Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΟλοκληρωτική καταστροφή στην σταφίδα από τον παγετό

Ολοκληρωτική καταστροφή στην σταφίδα από τον παγετό

Κινητοποίηση των σταφιδοπαραγωγών του πρώην δήμου Ωλένης

*Διεκδικούν άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100%

Ολοκληρωτική είναι η ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί σταφίδας στα χωριά Καράτουλα, Σόπι και Χειμαδιο. Λόγω του παγετού που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες την περιοχή τους. Με την θερμοκρασία κατά την διάρκεια της νύχτας, να βρίσκεται υπό του μηδενός. Οι παραγωγοί είδαν να «καίγονται» οι σταφίδες πριν προλάβουν ουσιαστικά να ανθίσουν. Χθες στο ύψος της διασταύρωσης Καράτουλα- Σοπίου, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των παραγωγών. Οι οποίοι έχουν υποστεί ολοκληρωτική ζημιά στην καλλιέργεια τους. Ενώ οι ίδιοι το μόνο το οποίο ζητούν είναι να υπάρξει άμεσος έλεγχος και καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ αλλά και αποζημίωση τους.

Αναφερόμενος στην καταστροφή που σημειώθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού – Σοπίου και σταφιδοπαραγωγός, Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Στον πρώτο πάγο πριν από δύο περίπου εβδομάδες είχαμε πάθει αρκετές ζημιές. Με τον πάγο που έριξε προχθές για δυο μέρες η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ορισμένα κομμάτια είναι ολοσχερώς κατεστραμμένα. Μαζευτήκαμε εδώ για να φωνάξουμε, να μας ακούσουν και να έρθουν να δουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τις ζημιές. Για να δουν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς τώρα που είναι νωρίς και να μας βοηθήσουν όσο μπορούν». 

Στον δεύτερο πάγο που είχε σαν αποτέλεσμα να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σοπίου Λευτέρης Σταυρόπουλος σημειώνοντας: «Μαζευτήκαμε για να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας προς τον ΕΛΓΑ.  Η ζημιές που έχουμε πάθει είναι πάρα πολύ μεγάλες. Ο δεύτερος πάγος που έπεσε Παρασκευή και Σάββατο αποτελείωσε τις όποιες ελπίδες είχαμε να βγάλουμε έστω και μία μικρή παραγωγή. Τώρα δεν θα πάρουμε ούτε κιλό σταφίδα. Απαιτούμε από τον ΕΛΓΑ και όσους εμπλέκονται να μας βοηθήσουν μία φορά αληθινά. Ζητάμε να έρθουν επειγόντως οι ελεγκτές- εκτιμητές και να δουν την καταστροφή τώρα. Καθώς αργότερα θα μας λένε άλλα και να μείνουμε απ έξω από την οικονομική ενίσχυση που θα πρέπει να μας δώσουν». 

Στη ζημιά που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Σοπίου- σταφιδοπαραγωγός και αμπελουργός Χρήστος Σταυρόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Έχω 40 στρέμματα σταφίδες. Ο πάγος που έπεσε στις 26 Μαρτίου προκάλεσε  ζημιά 40%. Ο προχθεσινός πάγος ήταν καταστροφικός και μας τελείωσε. Είμαστε σε απόγνωση και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ εδώ και τώρα να κάνει εκτιμήσεις και να μην έρθουν σε 2-3 μήνες.

Εμείς δεν θα πάρουμε σταφύλια. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και περιμένουμε να έρθει και ο αντιπεριφερειάρχης με κάποιον του ΕΛΓΑ. Να δουν τα μπουμπούκια που είναι κατεστραμμένα και μαραμένα, λες και έχει περάσει φωτιά. Είμαι 64 ετών και καλλιεργώ από μικρό παιδί σταφίδα, μα τέτοιος πάγος δεν είχε ξαναπέσει στην περιοχή μας. Ο πάγος ήταν καταστροφικός και μας τελείωσε. Εάν ο ΕΛΓΑ δεν έρθει και δεν μας αποζημιώσει σύντομα εμείς δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Έχουμε ζημιές 100% και για του χρόνου τα κτήματα μας δεν θα μπορέσουμε να τα καλλιεργήσουμε γιατί δεν θα πετάξουν. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε συγκεντρωθεί αγρότες από όλα τα σταφιδοχώρια. Πρέπει να έρθουν κι άλλοι να δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε σε απόγνωση».

Την ανάγκη άμεσης καταγραφής και αποζημίωσης των αγροτών εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομίρης σημειώνοντας: «Εδώ και αρκετά χρόνια αγωνιζόμαστε για να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έχουμε πάει και στον ΕΛΓΑ στην Αθήνα, αλλά και στην Περιφέρεια πολλές φορές και έχουμε στείλει και υπομνήματα στην Βουλή γι αυτό το ζήτημα.

Αυτή τη στιγμή φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κάνει μία καλλιέργεια  να έχουμε κάνει ήδη τα μισά έξοδα και έρχεται πάγος στα μέσα στον Απρίλη και μας καταστρέφει. Αυτή τη στιγμή απαιτούμε από τον ΕΛΓΑ άμεση εκτίμηση να μην περάσει ο καιρός και πετάξουν αυτά που δεν κάνουν σταφύλια και μας κοροϊδέψουν για μία ακόμα φορά. Ζητάμε άμεση εκτίμηση τώρα, ενίσχυση στους καλλιεργητές για το εισόδημα που θα χάσουν. Οι τιμές κατρακυλούν συνέχεια και απαιτούμε να μείνουμε στο χωράφι μας. Χρωστάμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν για να υπάρχει η σταφίδα στην Ελλάδα.

Σήμερα κάναμε μία πρώτη συγκέντρωση για να αναδείξουμε το πρόβλημα και θα κάνουμε κι άλλες κινητοποιήσεις, θα πάμε και στην Περιφέρεια και όπου άλλου χρειαστεί για να βάλουμε και το θέμα της αναμπέλωσης της σταφίδας. Θέλουμε στήριξη οικονομική και με ευθύνη του κράτους να γίνει η αναδιάρθρωση της σταφίδας, εδώ και τώρα και να μην μας δουλεύουν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ