Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣοβαρές οι παρενέργειες στο χώρο της Δικαιοσύνης

Σοβαρές οι παρενέργειες στο χώρο της Δικαιοσύνης

Και στην Ηλεία από τη συνεχιζόμενη αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων

Δηλώσεις στην «ΠΡΩΤΗ» των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Πύργου και Αμαλιάδας

Εξαιρετικά σοβαρές είναι οι παρενέργειες στο χώρο της Δικαιοσύνης και στην Ηλεία από τη συνεχιζόμενη αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων. Γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τις εκκρεμείς υποθέσεις, όσο και για τους ίδιους τους επαγγελματίες του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, από τότε δηλαδή που εκδηλώθηκε στη χώρα μας η πανδημία του κορωνοϊού. Τα χρονικά διαστήματα που τα δικαστήρια λειτούργησαν κανονικά ήταν ελάχιστα και περιορισμένα. Ενώ κατά το μεγαλύτερο διάστημα αυτής της περιόδου είτε ήταν εντελώς κλειστά είτε υπολειτουργούσαν.

 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναβάλλεται ή να ματαιώνεται η εκδίκαση χιλιάδων υποθέσεων. Οι οποίες προσδιορίζονται να δικαστούν σε μεταγενέστερο χρόνο και σε πινάκια που ήταν σε μεγάλο βαθμό καλυμμένα. Από υποθέσεις που είχαν ήδη προσδιοριστεί να συζητηθούν.

Υπάρχουν περιπτώσεις υποθέσεων που στη διάρκεια αυτού του χρόνου προσδιορίστηκαν να συζητηθούν δύο ή και τρεις φορές. Αλλά τελικά δεν εκδικάστηκαν ποτέ λόγω του συνεχιζόμενου lockdown και στη Δικαιοσύνη. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν ότι πολλές υποθέσεις είχαν ματαιωθεί και λόγω των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων του 2019. Επίσης δεν εκδικάστηκαν στη συνέχεια λόγω του κορωνοϊού, αντιλαμβάνεται την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην απονομή του δικαίου.

 Σε πρακτικό επίπεδο  δημιουργείται σοβαρό ζήτημα από τη μη εκδίκαση ποινικών υποθέσεων με κρατουμένους ήδη καταδικασμένους σε πρώτο βαθμό. Οι οποίοι ήλπιζαν σε μία μειωμένη ποινή από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποφυλάκισή τους.

Δεν εκδικάζονται επίσης αστικές υποθέσεις με σοβαρή κοινωνική διάσταση όπως είναι οι οικογενειακές, εργατικές και οι μισθωτικές διαφορές. Ενώ με δυσκολία παρέχεται και προσωρινή δικαστική προστασία με αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Τέλος σοβαρά προβλήματα προκαλούνται και από τον περιορισμό της λειτουργίας των γραμματειών των δικαστηρίων και των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων. Με αποτέλεσμα σοβαρές δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας

«Ματαιώνεται καθημερινά η εκδίκαση χιλιάδων υποθέσεων»

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτριος Δημητρουλόπουλος δήλωσε :

 «Η δικαιοσύνη είναι ο βασικότερος πυλώνας του κράτους δικαίου και η δικαστική εξουσία είναι μία από τις τρείς εξουσίες μίας συντεταγμένης πολιτείας. Ως εκ τούτου δε νοείται η αναστολή της λειτουργίας της ακόμα και σε εξαιρετικές συνθήκες. Μπορούν να γίνουν δεκτά μόνο εκείνα τα μέτρα περιορισμού στη λειτουργία της. Που είναι ανάλογα του προβλήματος και πρόσφορα να αποτρέψουν την επιδείνωσή του. Για το λόγο αυτό οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια σταδιακά και με προσοχή. Πάντοτε βεβαίως με πιστή τήρηση των μέτρων που υποδεικνύουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Δυστυχώς όμως η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να ματαιώνεται καθημερινά η εκδίκαση χιλιάδων υποθέσεων σε όλη τη χώρα».

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ζητώντας την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία επιβάλλεται αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων αδιακρίτως σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ανεξάρτητα από την επιδημιολογική τους επιβάρυνση και για όλες τις δικαστικές λειτουργείες. Ακόμα και για αυτές που μπορούν να διεξαχθούν χωρίς κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού στους εμπλεκόμενους. Τους Δικηγορικούς Συλλόγους εκπροσώπησαν στη δίκη αυτή μεταξύ άλλων οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Νικόλαος Αλιβιζάτος και Φίλλιπος Σπυρόπουλος. Κι αναμένεται η έκδοση της απόφασης το επόμενο διάστημα».

Θανάσης Θεοδόσης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι στις αστικές υποθέσεις»

Εξάλλου ο  πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης, τόνισε: «Θεωρητικά τα δικαστήρια λειτουργούν, πλην όμως στην πράξη ο αριθμός των υποθέσεων που εκδικάζονται είναι ελάχιστος. Στα μεν ποινικά δικαστήρια, όλες οι υποθέσεις αναβάλλονται, πλην των υποθέσεων που εγγίζουν τα όρια της παραγραφής του αξιόποινου. Στατιστικά δηλαδή, 1 στα 10 δικαστήρια. Όλες αυτές οι υποθέσεις προφανώς θα συσσωρεύουν, όπως υπολογίζουμε, μετά τον Ιούνιο του 2021. Το μεγάλο πρόβλημα όμως που υπάρχει είναι στις αστικές υποθέσεις, καθώς όλες οι υποθέσεις πλην εκείνων που μπορούν να γίνουν  χωρίς την παρουσία μαρτύρων, και που είναι ελάχιστες, δεν γίνονται.

Και όχι μόνο δεν γίνονται, αλλά ματαιώνονται και στη συνέχεια με τη λεγόμενη οίκοθεν διαδικασία από το δικαστήριο θα επαναπροσδιοριστούν. Η πρακτική που ακολουθείται, στα δικαστήρια της Αμαλιάδας τουλάχιστον, είναι κάθε δύο-τρεις μήνες τα δικαστήρια επαναπροσδιορίζουν τις υποθέσεις, ωστόσο όσες έχουν επαναπροσδιοριστεί και πάλι ματαιώνονται. Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα συσσωρευθεί τεράστιος όγκος υποθέσεων, που δύσκολα θα εκδικαστούν. Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και για τους δικηγόρους, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα τεράστιο αριθμό υποθέσεων και επιπλέον θα δημιουργηθεί και πρόβλημα με τον κόσμο γιατί μην ξεχνάτε ότι δεν θα υπάρχουν χρήματα μετά την πανδημία».

Επίσης, σε ότι αφορά τα οικονομικά προβλήματα ου κλάδου, ο κ. Θεοδόσης, δήλωσε: «Σαν δικηγόροι το μόνο ποσό που έχουμε πάρει τα 600 ευρώ μετά την διαδικασία μετά voucher το Μάρτιο του 2020. Έκτοτε δεν έχουμε πάρει τίποτα. Μας είχαν υποσχεθεί ένα ποσό της τάξεως των 400 ευρώ, το οποίο μας έλεγαν ότι θα το είχαμε πάρει από τον Δεκέμβριο του 2020, μέχρι στιγμής έχει φτάσει Μάρτιος και δεν έχουμε πάρει τίποτα, ενώ πλέον έχουν μπει και κάποιες προϋποθέσεις με αποτέλεσμα περίπου οι μισοί δικηγόροι αναμένεται να το εισπράξουν, όταν το εισπράξουν. Που σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι στους ΚΑΔ θεωρούμεθα πληττόμενος κλάδος, στην ουσία δεν είμαστε πληττόμενος κλάδος για την Πολιτεία. Ο κύριος όγκος των δικηγόρων αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης!».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ