Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠρωτοφανείς βανδαλισμοί στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου

Πρωτοφανείς βανδαλισμοί στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου

Το σχολείο τελούσε υπό κατάληψη τις δύο τελευταίες ημέρες

Οι δράστες έσπασαν τζάμια, κατέστρεψαν πρίζες, ενώ έβαλαν φωτιά και σε δύο αίθουσες διδασκαλίας

 Επιβεβλημένος ο εντοπισμός αλλά και η τιμωρία των δραστών της εγκληματικής αυτής ενέργειας

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Εικόνες καταστροφής, αντίκρισαν το πρωί της Παρασκευής οι εκπαιδευτικοί που έφτασαν στον χώρο του 4ου γυμνασίου Πύργου, μετά από ενημέρωση που υπήρχε για βανδαλισμούς στο χώρο του σχολείου. Άγνωστοι, για την ώρα δράστες, παραβίασαν την κεντρική πόρτα κόβοντας μεταλλικό τμήμα της(!). Στην συνέχεια εισήλθαν στο χώρο του σχολείου, όπου αφού κατέστρεψαν πρίζες και μέρος του ηλεκτρολογικού υλικού του σχολείου δεν δίστασαν να βάλουν ακόμα και φωτιά, τόσο σε μία αίθουσα του ισογείου, όσο και σε μία αίθουσα του πρώτου ορόφου. Χρησιμοποιώντας μάλιστα αντικείμενα, όπως καρέκλες και άλλα αντικείμενα, έσπασαν παράθυρα κι ότι άλλοι έβρισκαν μπροστά τους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δράστες δεν μπήκαν στο σχολείο για να κλέψουν, υπολογιστές και άλλα αντικείμενα αξίας, αλλά για να καταστρέψουν την σχολική μονάδα… και μονομερώς τα κατάφεραν, καθώς το σχολείο θα παραμείνει κλειστό έως και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Τον χώρο της σχολικής μονάδας επισκέφτηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, όπου είδε από κοντά το μέγεθος των ζημιών, ενώ στην συνέχεια κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για τον βανδαλισμό του σχολείου. Αναφερόμενος στο πρωτοφανές συμβάν, ο Γ. Πλεμμένος σημείωσε: «Δεχτήκαμε τηλεφώνημα της κα. Μπαντούνα, διευθύντριας στο 4ο γυμνάσιο Πύργου, σήμερα (χθες) το πρωί γύρω στις 11:00, όπου μας ζήτησε να πάμε να δούμε τον χώρο. Ήταν ένα σχολείο που είχε κατάληψη (σ.σ. Πέμπτη και Παρασκευή). Ο χώρος έχει βανδαλισμούς, έχουν κάψει αίθουσες του σχολείου, έχουν σπάσει τζάμια, έχουν καταστρέψει φώτα,  πρίζες, διακόπτες…  Πήραμε απόφαση, το σχολείο να μείνει κλειστό, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, για να μπορέσουμε να επισκευάσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα εκείνα τα οποία καταστράφηκαν. Τα παιδιά είναι αδύνατο να κάνουν μάθημα υπό αυτές τις συνθήκες. Υπάρχουν σπασμένα τζάμια και μπαίνουν νερά μέσα. Προσπαθούμε να μάθουμε ποιος προκάλεσε τις φθορές. Πήγαμε στην αστυνομία και καταθέσαμε μήνυση κατά αγνώστου. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε, είναι ότι ήταν μαθητές μέσα και οι ζημιές προκλήθηκαν από τις 9:00 έως τις 11:00. Ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν έγινε από εξωσχολικούς ή από μαθητές του σχολείου. Αυτό είναι θέμα της αστυνομίας. Εμείς καταγγείλαμε το γεγονός και καταγγέλλουμε κάθε είδους βανδαλισμούς. Τα σχολεία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός για να κάνει ότι θέλει. Είναι δημόσια περιουσία και θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Μπορεί κάποια παιδιά να έχουν αγανακτήσει, όσο αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα κρούσματα που υπάρχουν, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Καταδικάζουμε κάθε είδους βανδαλισμού. Το να μπαίνεις σε ένα σχολεία και να βγαίνουν καπνοί από παντού, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει, σε όλο το Πύργο και ειδικά στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τις ζημιές στο σχολείο».

Αναφερόμενος στο πρωτοφανές γεγονός,  ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας Γιώργος Φωτεινόπουλος υπογράμμισε «Επισκέφτηκα το 4ο Γυμνάσιο Πύργου και συνάντησα μια εικόνα πολύ δύσκολη. Στο ένα μέρος η διευθύντρια και οι καθηγητές του σχολείου να κλαίνε και στο άλλο μέρος πολλοί βανδαλισμοί. Μια έντονη μυρωδιά καμένου, σπασμένες πόρτες, σπασμένα τζάμια, σπασμένα ηλεκτρικά καμένες κουρτίνες, αναποδογυρισμένα θρανία, μια απίστευτη βιαιότητα. Θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς τους μαθητές που έκαναν τους βανδαλισμούς και ειδικά στους γονείς τους και να τους πω ότι καταστρέφοντας το σχολείο τους, είναι σα να καταστρέφουν το σπίτι τους, είναι σα να βάζουν φωτιά στο μέλλον τους. Θέλω να τους παρακαλέσω να σκεφτούν τη καταστροφή που έκαναν να προβληματιστούν και να μετανιώσουν. Προχωρήσαμε σε όλους τους νόμιμους τρόπους για να βρεθούν ποιοι τα έκαναν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.  Αμέσως στο σχολείο  έφτασε και ο Αντιδήμαρχος παιδείας κος Πλεμμένος καθώς και αν. διευθύντρια παιδείας κα Ζάγκλη και ξεκίνησε αμέσως ο προγραμματισμός όλων των επιδιορθώσεων των ζημιών για να γίνει λειτουργικό και πάλι το σχολείο. Τους ευχαριστώ για την ανταπόκριση και τους ζητώ να γίνουν όλα πολύ γρήγορα. Για το πώς θα  συνεχιστεί η μαθητική διαδικασία θα ενημερωθούν οι μαθητές από το σχολείο τους»

Προβληματισμός και αποτροπιασμός

Στο χώρο του σχολείου έφτασε πρώτος χθες το πρωί, ο εκπαιδευτικός και μέλος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών, που στεγάζεται στον χώρο του 4ου Γυμνασίου Νίκος Χαραλαμπάκης. Ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι κάποιος είχε παραβιάσει τη πόρτα, ωστόσο στην προσπάθεια του να εισέλθει ήρθε «αντιμέτωπος» με τους πυκνούς καπνούς. «Ήρθα λίγο μετά τις 10:00, και ίσως εάν ερχόμουν λίγο νωρίτερα να προλάβαινα μέσα στο σχολείο, εκείνους που το κατέστρεψαν. Βρήκα την κεντρική πόρτα του σχολείου σπασμένη και μπήκα μέσα όπου ήταν ένα σύννεφο καπνού, που δεν έβλεπες στα δύο μέτρα. Καιγόντουσαν πλαστικά, κάτι που φαινόταν από τη μυρωδιά. Είχα και τα παιδιά μου μαζί. Τα άφησα έξω και μπήκα μέσα όπου είδα ότι καιγόντουσαν πλαστικά Χριστουγεννιάτικα και δύο αίθουσες, μία επάνω και μία κάτω. Ένα τοπίο βομβαρδισμένο, ξηλωμένες όλες οι πρίζες, σπασμένα τα τζάμια και άλλοι πολλοί βανδαλισμοί. Αυτό το οποίο μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν έκλεψαν τα κομπιούτερ ενώ μπορούσαν να τα πάρουν.  Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να είναι και μαθητές του σχολείου.  Είναι κρίμα όμως γιατί γίνεται ένας αγώνας μαθητικός σε όλη την Ελλάδα για δίκαια αιτήματα και αυτές οι πράξεις αμαυρώνουν τους μαθητικούς αγώνες» υπογράμμισε ο Ν. Χαραλαμπάκης.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Φυσικός του 4ου γυμνασίου Θεόδωρος Τζίβας, υπογράμμισε: «Ήρθαμε καθώς ενημερωθήκαμε ότι το σχολείο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η πρώτη εικόνα όταν μπήκαμε μέσα ήταν ότι όλα ήταν διαλυμένα. Αυτό δεν το περιμέναμε, καθώς ποτέ δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πάθαμε ένα σοκ. Θέλουμε να δούμε πως θα διαχειριστούμε την όλη κατάσταση. Δεν ξέρουμε ποιοι τα έκαναν όλα αυτά. Μπορεί να μην είναι καν μαθητές δικοί μας. Δεν θέλω να πιστέψω ότι δικοί μας μαθητές έκαναν αυτά τα πράγματα. Κάποιοι μάλλον εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση. Δυστυχώς μπήκαν για να καταστρέψουν και όχι για να πάρουν κάτι. Θέλουμε να βρεθούν και να ερωτηθούν γιατί το έκαναν αυτό».

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος υπέγραψε απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του 4ου Γυμνασίου Πύργου για τρεις (3) ημέρες, ήτοι από τη Δευτέρα 13 έως και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου να επιτευχθεί πολυήμερη τεχνική αποκατάσταση και καθαριότητα, κατόπιν των βανδαλισμών που έλαβαν χώρα σε αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ