Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Κόβουν» το δικαίωμα συνταγογράφησης απ’ όσους δεν συμμετέχουν στον θεσμό του...

«Κόβουν» το δικαίωμα συνταγογράφησης απ’ όσους δεν συμμετέχουν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού

Έντονη αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη

*Κ. Τσαούσης: «Η αντίδραση μας θα είναι πέρα από κάθε προηγούμενο»

«Φωτιές άναψαν» στον ιατρικό κόσμο, δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το ενδεχόμενο “κοψίματος” του δικαιώματος συνταγογράφησης εξετάσεων και φαρμάκων σε όσους γιατρούς δεν συμμετάσχουν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε πρόσφατη ομιλία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριου Θεμιστοκλέους, σε διαδικτυακή συνάντηση για τον προσωπικό γιατρό της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι άφησαν υπαινιγμούς ότι μπορεί και να διακοπεί η ελεύθερη συνταγογράφηση στους γιατρούς που δεν θα ενταχθούν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Ειδικότερα τόνισαν πως υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και να μην υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης μέσω του ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς που δεν θα ενταχθούν στο νέο θεσμό.

Σε σχετική ανάλυσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κανείς να θέλει να συνεργάζεται με τον ΕΟΠΥΥ και να αποζημιώνονται οι συνταγές από τον Οργανισμό, αλλά από την άλλη να θέλει να λειτουργεί και να εργάζεται ελεύθερα.

Μάλιστα σημείωσε ότι εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των γιατρών για τον προσωπικό γιατρό, οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα. Πρόσθεσε δε, ότι δεν μπορεί κανείς να μην πριμοδοτεί τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο σύστημα σε σύγκριση με αυτούς που αρνήθηκαν.

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις ειδικά των Παθολόγων που με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας χαρακτηρίζουν αναφαίρετο δικαίωμα την πρόσβασή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην παραπομπή για εξετάσεις, το οποίο κατακτήθηκε προ δεκαετίας και δεν αμφισβητείται.

Κ. Τσαούσης:

«Η αντίδραση μας θα είναι πέρα από κάθε προηγούμενο»

 Την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κωνσταντίνου Τσαούση προκάλεσαν οι δηλώσεις της πολτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ο Κ. Τσαούσης επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Με αφορμή επιστολή της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος  (ΕΕΠΕ) προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το δικαίωμα συνταγογράφησης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας τονίζει ότι «Το δικαίωμα της ελεύθερης συνταγογράφησης  είναι αναφαίρετο δικαίωμα των γιατρών και υποχρέωση της πολιτείας. Θα αντιδράσουμε με κάθε δυνατό τρόπο απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να διακυβεύσει αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα του Έλληνα γιατρού. 

 Η επιστολή της ΕΕΠΕ προς το υπουργείο υγείας αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαδικτυακής συζήτησης σχετικά με το θεσμό του Προσωπικού Γιατρού (που οργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας), διαπιστώσαμε με έκπληξη πως ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης και ο Γενικός Γραμματέας Μ. Θεμιστοκλέους υπαινίχθηκαν ότι η πρόσβαση των παθολόγων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και κατ’ επέκταση στην έκδοση παραπεμπτικών και συνταγών είναι υπό συζήτηση. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι εάν θέλουν οι παθολόγοι να έχουν πρόσβαση στο σύστημα συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί κάποιον ελάχιστο πληθυσμό ευθύνης ως προσωπικοί ιατροί. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον υπουργό υγείας και στους συμβούλους του ότι η πρόσβαση των ιατρών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των ιατρών. 

Εάν ο μονοπωλιακός ασφαλιστικός φορέας με το όνομα ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί η δεν επιθυμεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους του αυτό δεν είναι πρόβλημα των ιατρών πάρα αποκλειστικό πρόβλημα και ανεπάρκεια του ασφαλιστικού φορέα, όταν μάλιστα οι ασφαλισμένοι πολίτες καταβάλλουν μηνιαίως εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ για την φαρμακευτική τους κάλυψη.

 Περιμένουμε την επίσημη και πλήρη διάψευση τέτοιων απαράδεκτων απόψεων από πλευράς του υπουργείου εν αναμονή των περαιτέρω συζητήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον προσωπικό ιατρό»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ