Το Βόρειο Σέλας έφτασε μέχρι την Ελλάδα: Κοκκίνησε ο ουρανός στην Κεντρική Μακεδονία – Δείτε εικόνες

348

Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη προκάλεσε μία τεράστια γεωμαγνητική καταιγίδα το βράδυ της Κυριακής – Δείτε εικόνες από την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων που είδαν τον ουρανό τους να γίνεται κατακόκκινος

Ποιος είπε ότι για να δει κάποιος το Βόρειο Σέλας θα πρέπει να βρίσκεται στην Σκανδιναβία; Χθες το βράδυ το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο Red Aurora χάρισε ένα πρωτόγνωρο θέαμα στους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και άλλων χωρών των Βαλκανίων δίνοντάς τους την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία του βόρειου σέλας από το σπίτι τους.

Οι εικόνες θυμίζουν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για το Βόρειο Σέλας. Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται ορατό για πρώτη φορά μέχρι τις Βαλκανικές χώρες και καταλήγοντας να γίνει ορατό μέχρι και τις Σέρρες, αλλά και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Η αιτία σύφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Στατιστικά, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατον το Βόρειο Σέλας να καταλήξει μέχρι τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, καθώς είναι κατά κανόνα ένας γεγονός που γίνεται ορατό μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στον Βόρειο Πόλο. Κι όμως για πρώτη φορά το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε ολόκληρη σχεδόν την Γηραιά Ήπειρο, καταλήγοντας έως και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας, δημιουργώντας έτσι μοναδικής ομορφιάς εικόνες, αλλά θα έλεγε κανείς και έως έναν βαθμό… απόκοσμες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο protothema.gr