Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Μικρό καλάθι» για τον τουρισμό στην Ηλεία

«Μικρό καλάθι» για τον τουρισμό στην Ηλεία

Στο στόχαστρο η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας για αναζήτηση νέων αγορών

Μιλούν στην «ΠΡΩΤΗ» ο αερολιμενάρχης του Αράξου και οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας και Αρχαίας Ολυμπίας

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο τουρισμός στην Ηλεία ευελπιστούσε σε ισχυρή ανάκαμψη το 2022. Ωστόσο, όπως φαίνεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα επιφέρει σημαντικό «πλήγμα» στις προβλέψεις και ειδικά στον αριθμό των πτήσεων από τις εμπόλεμες χώρες, αλλά και τις χώρες που επηρεάζονται από τον πόλεμο. Τόσο στην Αρχαία Ολυμπία, όσο και στη Βόρεια Ηλεία, οι επαγγελματίες του τουρισμού κρατούν μικρό καλάθι.

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη του Αράξου Γιώργο Γκουβίτσα «σίγουρα δεν θα έρθουν Ρώσοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι ενώ και άλλες χώρες επηρεάζονται από τον πόλεμο. Δηλαδή, οι πτήσεις θα εξαρτηθούν από την έκβαση του πολέμου. Τον Μάιο θα έχουμε πτήσεις μόνο από Γερμανία και λίγες πτήσεις από Γαλλία λόγω ενός συνεδρίου που θα γίνει στο Aldemar, υπάρχει μία πτήση από Λιθουανία και μία από Βέλγιο, λίγες πτήσεις, περίπου 20. Τον Ιούνιο περιμένουμε πτήσεις από Τσεχία, Αυστρία, Πολωνία με ερωτηματικό καθώς τους επηρεάζει ο πόλεμος». Στο αεροδρόμιο του Αράξου προς το παρόν δεν υπάρχει καμία νέα γραμμή. Κυριαρχούν οι γραμμές από Γερμανία με πέντε γραμμές από Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Μόναχο, Στουτγάρδη και Ανόβερο.

Γ. Γκουβίτσας: «Σε όλη την Ελλάδα θα έχουμε αύξηση τουρισμού εκτός από την περιοχή μας»

Όπως αναφέρει στην «ΠΡΩΤΗ» ο αερολιμενάρχης του Αράξου: «Είχαμε την ατυχία της πανδημίας για δύο χρόνια και φέτος που περιμέναμε να γίνει το peak, τελικά στην περιοχή μας θα έχουμε μόνο Γερμανούς. Οι οποίο Γερμανοί φυσικά, στο μεγαλύτερο ποσοστό, τους πηγαίνουν στα all inclusive ξενοδοχεία με το βραχιολάκι. Οι Ρώσοι έβγαιναν στην αγορά και τις ταβέρνες. Το 2018 είχαμε 187.500 επιβάτες που διακινήθηκαν την θερινή περίοδο, το 2019 είχαμε 175.000 επιβάτες. Την πρώτη χρονιά της πανδημίας πέσαμε στις 30.000, το 2021 πήγαμε στις 71.000 και φέτος περιμέναμε να περάσουμε τις 150.000 εάν δεν είχαμε τον πόλεμο. Τώρα με όλη αυτή την κατάσταση ο κόσμος επηρεάζεται και δεν είναι μόνο τα κράτη που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο, είναι και οι άλλες χώρες, Ρουμανία, Πολωνία, χώρες της Βαλτικής, Σλοβακία, που είναι επισκέπτες στην περιοχή μας και επηρεάζονται από τον πόλεμο».  

Η μερίδα του λέοντος από το αεροδρόμιο του Αράξου έρχεται προς Ηλεία και λίγοι στην Λακκόπετρα. Όλες οι πτήσεις είναι τσάρτερ με πακέτα. Στον αντίποδα, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχει πτήσεις και τον χειμώνα γιατί έχει αναγνωριστεί ως άγονη περιοχή. Οι πτήσεις εκεί επιδοτούνται. Οι προβλέψεις του κ. Γκουβίτσα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τον τουρισμό στην περιοχή μας. «Γενικά, σε όλη την Ελλάδα θα έχουμε αύξηση τουρισμού, εδώ η περιοχή μας δεν θα έχει, γιατί περιμέναμε τουρισμό από συγκεκριμένες χώρες, οι οποίες αυτή τη στιγμή εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον πόλεμο. Τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου που έχουν υποδομές θα έχουν τουρισμό. Εδώ υπάρχουν μόνο τα τρία πεντάστερα στην Ηλεία. Πάντως, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, θα εξαρτηθεί από την λήξη του πολέμου. Εάν ο πόλεμος σταματήσει άμεσα, τότε μπορούμε να ελπίζουμε πως Ιούλιο-Αύγουστο θα έχουμε τουρισμό από τις χώρες της Βαλτικής και από την Πολωνία. Γενικότερα, πρέπει να προωθηθεί η περιοχή μας και από την Περιφέρεια και από το Υπουργείο Τουρισμού, γιατί είναι ένας επίγειος παράδεισος», δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο  αερολιμενάρχης του Αράξου.

Α. Μαυρόπουλος: «Οι ίδιες γραμμές στον Άραξο εδώ και 15 χρόνια»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας Αντώνης Μαυρόπουλος, τονίζει πως εδώ και πολλά χρόνια στον Άραξο οι γραμμές μειώνονται. «Οι ίδιες γραμμές έρχονται στον Άραξο εδώ και 15 χρόνια. Μάλιστα, κάποιες έχουν κοπεί. Είχαμε για παράδειγμα μία γραμμή από Βερολίνο και κόπηκε και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Γραμμή από την πρωτεύουσα του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κράτους και την κόψανε το 2008! Η εταιρία την έκοψε, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να την επαναφέρει. Ενώ βλέπουμε στην Καλαμάτα συνεχώς καινούργιες γραμμές. Υπάρχει τρεις φορές την εβδομάδα ελεύθερη πτήση από Μόναχο προς Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα φέρνουν συνεχώς καινούργιες πτήσεις, ενώ στον Άραξο μειώνονται. Οι κρατήσεις είναι συγκρατημένες για την περιοχή μας και πάντα από τις γερμανόφωνες χώρες της Κεντρική Ευρώπη, Πολωνία και Τσεχία, δεν υπάρχει άλλη πηγή τουριστών. Σύνολο πέντε κράτη. Όλες οι πτήσεις που έρχονται στον Άραξο είναι με πακέτα, δεν υπάρχει καμία ελεύθερη. Οι μεγάλες τουριστικές εταιρίες θέλουν να φέρουν κόσμο μόνο με πακέτα.  Ο εσωτερικός τουρισμός υπάρχει μόνο τον Αύγουστο. Εάν δεν δουλέψουμε με τον εισερχόμενο τουρισμό τα κλείνουμε εδώ τα ξενοδοχεία!», αναφέρει στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Μαυρόπουλος.

«Λανθασμένη η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας»

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας: «Μόνο πακέτα έρχονται και όσοι έρχονται χωρίς πακέτα πληρώνουν το εισιτήριο πανάκριβα, σκοπίμως για να τους αναγκάζουν οι εταιρίες να μπαίνουν σε πακέτα. Οι πτήσεις που θα χάσουμε από Ρωσία, Ουκρανία και τις Βαλτικές χώρες, σαφώς και θα χτυπήσουν την δική μας Περιφέρεια, ωστόσο δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που υπάρχει μείωση τουρισμού. Έχουμε μείωση τουρισμού γιατί δεν έχει προβλεφθεί εκ των προτέρων η αντικατάσταση των πτήσεων από Ρωσία. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένως πως ρωσική αγορά δεν είναι σταθερή και πως πρέπει να βρούμε τρόπους να προσελκύσουμε κι άλλους τουρίστες εδώ, από άλλες χώρες. Είναι λανθασμένη η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας. Θα μπορούσαν να αναθέσουν σε αυτούς που είχαμε ήδη προτείνει σε συνεργασία με τους ξενοδόχους από την Αχαΐα. Είχαμε προτείνει, πριν πέντε χρόνια, να γίνει ένα marketing plan σε ότι αφορά το αεροδρόμιο του Αράξου που θα αφορούσε την προσέλκυση νέων αεροπορικών γραμμών για τις περιοχές που υποστηρίζει, δηλαδή την Ηλεία και την Αχαΐα. Δυστυχώς αυτοί οι κύριοι ήθελαν να κάνουν μία πρόχειρη δουλειά. Έγινε η προκήρυξη, βγήκε ανάδοχος που θα έτρεχε το πρότζεκτ, αλλά ο άνθρωπος ήθελε να δουλέψει με τους επιχειρηματίες του τουρισμού και όχι με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας. Αυτοί του έλεγαν πως πρέπει να ασχολείται με τους αιρετούς και τους τα πέταξε στη μούρη και έφυγε. Γιατί ο άνθρωπος ήταν σοβαρός.  Και το έχουμε πει και στους νέους κυρίους της Περιφέρειας τι χρειάζεται να γίνει, αλλά δυστυχώς κάνουν ταξίδια στο Ντουμπάι.  Όταν κάνουν προγραμματισμό για προβολή της Περιφέρειας δεν γίνεται να πηγαίνουμε στο Βελιγράδι που δουλεύουν με την Χαλκιδική και τον Πλαταμώνα. Αυτοί δουλεύουν με τον οδικό τουρισμό, δεν έρχεται τσάρτερ από το Βελιγράδι στον Άραξο, δεν υπάρχουν tour operator, δεν υπάρχει τίποτα». Ο Αντώνης Μαυρόπουλος τονίζει πως:  «Δεν έχει γίνει σωστή επιλογή των πηγών της αγοράς στην παρουσίαση της Περιφέρειας. Δεν έχει γίνει κανένα master plan για το αεροδρόμιο του Αράξου. Ένα master plan για το τι προσφέρει η Περιφέρεια. Προσπαθούμε μαζί με τους ξενοδόχους της Αχαΐας μήπως το κάνουμε μόνοι μας τελικά και προσλάβουμε έναν ειδικό να μας εκπονήσει το συγκριμένο master plan.  Ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού οφείλεις να συνεργαστείς με όλους τους φορείς και επαγγελματίες της Περιφέρειας. Να βάλετε ένα πρόγραμμα, να το δουλέψετε μαζί με τους επαγγελματίες. Εμείς δεν γνωρίζουμε τα πάντα, αλλά γνωρίζουμε ποιος τα γνωρίζει. Η Περιφέρεια δεν μπορεί μόνη της να κάνει σχεδιασμό τουριστικής προβολής. Ούτε αυτοί, ούτε εμείς είμαστε οι απόλυτοι εμπειρογνώμονες του τουρισμού. Υπάρχουν ειδικοί σε αυτόν τομέα και σε αυτούς θα πρέπει να απευθυνθεί η Περιφέρεια».

Β. Τυλιγάδας: «Τα πάντα είναι ρευστά»

Τέλος, ο Πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και Περιχώρων, Βασίλης Τυλιγάδας, αναφέρει στην «ΠΡΩΤΗ» πως ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που δημιουργεί προβλήματα είναι η βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Το Πάσχα είχαμε μια πληρότητα  40% και τώρα πάλι μία από τα ίδια, είμαστε αδειανοί!  Οι περισσότεροι που έβλεπες το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή ήταν κυρίως ετεροδημότες που ήλθαν στα χωριά τους, ενώ πολύς κόσμος  πάει   στη βραχυχρόνια  μίσθωση, τα airbnb, γεγονός που μας δημιουργεί έντονα προβλήματα. Η κίνηση στον αρχαιολογικό χώρο δεν έχει σχέση με τη γενικότερη  στην περιοχή,  αφού υπάρχουν πολλοί που είναι περαστικοί από την Αρχ. Ολυμπία και δεν μένουν στα ξενοδοχεία.  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρατήσεις, χάσαμε το τρίμηνο  αυτό που ήταν με τα σχολεία του εξωτερικού λόγω του πολέμου και πάμε τώρα  δειλά-δειλά για καλοκαίρι, αλλά δεν υπάρχει κόσμος. Μην παρασυρόμαστε από αυτά που ακούμε και κυρίως από Κρήτη, Ρόδο και Σαντορίνη, που η Ολυμπία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις περιοχές.  Όλα είναι ρευστά για το τι θα γίνει, περιμένουμε , μεγάλο ρόλο  έχει παίξει η ακρίβεια, η ενέργεια  και  η βραχυχρόνια μίσθωση για εμάς τα ξενοδοχεία, που είναι τα πιο βασικά προβλήματα για τον κλάδο μας», τόνισε ο κ. Τυλιγάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ