Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιαμαρτύρονται οι μελισσοκόμοι για τα μέτρα στήριξης λόγω covid-19

Διαμαρτύρονται οι μελισσοκόμοι για τα μέτρα στήριξης λόγω covid-19

Που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Διαμαρτυρίες εκφράζουν οι μελισσοκόμοι, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της Ελληνικής μελισσοκομίας λόγω covid-19, που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο …επίκεντρο των διαμαρτυριών βρίσκεται ο ο Υπ. ΑΑΤ κ. Σ. Λιβανός, ο οποίος  σε τηλεδιάσκεψη με μελισσοκομικούς φορείς τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει στήριξη 5,6 εκατ. ευρώ για την Ελληνική μελισσοκομία κι ότι θα ενισχυθούν 950 χιλιάδες κυψέλες και 3.158 Έλληνες μελισσοκόμοι με το ποσό των 5,93 ευρώ ανά κυψέλη.

Ωστόσο προχθές ανακοινώθηκε στήριξη 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι μόλις 3,39 ευρώ ανά κυψέλη.

«Το ΥπΑΑΤ δηλαδή ενώ μας απαγόρευσε να ασκήσουμε το επάγγελμα μας και να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας στις νομές, φθινόπωρο, χειμώνα κι άνοιξη, μας δίνει ως αποζημίωση τώρα την αξία 300 γραμμαρίων μελιού βάσει τιμής σούπερ μάρκετ. Προφανώς η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ θεωρεί ότι χάσαμε 300 γραμμάρια ανά κυψέλη με τα λοκ νταουν που επέβαλαν στα μελίσσια μας οπότε αυτό το ποσό μας επιστρέφει. Η μελισσοκομική κοινότητα της χώρας είναι ανάστατη με αυτή την εξέλιξη και εξετάζει τρόπους αντίδρασης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά» επισημαίνουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι  .

Από την πλευρά του για εμπαιγμό της μελισσοκομικής κοινότητας εκ μέρους των αρμοδίων, κάνει λόγο εξάλλου ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ, κ. Βασίλης Ντούρας, εφόσον ευσταθούν, όπως συμπληρώνει τα νούμερα αυτά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να δοθεί στην δημοσιότητα η σχετική απόφαση, για να βγουν πιο σαφή συμπεράσματα.

Ανάλογη είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί στους μελισσοκόμους και στην Ηλεία, οι οποίοι ζητούν να  υπάρξει ενίσχυση βάσει των σημαντικών απωλειών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Είσοδος νέων στη μελισσοκομία

Εξάλλου  πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά στον κλάδο μας, λόγω και των καιρικών συνθηκών. Ευτυχώς τελευταία οι συνθήκες γίνονται πιο ευνοϊκές, δουλεύει η βελανιδιά και περιορίζεται λίγο η ζημιά, τα θυμάρια είναι μέτρια, ενώ στα ανθόμελα σχεδόν μηδενική η παραγωγή. Τώρα είμαστε σε μεταβατικό στάδιο. Την τελευταία διετία οι τιμές παραγωγού στο μέλι έπεσαν 20% περίπου. Συνολικά στην Ελλάδα με τη μελισσοκομία ασχολούμαστε 25.000 άτομα. Υπάρχει ενδιαφέρον από κόσμο να μπει στο επάγγελμα και σ’ αυτό έχουν βοηθήσει και τα προγράμματα Νέων Γεωργών. Η μελισσοκομία θα είναι και στο επερχόμενο πρόγραμμα Νέων, αλλά οι δικλείδες για να ενταχτεί κάποιος είναι πλέον πάρα πολλές. Όσον αφορά στον έλεγχο της αγοράς, πιστεύω, έχουν γίνει βήματα για να περιοριστούν οι νοθείες, όμως χρειάζονται κι άλλα, πολλά και επίσης να επιβληθούν κυρώσεις σε παραβάτες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ