Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτη μέγγενη των προβλημάτων οι αγρότες της Ηλείας

Στη μέγγενη των προβλημάτων οι αγρότες της Ηλείας

Αυξημένη φορολογία, χαράτσια και υψηλά κόστη παραγωγής αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

*Καμία ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία, αλλά και τους τοπικούς φορείς

*Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους μικρούς αγρότες – καλλιεργητές και να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα τους βοηθήσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους

Γράφει ο Θεόδωρος Λάμπρος

*ΒΑ Modern History (London Guildhall University)

*MA Mediterranean Studies (University Of London)

(Ιστορικός – Συγγραφέας – Τακτικό Μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας – Αρχισυντάκτης στο ενημερωτικό πόρταλ skalistiri.news – Διαχειριστής του ιστορικού πόρταλ “Το skalistiri.news σκαλίζει το 1821” και Αναβιωτής του 1821

skalistirinews@gmail.com)

Για πάρα πολλές δεκαετίες ο αγροτικός τομέας στην χώρα μας αποτελούσε την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας. Για δεκαετίες η γη έθρεψε γενιές Ελλήνων με τους Έλληνες αγρότες να παράγουν τα προηγούμενα χρόνια αγροτικά προϊόντα τα οποία πωλούνταν σε ικανοποιητικές τιμές και έδιναν στους αγρότες  ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

  Δυστυχώς οι καλές εποχές του αγροτικού τομέα ανήκουν πλέον στο παρελθόν αφού τα τελευταία χρόνια το αγροτικό εισόδημα συνεχώς συρρικνώνεται δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην βιωσιμότητα των Ελλήνων αγροτών.

Δυσβάσταχτες

φορολογικές επιβαρύνσεις

Αυτή την ζοφερή κατάσταση βιώνουν και οι αγρότες – καλλιεργητές της Ηλείας αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι σοβαρά. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις εξευτελιστικές τιμές στις οποίες πωλούνται τα αγροτικά τους προϊόντα, τα υψηλή κόστη παραγωγής που αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, η αυξημένη φορολογία, τα χαράτσια σε ακίνητα και αγροτεμάχια και γενικότερα η παντελής έλλειψη κινήτρων  από την Πολιτεία για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη  γη.

  Στο νομό μας οι μικροί αγρότες – καλλιεργητές αντιμετωπίζουν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούν.

  Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι του νομού αφού τα προϊόντα τους όπως γάλα, κρέας πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και βεβαίως έχουν να αντιμετωπίσουν την τεράστια γραφειοκρατία που απαιτείται για τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις.

   Ζώα που προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες ψοφάνε, η παραγωγή μειώνεται και αυξάνεται το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών.

Καμία ουσιαστική βοήθεια

από τους τοπικούς φορείς

Για αυτή την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι Ηλείοι αγρότες υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στους τοπικούς μας φορείς. Ποτέ οι εκάστοτε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν είδαν με την πρέπουσα ευαισθησία τον Ηλείο αγρότη. Ποτέ δεν τον βοήθησαν ή δεν έκαναν καίριες παρεμβάσεις προς την Πολιτεία για να βελτιωθεί η κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Πάντα με ημίμετρα και μεσοβέζικες λύσεις προσπαθούσαν να δώσουν λύσεις σε ζητήματα που «έκαιγαν» και συνεχίζουν να «καίνε» τους αγρότες του νομού.

    Τρανταχτό παράδειγμα αυτής της αδιαφορίας, σκοπιμότητας και της νοοτροπίας για το πώς αντιμετωπίζεται ο Ηλείος αγρότης είναι η πρόταση για δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στο νομό μας. Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τα δεδομένα της Ηλείας που δεν προχώρησε. Μεγάλη ευθύνη για την μη υλοποίηση του στην Ηλεία φέρουν οι τοπικοί μας φορείς που δεν διεκδίκησαν ποτέ συντονισμένα και δυναμικά το εν λόγω θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ