Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΗ έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατακόλου: Προσκρούει στον...

Η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατακόλου: Προσκρούει στον …Κυπαρισσιακό!

Τι απάντησε του υπουργείο Περιβάλλοντος σε ερώτηση της Ελληνικής Λύσης

Η αναγκαιότητα διενέργειας Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, προκειμένου να εκτιμηθούν και να προληφθούν οι επιπτώσεις του έργου έρευνας και εκμετάλλευσης  υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατακόλου, αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος  προς την ερώτηση που κατέθεσε η Ελληνική Λύση στη Βουλή.

Στην ερώτηση συγκεκριμένα ζητούνταν στοιχεία σχετικά με τα πραγματικά αίτια των καθυστερήσεων ή μη ενάρξεως ερευνών για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα, που παραχωρήθηκαν σε εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων, στην Δυτική Ελλάδα.

«Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους εκκρεμεί, επί δύο έτη, η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους, προκειμένου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο; Προτίθεσθε να παρέμβετε για την επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας;» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ερώτηση.

Η απάντηση

Απαντώντας εξάλλου το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής ερώτησης, επί των θεμάτων αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας σας γνωρίζουμε τα εξής:

Για το έργο Α΄ Φάσης του Προγράμματος Ανάπτυξης του Κοιτάσματος Υδρογονανθράκων «Δυτικό Κατάκολο», ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και η συλλογή των βασικών γνωμοδοτήσεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΕΤ 1903072112). Από την αξιολόγηση των στοιχείων αυτών προέκυψε η αναγκαιότητα διενέργειας Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 4014/2011, προκειμένου να εκτιμηθούν και να προληφθούν οι επιπτώσεις του έργου στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης GR2330008 «Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία» του δικτύου Natura 2000. Για το σκοπό αυτό, ζητήθηκε στις 25.6.2021 από το φορέα του έργου (Energean Oil &Gas Α.Ε.) η υποβολή μελέτης ΕΟΑ. Η μελέτη αυτή δεν έχει ακόμη υποβληθεί στην Υπηρεσία μας.

Για την περιοχή «Δυτικός Πατραϊκός» υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας μέσω του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου στις 2.10.2020 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση. Ο έλεγχος αυτής της εκτενούς μελέτης κατέδειξε την ανάγκη εκτεταμένων συμπληρώσεων και αναθεωρήσεων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στον φορέα του έργου (Ελληνικά Πετρέλαια Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων Δυτικού Πατραϊκού Μονοπρόσωπη Α.Ε.) στις 15.2.2021. Η συμπληρωμένη/αναθεωρημένη μελέτη δεν έχει ακόμη υποβληθεί στην Υπηρεσία μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ