Κροατία: Ο υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλεται για σεξουαλική παρενόχληση μετά από φιλί στην Αναλένα Μπέρμποκ

165

Ήταν «μια θερμή, ανθρώπινη προσέγγιση προς μια συνάδελφο» είπε ο Κροάτης υπουργός ο οποίος, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «μπορεί να ήταν και λίγο άβολο»

Σχεδόν διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών της Κροατίας να φιλήσει δίκην χαιρετισμού τη Γερμανίδα ομόλογό του στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ο 65χρονος Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν αρχικά δίνει το χέρι του στην 42χρονη Ανναλένα Μπέρμποκ πριν να κάνει μια κίνηση προς τα εμπρός για να την φιλήσει.

Δείτε το βίντεο

Μετά την ολοκληρώση της «οικογενειακής» φωτογραφίας των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, η Μπέρμποκ απομακρύνθηκε από τον Γκρλιτς-Ράντμαν με τον Κροάτη ομόλογό της να κρατάει καρφωμένο το βλέμμα του επάνω της.

Η κίνηση του Κροάτη υπουργού προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του με εκπροσώπους οργανισμών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών να την χαρακτηρίζουν «τελείως ανάρμοστη».

«Το βίαιο φιλί προς μια γυναίκα είναι βία, δεν είναι;» αναρωτήθηκε η πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιαντράνκα Κόσορ.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον εαυτό του κάνοντας λόγο για «μια θερμή, ανθρώπινη προσέγγιση προς μια συνάδελφο». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «μπορεί να ήταν και λίγο άβολο» και ζήτησε συγγνώμη «σε όποιον το εξέλαβε έτσι».

Συνεργάτες της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών έλεγαν ότι ο Κροάτης υπουργός είχε αργήσει για τη φωτογραφία και γι΄αυτό ήθελε να χαιρετήσει την κυρία Μέρμποκ με τη Bild να μεταφέρει το σχόλιο πηγών: ήταν μια άτσαλη προσπάθεια να χαιρετήσει γρήγορα ο ένας τον άλλο.

protothema.gr