Κορωνοϊός: «Πολεμική ιατρική» και γεμάτες ΜΕΘ στα νοσοκομεία – Προς αναβολή οι νέες «ανάσες»

Σε συνθήκες πολέμου, οι οποίες εντείνονται καθημερινά, παραμένουν τα νοσοκομεία της χώρας, και ιδίως της Αττικής καθώς το νέο κύμα κορωνοϊού δεν λέει να κοπάσει.

Χαρακτηριστικό της αθρόας εισαγωγής ασθενών με Covid είναι το γεγονός ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο είχαμε 291 εισαγωγές στην Αττική και 513 συνολικά ενώ, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας έχει επιδοθεί σε έναν τεράστιο αγώνα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, οι ανάγκες καθημερινά αυξάνονται.

Σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται πλέον 2.353 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, περίπου οι μισοί από τους συνολικά νοσηλευόμενους στην επικράτεια.

Οι ασθενείς στις απλές κλίνες του λεκανοπεδίου αγγίζουν τους 2.000 – για την ακρίβεια χθες βράδυ ήταν 1.989 – και άλλοι 373 είναι διασωληνώμενοι σε ΜΕΘ.
Σταθερά ήπια αυξητική τάση καταγράφεται στις εισαγωγές νέων ασθενών και στα άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Περί τους 861 ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και άλλοι 810 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο). Τέλος, 131 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Για «απελπιστική κατάσταση» στα δημόσια νοσοκομεία καθώς επελαύνει το τρίτο κύμα κορωνοϊού, με δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝΜιχάλης Γιαννάκος, καλώντας σε επίταξη – επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα -σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

«Όταν γιατροί μετακινούνται από νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας στην Αττική, 800 χιλιόμετρα μακριά, για να καλύψουν ανάγκες, την ώρα που χάνονται ζωές εκτός ΜΕΘ, ο κ Κικίλιας δεν τολμάει να επιστρατεύσει τον ιδιωτικό τομέα. Να επιστρατεύσει υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Από τελεσίγραφο σε τελεσίγραφο» καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Αποτυπώνοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε πως δεκάδες διασωληνωμένα περιστατικά βρίσκονταν το Σάββατο, εκτός ΜΕΘ.

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης – ιδιωτών γιατρών

Την ίδια ώρα στα άκρα οδηγείται η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιδιώτες γιατρούς, στον απόηχο του διπλού τελεσιγράφου που έχουν στείλει τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ότι αν δεν βρεθούν άμεσα 200 γιατροί, για να στηρίξουν το ΕΣΥ, σε αυτή τη δύσκολη ώρα της πανδημίας του κορωνοϊού, τότε θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της επιστράτευσης.

Πλέον το τελεσίγραφο έχει εκπνεύσει και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μόλις 50 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ ήδη υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Κικίλια με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους υπολοίπους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Κι όλα αυτά ενώ οι επιστήμονες τονίζουν πως η πολυπόθητη κάμψη της πανδημίας θα έρθει μεν, θα αργήσει δε.

Τζανάκης: Τέλος Απριλίου η κάμψη

Προβλέψεις για κάμψη της πανδημίας και μείωση των ημερησίων κρουσμάτων κάτω από 1.000 στο τέλος Απριλίου έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710- 750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων είναι ακόμα πιο αργή από ότι όταν γεμίζουν.

Στην συνέχεια προβλέποντας την πορεία των ημερησίων κρουσμάτων, είπε πως «στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων».

πηγη: cnn.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ