Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠερικοπές στις συντάξεις χηρείας

Περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Αναστέλλονται έως τα τέλη Ιουνίου οι μειώσεις

Αιφνιδιάστηκαν χιλιάδες συνταξιούχοι χηρείας, καθώς διαπίστωσαν σημαντικές περικοπές στις συντάξεις του Ιουνίου. Οι συνταξιούχοι διαπίστωσαν ότι είχαν υποστεί περικοπές  χωρίς ωστόσο να μπορούν να κατανοήσουν τι είχε συμβεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι περικοπές εφαρμόστηκαν σε 5.500 συνταξιούχους χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Που εργάζονται ή λαμβάνουν και άλλη σύνταξη δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου που τις προέβλεπε εξαιτίας της έλλειψης λογισμικού.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του ΕΦΚΑ οι μειώσεις των συντάξεων χηρείας υλοποιήθηκαν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016. Καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη. Η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα). Το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία. Η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα.

Ο φορέας διευκρινίζει ότι αν έγιναν ορισμένες περικοπές εκ παραδρομής. Ενώ οι συνταξιούχοι χηρείας δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή. Κι ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα. Οι συνταξιούχοι που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ. Να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, ώστε με τις καταβολές Ιουλίου να επανέλθει το ποσό της σύνταξης στο 100%. Ενώ ταυτόχρονα να καταβληθεί το ποσό που περικόπηκε με τη σύνταξη του Ιουνίου.

Για παράδειγμα αν η σύνταξη του θανόντα ήταν 900 ευρώ, η σύνταξη χηρείας που μεταβιβάζεται στον επιζώντα ανέρχεται για τρία χρόνια σε 630 ευρώ. Με την περικοπή κατά 50% η σύνταξη μειώνεται στα 315 ευρώ. Επειδή όμως η σύνταξη δε μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων, ο επιζών σύζυγος θα λάβει 360 ευρώ.

Έντονο πρόβλημα αποτελεί η επιστροφή των αχρεωσθήτως καταβληθέντων ποσών τα οποία είναι μεγάλα εξαιτίας της διετούς καθυστέρησης. Στο ανωτέρω παράδειγμα ο επιζών σύζυγος θα πρέπει να επιστρέψει 7.560 ευρώ. Σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΕΦΚΑ (δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση) τα ποσά θα παρακρατηθούν σε πολλές δόσεις.

Μικρότερο πρόβλημα αντιμετώπισαν οι συνταξιούχοι του δημοσίου. Στους οποίους είχε εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια η περικοπή και δεν είχαν συσσωρευτεί αξιοσημείωτα ποσά που έπρεπε να επιστραφούν.

Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο του 2019 της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν καταργηθεί τα ηλικιακά κριτήρια. Που καθόριζαν τη διάρκεια του δικαιώματος συνταξιοδότησης των δικαιούχων επιζώντων συζύγων/ετέρων μερών του συμφώνου συμβίωσης και διαζευγμένων. Η σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου (ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας). Καταβάλλεται πλέον σε αυτούς τους δικαιούχους ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Ωστόσο παρέμειναν ως εξαίρεση οι περιπτώσεις απασχόλησης η χορήγησης άλλης σύνταξης.

Έως τέλος Ιουνίου

Περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου έχουν οι επιζώντες σύζυγοι που τις προηγούμενες ημέρες είδαν ξαφνικά τις συντάξεις χηρείας να μειώνονται, ώστε να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να εξακολουθούν να παίρνουν τη σύνταξή τους χωρίς περικοπές.

Μάλιστα, με παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και μετά την παραδοχή της διοίκησης του ΕΦΚΑ ότι υπήρξε πρόβλημα, οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4611/19 της προηγούμενης κυβέρνησης, αναστέλλονται για ένα μήνα.

Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν έως το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στο οποίο ανήκουν. Όσο για τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ