Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠύργος: Τοποθετούν κεραία κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση «αναπνοής» από σχολικές μονάδες

Πύργος: Τοποθετούν κεραία κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση «αναπνοής» από σχολικές μονάδες

* Η συγκεκριμένη κεραία απέχει 46 μέτρα από το νηπιαγωγείο, 129 μέτρα από το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, 107 μέτρα από το γήπεδο ποδοσφαίρου και 179 μέτρα από τον παιδότοπο

** Γ. Πλεμμένος: «Είμαστε  κάθετα αρνητικοί στην υλοποίηση αυτής της  απόφασης»

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε οίκημα στην οδό Κατακόλου στο Πύργο, στο ύψος των γραμμών του ΟΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κεραία βρίσκεται σε ιδιαίτερα μικρή απόσταση, από σχολικές μονάδες ακόμα και από οικίες, καθώς στην περιοχή βρίσκεται, ένα νηπιαγωγείο, το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και παιδότοπος.  Η «Πρώτη» είχε αποκαλύψει με δημοσίευμα της από τις 19 Οκτωβρίου 2021, την ύπαρξη σχετικής άδειας για την τοποθέτηση κεραίας. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη κεραία, έχει χορηγηθεί άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων –ΕΕΤΤ. Ειδικότερα στην ΕΕΤΤ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Από τα στοιχεία που τηρούνται στην Ενημερωτική Πύλη προκύπτει ότι, για τη θέση “ΟΔΟΣ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ” στον Δήμο Πύργου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (κωδικός αριθμός θέσης 1404451, κωδική ονομασία “PYRGOS_OUT”) χορηγήθηκε, με την Απόφαση της ΕΕΤΤ 40871/15-06-2021, άδεια κατασκευής κεραίας στην εταιρία COSMOTE».

Η κατασκευή κεραίας μπορεί να φέρει κεραίες εκπομπής και λήψης για την παροχή ασύρματων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών υπό καθεστώς Γενικής Άδειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Γνωμάτευση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ως ακολούθως: α) Μέχρι 6 κεραίες εκπομπής – λήψης για να παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ειδικότερα προβλέπονται:

  • Επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ασύρματων επικοινωνιών στη ζώνη των 2600 MHz,
  • Επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ασύρματων επικοινωνιών στη ζώνη των 3400 – 3800 MHz,
  • Επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ασύρματων επικοινωνιών στη ζώνη των 2 GHz
  • Επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ασύρματων επικοινωνιών στη ζώνη των 1800 MHz
  • Επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ασύρματων επικοινωνιών στη ζώνη των 900 MHz
  • Επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ασύρματων επικοινωνιών στη ζώνη των 800 MHz
  • Επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ασύρματων επικοινωνιών στη ζώνη των 700 MHz.

Κατ’ ανώτατο όριο μέχρι 2 μικροκυματικές κεραίες για την υλοποίηση δισημειακών μικροκυματικών ραδιοζεύξεων. Η Απόφαση της ΕΕΤΤ δεν υποκαθιστά άλλες εκ του νόμου προβλεπόμενες άδειες ή και εγκρίσεις και δεν παρέχει δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας της κατασκευής κεραίας χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η οριζόμενη στο άρθρο 21 του ν. 4635/2019 διαδικασία αδειοδότησης.

Σε απόσταση «αναπνοής»

Η συγκεκριμένη κεραία απέχει μόλις 46 μέτρα από το νηπιαγωγείο που βρίσκεται πλησίον των εργατικών κατοικιών, 129 μέτρα από το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, 107 μέτρα από το γήπεδο ποδοσφαίρου στο οποίο αθλούνται καθημερινά δεκάδες παιδιά και 179 μέτρα από τον παιδότοπο που υπάρχει στην περιοχή.

Με ανακοίνωση του ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Πλεμμένος υπογράμμισε: «Έπειτα   από  τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων  για την τοποθέτηση ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ πέριξ του κόμβου Κατακόλου στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής στην οποία βρίσκονται σε απόσταση λιγότερη των 50m σχολεία και παιδικές χαρές όπου ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ περισσότερα από 1500 παιδιά παίζουν και φοιτούν είναι υποχρέωσή μας το λιγότερο να τοποθετηθούμε  άμεσα.

Είμαστε  κάθετα αρνητικοί στην υλοποίηση αυτής της  απόφασης.

Σας γνωστοποιούμε ότι βάση του Ν.4635/2019  άρθρο 35  απαγορεύονται  οι κεραίες . Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, απαγορεύεται η εγκατάσταση κατασκευής κεραίας για την οποία δεν έχει υποβληθεί και εγκριθεί από την ΕΕΑΕ μελέτη ραδιοεκπομπών που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν χώροι γύρω από την κεραία ελεύθερα προσπελάσιμοι από τον γενικό πληθυσμό.

Ευελπιστούμε στην άμεση κατανόηση για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού και ευαίσθητου θέματος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ