Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΈντονη αντίθεση με τη συγχώνευση τριών τμημάτων του Γυμνασίου Ζαχάρως, εξέφρασε το...

Έντονη αντίθεση με τη συγχώνευση τριών τμημάτων του Γυμνασίου Ζαχάρως, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο

«Να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα»

Την έντονη αντίθεσή του στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη σύμπτυξη των τριών τμημάτων της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου Ζαχάρως σε δύο,   εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως.

Με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και συγχρόνως  το καλεί να αναθεωρήσει την απόφασή του για λόγους υγείας και ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς  και για λόγους παρακώλησης της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου.

Ταυτόχρονα αντιτίθεται γενικότερα στην πρακτική της συγχώνευσης σχολικών τμημάτων απαιτώντας ολιγομελή τμήματα και την κάλυψη των κενών διδακτικών ωρών σε όλες τις σχολικές βαθμίδες με προσλήψεις εκπαιδευτικών βάσει των πραγματικών αναγκών των σχολείων.

Το ψήφισμα

Αναλυτικά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαχάρως, μεταξύ άλλων  αναφέρει τα εξής:

«Ο Δήμος Ζαχάρως εκφράζει την αντίθεση του στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να συγχωνευτούν τα τρία τμήματα της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Ζαχάρως σε δύο και γενικότερα είναι αντίθετος στην πρακτική της σύμπτυξης των τμημάτων σε κάθε σχολική μονάδα. Συντάσσεται στο πλευρό του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ζαχάρως και της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, οι οποίοι δικαιολογημένα ανησυχούν για τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και στο εκπαιδευτικό έργο.

Η απόφαση να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος, που ορίζει ως μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, τους 27, μέσα σε συνθήκες κορονοϊού, αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού παρά τα μέτρα προστασίας που μαθητές και εκπαιδευτικοί τηρούν (μάσκες, σχολαστικός καθαρισμός κ.α.). Οι αίθουσες που τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου κάνουν μάθημα  είναι μικρές. Το καθαρό εμβαδόν τους είναι 35 τ.μ., όταν τα τετραγωνικά που απαιτούνται για 27 μαθητές είναι 54 τ.μ. (1 μαθητής ανά 2 τ.μ.).  Συνεπώς, το να «στοιβαχτούν» 25 και 26 παιδιά σε μια τόσο μικρή αίθουσα θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς δεν μπορούν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον covid 19,  που το ίδιο το Υπουργείο έχει ορίσει. 

Κι όλα αυτά ενώ ήδη βρισκόμαστε περίπου στα μέσα Οκτώβρη, και θεωρητικά ο Σεπτέμβρης ήταν μήνας προσαρμογής των μαθητών. Απαιτούμε να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα, έγκριση των τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών και των σχολείων, ολιγομελή τμήματα και προσλήψεις των εκπαιδευτικών για όλες τις βαθμίδες βάσει των πραγματικών αναγκών των σχολείων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ