των καθηγητών των συνεργαζόμενων σχολείων και των Υπεύθυνων της Βιβλιοθήκης στη Μόνιμη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην Καλαμάτα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη μόνιμη συλλογή «Ένδυμα Ψυχής»  και την περιοδική έκθεση του διεθνούς φήμης Γλύπτη Νίκου Φλώρου «Ήρωες από μέταλλο».
  • πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του συνεργαζόμενου σχολείου, 1ου Γυμνασίου Περιστερίου,στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην Καλαμάτα με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Εύη Θεοφανίδου.
  • πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη συνάντηση με τον Γλύπτη κ. Νίκο Φλώρο, ο οποίος για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάμε Μουσείο;» παραχώρησε στη Βιβλιοθήκη συνέντευξημε αφορμή την έκθεσή του «Ήρωες από μέταλλο».
  • πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας όλων των συμμετεχόντων σχολείων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Μουσείο;»με συντονίστρια την Δρ Σταματία Κοτρέτσου, η οποία υποδέχτηκε τα συνεργαζόμενα σχολεία εκ μέρους του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Συμμετείχαν περίπου 250 μαθητές και καθηγητές. Τη συνάντηση παρακολούθησε η Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κ. Αντωνία Βλαχούση, η οποία ευχαρίστησε θερμά τα συνεργαζόμενα σχολεία, τους Δ/ντές/τριες, καθηγητές/τριες και τους μαθητές/τριες.Συμμετείχαν: η Δ/ντρια του Γενικού Λυκείου Ανδρίτσαινας κ. Στέλλα Θάνου και οι Καθηγήτριεςκ. Αργυρώ Ασβεστά, κ. Ευαγγελία Βελλή, κ. Θεώνη Δούρου, κ. Εύη Θεοφανίδου,  κ. Πολυτίμη Θεοδωρίδου, κ. Μαρία Καούκη,  κ. Ευανθία Κοντογούρη, κ. Ζωή Μακρή και η κ. Κωνσταντίνα Σταυροπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ