«Δεν παρατάω την υπόθεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας το ζήτημα της κατάργησης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων

*Ν. Φαρμάκης: «Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε ένα ισχυρό και εξακτινωμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση»

Οξύνθηκαν χθες οι τόνοι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Όταν το Σώμα κλήθηκε να συζητήσει το θέμα της κατάργησης από το υπουργείο Παιδείας, των τεσσάρων τμημάτων σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Το θέμα τέθηκε ως εκτός ημερησίας από  την παράταξη «Δυτική Ελλάδα Δικαίωμα στην Πρόοδο». Ενώ το σύνολο του Σώματος τάχθηκε υπέρ της συζήτησης του.

Οι «βολές»

Κατά την τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το οριστικό κλείσιμο των τεσσάρων Πανεπιστημιακών τμημάτων σε Πύργο, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι και Αγρίνιο είναι άδικο, πρωτοφανές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.  Ο πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα χωρίς καμία εξήγηση. Το ξεπέρασε ως θέμα ρουτίνας  και το χειρότερο χωρίς πρόταση για το αύριο στην συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη. Η δε κα. Κεραμέως αντιμετώπισε τους φορείς της Ηλείας απαξιωτικά με την προσβλητική αντιπρόταση για την ίδρυση ενός ΕΠΑΛ και ενός ΙΕΚ. Ενώ αναφορικά με τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας τηρεί σιγή ιχθύος σαν να μην έχει συμβεί τίποτε» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας. Υπογραμμίζοντας παράλληλα: «Τα  δεδομένα είναι πλέον γνωστά και δυστυχώς αρνητικά.

Είμαστε η μοναδική περιφέρεια στην χώρα που κλείνουν τέσσερα τμήματα  πριν ακόμη εφαρμοστεί η βάση εισαγωγής. Χωρίς να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Είμαστε η μόνη περιφέρεια στην χώρα που θα έχει έναν νομό, την Ηλεία,  χωρίς κανένα ακαδημαϊκό τμήμα. Είμαστε από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στην χώρα όπου γίνονται συνεχείς πειραματισμοί και αποτυχημένες προσπάθειες». Από τα πυρά του Απ. Κατσιφάρα δεν ξέφυγε ούτε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. «Ο περιφερειάρχης αν και θωρακίστηκε με ισχυρή απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου. Προκειμένου να χειριστεί το πιο σοβαρό θέμα της μέχρι τώρα θητείας του, έφερε αποτελέσματα αρνητικά για την περιφέρειά μας» υπογράμμισε ο Απ. Κατσιφάρας δηλώνοντας παράλληλα ότι:

«Η λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών δεν είναι πολυτέλεια. Είναι οξυγόνο Πολιτισμού, γνώσης και πνευματικής ανάτασης για τις τοπικές κοινωνίες και την νεολαία.  Με το κλείσιμο των  τμημάτων σήμερα και την υποβάθμιση των υπολοίπων αυξάνονται οι οικονομικές, παραγωγικές, κοινωνικές, πολιτισμικές ανισότητες μέσα στην ίδια την περιφέρεια. Κι όλες οι πολιτικές για ίσες ευκαιρίες και συγκλήσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

«Πληρωμένη» απάντηση

Όπως ήταν αναμενόμενο στον Απ. Κατσιφάρα απάντησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης τονίζοντας ότι από τον Ιανουάριο του 2020 όταν τα πρώτα «μαύρα σύννεφα» άρχισαν να εμφανίζονται πάνω από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο ίδιος κάλεσε τους Αιρετούς και τον Πρύτανη προκειμένου να ληφθεί μία απόφαση τόσο για στήριξη του Πανεπιστημίου από την περιφέρεια. Όσο και για στήριξη των τμημάτων που λειτουργούσας στις Π.Ε. από το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Ο Ν. Φαρμάκης αναφέρθηκε στη ξεκάθαρη θέση που είχε από την πρώτη σχετικά με την εξακτίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών. Αλλά και τα όλα όσα ακολούθησαν έως την απόφαση της Συγκλήτου για κατάργηση – συγχώνευση τμημάτων.

Όπως επεσήμανε ο Ν. Φαρμάκης η Περιφερειακή Αρχή δεν απέφυγε να δώσει την μάχη. Διατυπώνοντας την άποψη της ακόμα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες. Ενώ θέλησε να υπενθυμίσει στον Απ. Κατσιφάρα ότι πριν την ψήφιση του Νόμου Γαβρόγλου. Ο ίδιος ως Περιφερειακός Σύμβουλος είχε ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την τότε Περιφερειακή Αρχή.

«Άρχεστε και μας ζητάτε τα ρέστα. Να διορθώσουμε παθογένειες 20 ετών. Πότε πήγατε εσείς ως Περιφερειάρχης να δείτε τον πρωθυπουργό. Να διατυπώσετε την διαφωνία σας, είτε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είτε επί ΣΥΡΙΖΑ; Πότε βάλατε τη σημαία της Δυτικής Ελλάδας πάνω από την κομματική σας σημαία ή τη σημαία των προσωπικών σας στρατηγικών; Μην ψάχνετε κομματικά βολικές στιγμές για να μπείτε στη μάχη. Όταν εμείς είμαστε αυτοί που έδωσαν τη μάχη από την πρώτη στιγμή»  τόνισε ο Ν. Φαρμάκης απευθυνόμενος στον Απ. Κατσιφάρα, ενώ υπογράμμισε ότι ποτέ ο ίδιος δεν έγινε «νεροκουβαλητής» κανενός υπουργού. Κατηγορώντας παράλληλα τον πρώην Περιφερειάρχη και επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα στην Πρόοδο» ότι παίζει το «παιχνίδι του μουτζούρη».

Ισχυρό και εξακτινωμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα

 «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε ένα ισχυρό και εξακτινωμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα που θα αγκαλιάζει το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους ώστε η Δυτική Ελλάδα, σε όλες τις περιφερειακές της ενότητες, να αποκτήσει ένα τέτοιο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι. Αλλά όχι με προχειρότητα και σχεδιασμούς του ποδαριού όπως έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Με σοβαρότητα, με επίγνωση των δυνατοτήτων του τόπου μας. Αλλά και των ευκαιριών που υπάρχουν» επεσήμανε ο Ν. Φαρμάκης σημειώνοντας ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, ξεκινάει από το παρελθόν και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λαϊκισμούς και εύκολες εντυπώσεις.

«Πρώτη φορά, συνολικά η Αυτοδιοίκηση στον τόπο μας αντιμετώπισε ως αρραγές μέτωπο και με την ίδια αντίληψη το συγκεκριμένο ζήτημα. Χωρίς να εμφιλοχωρήσουν μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Και αυτή είναι μια μεγάλη κατάκτηση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε να δρούμε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης. Προσθέτοντας ωστόσο ότι «πάει πολύ να κουνάνε το χέρι σε μία Περιφερειακή Αρχή που δεν απέφυγε καμία μάχη και κράτησε όλα τα καυτά κάρβουνα στα χέρια της, όσοι διαχρονικά κρύφτηκαν από όλες τις αναποδιές και θέλησαν μόνο να μπουν στο κάδρο των δήθεν επιτυχιών, που όμως μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποδείχθηκαν άνθρακες». Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης παρέπεμψε στο «νόμο Γαβρόγλου», υπογραμμίζοντας ότι «έβαλε «μπαρούτι» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δημιούργησε τελικά όλο αυτό το μπάχαλο που βλέπουμε σήμερα». 

«Στο διάστημα που έχω την τιμή να υπηρετώ τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας έχω αποδείξει πως και με όλους μπορώ να συνεργαστώ και με όλους να διαφωνήσω. Και εν πάση περιπτώσει, εγώ τα λόγια μου δεν τα μασάω. Και δεν απέφυγα ποτέ τις ευθύνες. Αντίθετα, σε όλες τις περιπτώσεις πήγα καταπάνω τους και συγκρούστηκα με τα προβλήματα. Και τις ώρες μου δεν τις περνάω σκεπτόμενος στρατηγικές, αλλά εργαζόμενος για να τιμήσω τη ψήφο των πολιτών και να διεκδικήσω το καλύτερο για τον τόπο μου, με επιχειρήματα, μεθοδικότητα και κυρίως: Αποτελεσματικότητα. Προσωπικά, αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Και στο ζήτημα που συζητάμε. Την υπόθεση τριτοβάθμια εκπαίδευση και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο δεν την παρατάω. Από εκεί και πέρα, έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Από τους πολίτες… Και οι πολίτες, θυμούνται, ξέρουν και καταλαβαίνουν. Και τελικά μας κρίνουν δίκαια όλους» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας ο οποίος επανέλαβε την πρόταση του για ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, οι δήμαρχοι Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια βίου Μάθησης Πύργου Γιάννης Παπαδημητρίου, ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου κ.α.

Στην Ανδραβίδα

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης συζητήθηκε η επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Παναγιώτη Μπράμου σχετικά με την προοπτική αξιοποίησης του Αεροδρομίου Ανδραβίδας. Ο Αντιπεριφερεριάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την δημιουργία εμπορευματικού αεροσταθμού που θα δίνει ανάπτυξη στην Ηλεία σημειώνοντας παράλληλα ότι για κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί έγκριση καθώς μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια περίπου στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας θα «φιλοξενούνται» τα F35.  Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Α. Αγγελίδου

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ