Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚατά ΡιπάςΚατά ριπάς 18 Μαίου

Κατά ριπάς 18 Μαίου

Οι συμφωνίες και ο δρόμος προς την Ευρώπη

Σαφές μήνυμα για την στάση της Βόρειας Μακεδονίας μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της χθεσινής του περιοδείας στα Γιαννιτσά. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «όσο τα Σκόπια δεν τηρούν όσα έχουν συμφωνήσει, ο δρόμος της Ευρώπης θα είναι κλειστός».

«Φούσκα» η διάρρηξη

Στο αρχείο τέθηκαν από την Εισαγγελία Αθηνών οι καταγγελίες περί διάρρηξης στις υπηρεσίες εκλογικής διαδικασίας του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την τέλεσή της. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των ερευνών δεν προέκυψε η τέλεση αξιοποίνων πράξεων και το ενδεχόμενο διάρρηξης σε γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως τονίζει και το πόρισμα της Αστυνομίας που παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη. Από τις εισαγγελικές Αρχές εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στη διερεύνηση πιθανών ευθυνών του καταγγέλλοντα.

Ψηφιακό σχολείο… από Σεπτέμβρη

Φροντιστηριακές παραδόσεις για τους μαθητές όλων των τάξεων μέσω Διαδικτύου, ψηφιακά μαθήματα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών και ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των γονέων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η μεταρρύθμιση για το νέο Ψηφιακό Σχολείο που θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο. Το Ψηφιακό Σχολείο (digitalschool.gov.gr) σταδιακά θα συμπεριλάβει εκπαιδευτικές υπηρεσίες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, υπηρεσίες που συνδέονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία όπως την επαγγελματική κατάρτιση, την πιστοποίηση προσόντων κ.λπ. αλλά και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό όπως βιβλία, εκδόσεις και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή, ψηφιακά αποθετήρια εκπαιδευτικού υλικού κ.ά.

Κόπτονται

Εδώ και πέντε χρόνια ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εφαρμόζουν την “επιζήμια” Συμφωνία των Πρεσπών. Αν και, για να μην τσιγκλήσουν τον Αντώνη Σαμαρά και τους λοιπούς “μακεδονομάχους”, δεν έφεραν προς κύρωση τα πρωτόκολλα που τη συνοδεύουν. Σήμερα, που οι νεοεκλεγμένοι εθνικιστές έχουν το πάνω χέρι στα Σκόπια, αναδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα ελληνικά συμφέροντα. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, οι οποίοι ως αντιπολίτευση παρίσταναν τους “μακεδονομάχους”, σήμερα κόπτονται -και σωστά- για την εφαρμογή της.

Μια άλλη ιστορία

Θύμα διαδικτυακής απάτης έπεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος όπως ο ίδιος δημοσιοποίησε. Εμφανίστηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης να διαφημίζει τυχερό παιχνίδι. Προφανώς ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός για οποιοδήποτε δημόσιο ή μη πρόσωπο και φυσικά καταδικαστέο. Τώρα, πως με αφορμή αυτό ο πρώην υπουργός βρέθηκε να εκδίδει ανακοίνωση για την …ποιότητα της δημοκρατίας στην χώρα είναι μια άλλη ιστορία.

Δεν ήξερε τι την περίμενε

Δεν ήξερε τι την περίμενε η υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της Σουηδίας αρμόδια για ζητήματα Ε.Ε, όταν βρέθηκε χθες στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της (Ελληνικής) Βουλής. Η ανυποψίαστη Jessika Roswall, ενώ προσπάθησε να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες της βρέθηκε απέναντι στην ανάπτυξη των απόψεων του κόμματος «ΝΙΚΗ» για την …Eurovision. Με τον βουλευτή του κόμματος Σπύρο Τσιρώνη να εξηγεί μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην διοργάνωση πως «η ελληνορθόδοξη παράδοση, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν την παράσταση, η οποία ήταν κάτι μεταξύ, επιτρέψτε μου,gay pride και καρναβαλιού». Η Σουηδή υπουργός, μάλλον, έπραξε σωστά και δεν αναφέρθηκε καθόλου στον διαγωνισμό τραγουδιού, παρότι τον διοργάνωσε η χώρα της.

Θύελλα και νηνεμία

Από τα γκάλοπ των ημερών παρατηρώ ότι οι εταιρείες είναι πολύ επιφυλακτικές. Προτιμούν να δίνουν μεγάλο εύρος στα ποσοστά που εκτιμούν για τα κόμματα, ώστε να διατηρήσουν μία ευελιξία για οτιδήποτε προκύψει στην πορεία. Η ΝΔ κινείται, λέει η MRB, από 30% έως 35%. Ναι, αλλά άλλο είναι το 30% κι άλλο το 35%. Στο πρώτο έχουμε πολιτική θύελλα, στο δεύτερο νηνεμία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ