Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα320 εκατομμύρια ευρώ για τις “Έξυπνες Πόλεις” και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των...

320 εκατομμύρια ευρώ για τις “Έξυπνες Πόλεις” και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων: Σημαντικές ανακοινώσεις στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Στα 4,1 δις ευρώ  οι πόροι του Προγράμματος  “Αντώνης Τρίτσης”  και αύξηση των ΚΑΠ : 50 επιπλέον εκατομμύρια το 2022 και αύξηση 15% από το 2023

Σημαντικές ανακοινώσεις υπήρξαν  χθες  κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης ημέρας του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που αφορούν τα οικονομικά των Δήμων και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

320 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα “Έξυπνες Πόλεις” και την ψηφιακή μετάβαση των δήμων

Πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 320 εκατ. ευρώ, για την ψηφιακή μετάβαση των δήμων, ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Η πρόταση προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ. Όπως υπογράμμισε για το πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων», υπήρξε συνεργασία με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου Θ. Λιβάνιο , τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη.

????????????????????????????????????

Ο κ. Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τον κ. Λιβάνιο, απευθύνθηκε στους αιρετούς, λέγοντας  «Το “ζουμί” είναι ότι θα διαλέξετε εσείς. Εμείς θα ορίσουμε τις επιλογές και εσείς θα κάνετε τις δικές σας προσεγγίσεις, με βάση τις δικές σας ανάγκες», καλώντας τους ταυτόχρονα να μην αφήσουν το χρόνο να πάει χαμένος, αλλά να τρέξουν για να ωριμάσουν έργα μέχρι να βγουν οι προσκλήσεις.

Τα πεδία των έργων αφορούν σε κοινωνική πολιτική, απασχόληση και υγεία, παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό, περιβάλλον, υποδομές, αγροτική ανάπτυξη, μεταφορές, μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση των Δήμων, διοικητική λειτουργία των Δήμων.  Τα  projects μπορούν να αφορούν π.χ. σε  έξυπνο παρκάρισμα, κυβερνοασφάλεια, ψηφιακές πλατφόρμες για γονείς και κηδεμόνες, προσχολική αγωγή, πλατφόρμες διαβούλευσης, κλ.π.

????????????????????????????????????

Αύξηση  κατά 15% των ΚΑΠ από το 2023

Αύξηση κατά 15% των ΚΑΠ συνολικά της Αυτοδιοίκησης από το 2023 και αύξηση κατά 50 εκ. ευρώ για το 2022, προανήγγειλε από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Συγκεκριμένα οι ΚΑΠ α΄ και β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης από 2,85 δις ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθούν στα 3,2 δις ευρώ.

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι σε διαπραγμάτευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αναχρηματοδότηση παλιών χρεών των δήμων με νέα δάνεια και με χαμηλότερο επιτόκιο.

Επίσης ο κ. Πέτσας, ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αναμένεται να φτάσει στο ύψος των 4,1 δις ευρώ, ενώ έργα που δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα γίνει μεταφορά τους στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος του έτους θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το 50% των προτεινόμενων έργων.

 Μ. Βορίδης υπουργός Εσωτερικών: Οι δεσμεύσεις του ΥΠΕΣ για την Αυτοδιοίκηση

Λύση σε μια σειρά από θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεσμεύτηκε ότι θα δώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Αναφερόμενος στο πλαίσιο τις πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τις αρμοδιότητες των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και για τις σχέσεις τους με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και την εποπτεία τους.

Παράλληλα, παρείχε τη δέσμευση για κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους αιρετούς αλλά και την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των δήμων τους, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερο το έργο τους στο πλαίσιο της μετάβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι έως τον Μάρτιο του 2021 θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες στελέχωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  που εκκρεμούν από το 2020, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το σύστημα κινητικότητας θα συνδράμει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, ο κ. Βορίδης τόνισε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν οι τοπικοί άρχοντες από την παρούσα κυβέρνηση και δεσμεύτηκε σε περαιτέρω και στενότερη συνεργασία με την ΚΕΔΕ προκειμένου να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ